13 Май 2024, 19:17 Днес (12) | Вчера (0)

Бенчмарк ще бъде институция от типа на инвестиционните банки

29 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Дружеството от отворен тип, което подготвяме, ще е с балансиран портфейл и умерен риск

Разговор с Любомир Бояджиев, изпълнителен директор на  финаснсовата компания Бенчмарк груп 

ДА ЗАПОЧНЕМ С ПАРИТЕ. КАК БРОКЕРИ ПРАВЯТ СОБСТВЕНА ФИНАНСОВА КОМПАНИЯ И ОТКЪДЕ НАМИРАТ НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА - ВЪПРОС, КОЙТО СЕ ЗАДАВА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ВАШИ КОЛЕГИ В БРАНША?
- Въпроса по-скоро си го задават хора извън колегите в бранша, защото отговорът е следният: Всеки от акционерите в БенчМарк има около 10-годишен трудов стаж във финансовата сфера. През това време всеки е заемал различни ръководни длъжности и е получавал съответното възнаграждение, което не е било малко. Колегите в бранша знаят какво е нормалното възнаграждение в големите инвестиционни посредници.
В същото време през последните години се наблюдава значително покачване на акциите, търгувани на борсата. Много колеги спекулираха и спечелиха значителни суми от тази търговия. Акционерите на БенчМарк също. Ще ви дам следния пример: преди година акциите на Благоевград БТ струваха около 20 лв. и за 20 000 лв. можеше да се купят 1000 акции. В момента акциите са на цени около 100 лв., което означава, че се реализира печалба от 80 000 лв. И много инвеститори я реализират в действителност. Може да се дадат и други примери, като акциите на Софарма, Петрол, София БТ, чиито цени през последната година се покачиха със стотици проценти.
И в крайна сметка БенчМарк Груп е с капитал от 500 000 лв., като акционерното участие на всеки акционер е в размер на 125 000 лв. Това е сума, която за 10 години един финансов професионалист може да спечели, отчитайки горните фактори. Освен това БенчМарк не е първата, а се надяваме да не е и последната компания, създадена от хора, работили в други финансови институции. Така че въпросът със създаването на собствена компания не е в парите, а във вярата, че можеш да организираш и развиеш подобна институция.
 
В МОМЕНТА НА КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР ИМА ОКОЛО 80 ПОСРЕДНИКА. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ БРОЯТ Е ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМ И Е НЕИЗБЕЖНО ДА ВИДИМ КОНСОЛИДАЦИЯ. КАК СМЯТА БЕНЧМАРК ФИНАНС ДА "ПРОБИЕ" НА ТОЗИ СВРЪХКОНКУРЕНТЕН ПАЗАР?
- Създадохме БенчМарк Груп като финансова компания, която ще работи в различни области на финансите. С услугите, които ще предлага, БенчМарк Финанс е част от общата структура. Повечето инвестиционни посредници специализират в търговия с акции или с валута, докато БенчМарк ще бъде по-скоро институция от типа на "инвестиционните банки", отколкото брокерска къща. В момента на пазара има не повече от 10 такива компании и поради това смятаме, че БенчМарк ще има своето място.
В основата на нашата увереност стои опитът, който имаме както ние - мениджърите, така и екипът на дружеството. Както казах, всеки от акционерите в БенчМарк има 10-годишен опит във финансовата сфера. Работили сме на ръководни длъжности, участвали сме в процесите по създаване на различни компании. Това, което в момента правим в БенчМарк, е всичко, което досега сме правили, но допълнено с нови идеи, т. е. ние не се опитваме просто да създадем структура или да налучкаме верния път, а напротив - имаме заложени цели и знаем как да ги постигнем. Няма да се опитваме да пробием на пазара, а ще работим с цел да заемем една от водещите позиции.
 
БЕНЧМАРК ПОДГОТВЯ ДРУЖЕСТВО СЪС СПЕЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ И ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ОТ ОТВОРЕН ТИП. ЩЕ КАЖЕТЕ ЛИ ОСНОВНИТЕ ПАРАМЕТРИ, ЗАЛОЖЕНИ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО ИМ?
- Наистина сме в процес на създаване на такива дружества. Вярваме, че всяка стабилна финансова структура трябва да се развива и да предлага различни продукти на своите клиенти - инвеститорите. Такива са дружеството със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти и инвестиционното дружество от отворен тип - финансови продукти, чрез които ще позволим на клиентите си да инвестират в диверсифицирани портфейли, съответно от недвижими имоти и от финансови инструменти.
В момента сме почти готови с дружеството за инвестиране с недвижими имоти и очакваме то да бъде лицензирано и да започне своята дейност до края на първото полугодие. Както вече стана известно, то ще се нарича БенчМарк Фонд Имоти. Първоначалните ни предвиждания са за привличането на 20 млн. лева за управление в портфейла от недвижими имоти през първата година и половина от дейността му. Инвестиционният портфейл ще включва имоти с бизнес- и търговско предназначение /до 55%/, хотели /до 45%/, имоти с жилищно предназначение /до 35%/, имоти със спортно и развлекателно предназначение /до 10%/ и селскостопанска земя /до 10%/. Очакваната годишна доходност след първите две години от стартиране на дейността на дружеството е 20%.
По отношение на инвестиционното дружество от отворен тип и на управляващото дружество сме на етапа на проучване на нагласите и желанията на инвеститорите и изготвяне на модел за управление. Най-вероятно до края на годината и този продукт ще бъде готов и предложен на инвеститорите, като предварително мога да ви кажа, че идеята е инвестиционният портфейл от финансови инструменти да бъде с балансирана структура и умерен риск.
 
В МОМЕНТА ЗАПОЧВА ИСТИНСКИ РАЗЦВЕТ НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ И ДРУЖЕСТВАТА СЪС СПЕЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ. КОГА ОБАЧЕ СПОРЕД ВАС МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРАГА НА НАСИЩАНЕ НА ПАЗАРА?
- Като изхождаме от опита си и познаването на българския капиталов пазар, можем да направим прогноза за инвестиционния капитал в следващите три до пет години. В същото време се очакват промени в потоците на чуждестранните инвестиции във връзка с обявените дати за приемане на страната ни за член на Европейския съюз и НАТО. Това ще позволи свободното движение на капитали в България и ще превърне общия инвеститорски интерес в определящ за развитието на пазара. Личното ми мнение е, че в България ще има няколко големи и успешни дружества със специална инвестиционна цел и инвестиционни фондове и те ще бъдат някои от първоначално структурираните.
 
МНОЗИНА АНАЛИЗАТОРИ СМЯТАТ, ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ БУМ В ЦЕНИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПРИ ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ. СПОДЕЛЯТЕ ЛИ ПОДОБНО ВИЖДАНЕ?
- Възможно е. Има положителни предпоставки за това - стабилното икономическо развитие на страната през последните седем години, множеството предприсъединителни фондове за земеделието и селското стопанство, навлизането на чуждестранни инвеститори и др. Но има и някои фактори, които по-скоро задържат този процес, като забраната за директна покупка на земя от чужденци, както и липсата на ефективно работещ механизъм за комасиране /уедряване/ на множеството малки парцели. Вторичен проблем е и ликвидността на този вид инвестиция, която е много важен въпрос за всеки инвеститор. Поради тези причини е трудно да се отговори еднозначно на въпроса, въпреки че положителните предпоставки сигурно ще надделеят.
Категориите инвеститори в земеделска земя също ще бъдат определящи за движението на цената. Тоест дали това ще бъдат инвеститори със спекулативни нагласи, които няма да обработват земята, или такива, за които придобиването на земята е само началото на бъдещи инвестиции в земеделието и селското стопанство.
 
КОГА БЕНЧМАРК ФИНАНС ЩЕ КАНДИДАТСТВА ПРЕД КФН ЗА ПО-ГОЛЕМИТЕ ЛИЦЕНЗИ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК, ДАВАЩИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТЪРГОВИЯ С ЦЕННИ КНИЖА ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА И ПОЕМАТЕЛСТВО?
- Допълнителните дейности, които инвестиционният посредник с пълен лиценз може да извършва, за момента не смятаме, че са ни необходими и затова не кандидатствахме за пълен лиценз. В близките две до три години е възможно да поискаме и пълен лиценз, но това няма да бъде самоцел, а икономически обосновано решение, което ще вземем само ако наистина ще извършваме тези дейности. Защото практиката в България показва, че поемателството е основно за банките и в по-малка степен за инвестиционните посредници. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив