26 Април 2024, 00:08 Днес (0) | Вчера (14)

Елън Търпстра: България става привлекателен пазар за американския бизнес

17 Юни 2004 14:30 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Разговор със заместник-министъра на земеделието на САЩ Елън Търпстра, която ръководи втората инвестиционна мисия на бизнесмени в България

До 10 юни делегацията, в която участват представители на 15 предприемачи от агросектора, инвестиционното банкиране и търговията ще търсят възможности за съвместен бизнес с български фирми от хранителната промишленост и агросектора. Елън Търпстра ръководи международната дейност в Министерството на земеделието на САЩ. Подготвя различни програми за насърчаване на износа, международни търговски споразумения, събира информация за производство и търговия със селскостопанска дейност в световен мащаб. Била е президент на американските федерация на производителите на ориз и на производителите на ябълки. Има бакалавърска научна степен от университета "Джорджтаун".

Как оценявате търговските взаимоотношения между България и САЩ и каква стратегията ще приложи американското правителство за тяхното разширяване?

- Смятам, че връзките между двете страни са много добри и ще продължат да се развиват. САЩ има изключително сериозен интерес за това България да просперира икономически. След първата успешна мисия през септември миналата година сега правим повторна визита с участието на 15 американски компании, за да видят на място какви възможности предлага страната за установяване на нови контакти. Това е част от нашата стратегия за разширяване на връзките между американския и българския бизнес. Ние сме изключително доволни от подкрепата, която срещаме от българското правителство и по-конкретно от земеделския министър Мехмед Дикме. С него обсъждахме възможността да продължим сътрудничеството при обмена на ноу-хау в науката и технологиите, както и възможностите да се изпращат български учени да се обучават в чужбина. Това е едно от новите ни предложения. Оптимист съм по отношение на тази мисия и смятам, че ще даде нови възможности за задълбочаване на нашите взаимоотношения.

Какъв беше резултатът от първата инвестиционна мисия и в кои отрасли българските и американските компании са осъществили контакти?

- Американските бизнесмени оценяват инвестиционния климат в страната като много добър. Конкретно по време на предишната мисия мениджърите са се интересували от някои специфични български продукти, които могат да внасят, като сирене и червен пипер. Проявили са интерес и към българските занаяти, понеже в САЩ такива традиционни продукти се търсят изключително много. Две-три от сегашните компании са били и на предишни визити в България и възнамеряват да установят трайни контакти. Представителите на World wide sires - компания, която произвежда генетичен материал, семенна течност за разплод в животновъдството, са изключително доволни от присъствието си на българския пазар. Продажбите им в България са на второ място в сравнение с останалите страни, в които изнасят. Самите резултати от мисията са положителни и за България. Американски фирми пък са изнесли продукти за 3 млн. долара - риба, морски деликатеси, месо и др. Допълнителни договори за износ на стоки за още 1 млн. долара са подписани за изпълнение през тази година. Ваши фирми са изнесли за САЩ стоки за 3 млн. долара - основно сирена, вина и преработени плодове и зеленчуци, както и изделия на народните занаяти. Под 1 млн. долара са инвестициите в оборудване за земеделието и преработвателната промишленост.

Какви са програмите на американското правителство за подпомагане на износителите?

- Една от тях е кредитната програма на американското правителство, която облекчава американските износители, които искат да търгуват на българския пазар. Едната програма е GSM 102, а другата е SCGP, като и двете осигуряват експортни гаранции и експортно кредитиране. Имаме и програми за увеличаване на търговския капацитет за държавите, в които работим с предаване на умение и опит на кадрите. Обучаваме хората в областта на международните изисквания в търговията и в техническите стандарти. Осъществява се обмен на научни кадри и преподаватели. Тези програми се прилагат с четири български университета.

Съществува ли тенденция големи американски компании да се ориентират за бизнес в България или преобладават фирмите от средния бизнес?

- От началото винаги се интересуват повече малките и средните предприятия, като се имат предвид размерите на пазара. Смятам, че в бъдеще, особено след присъединяването на България към Европейския съюз, това ще даде възможност за привличане и на по-големи компании. Голяма част от компаниите, които са тук, сигурно ще създадат смесени производства с български компании, но в края на визитата ще станат ясни конкретните проекти. В момента има разговори между фирмите за евентуално производство на пуканки в България. Те са по американска рецептура, като ще се приложи системата на франчайзинг. Възможно е да се изгради дилърска мрежа за продажба на американска селскостопанска техника и оборудване на фермите. Обсъжда се и съвместна преработка на плодове и зеленчуци, които да се изнасят за американските и европейските пазари.

Какви български продукти се търсят на американските пазари?

- Българското вино, сирената и кашкавалите са сред най-продаваните продукти в някои щати. Американските фирми се интересуват също от износ на консервирани плодове и зеленчуци.

Как оценявате бъдещето в развитието на търговските взаимоотношения между двете страни?

- Явно е, че връзките ще продължат да се развиват в положителна насока. Радваме се да видим политическата и икономическата стабилност в България и смятаме, че контактите ще се задълбочават. Ние подкрепяме развиването на България към Европейския съюз. Разбира се, притесняваме се за някои от стоките, които САЩ изнасят за България, но като цяло смятаме, че това присъединяване ще бъде много продуктивно и за двустранните ни взаимоотношения.

За кои стоки става въпрос?

- В момента водим интензивни двустранни преговори с Европейския съюз за търговията с месни продукти - телешко, говеждо месо и птичи продукти. Надяваме се да имаме прогрес в това отношение, така че висящите проблеми да бъдат разрешени в момента, когато България се присъедини към ЕС през 2007 г. Знаете, че преговаряме с българското правителство и за приравняването на митата при вноса на високоалкохолни напитки от САЩ с митата, които се прилагат за европейски фирми. Надявам се, че ще постигнем взаимно съгласие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив