17 Май 2024, 22:02 Днес (11) | Вчера (11)

Задължителните полици срещу природни бедствия осигуряват по-голямо проникване

05 Юли 2007 15:21 INSMARKET по статията работи: 3
A+ A-

Застрахователният бизнес вече ги оценява като маркетингов инструмент, твърди Раду Попеску, съветник на румънския министър на вътрешните работи и административната реформа

Законът за задължително застраховане на жилищата срещу природни бедствия и за създаване на катастрофичен пул в Румънияе вече е одобрен от министрите и се очаква скоро да бъде приет от правителството и парламента, а самият пул вероятно ще заработи от началото на 2008 г. Това е и поводът за този разговор с Раду Попеску.

- Докъде стигнахте с проектирането и организирането на катастрофичния пул?
- До няколко седмици законът трябва да бъде приет. След влизането му в сила имаме 6 месеца да създадем пула, да подготвим застрахователите, така че от януари да започне продажбата на първите застраховки за природни бедствия.
- Как успяхте да убедите бранша?
- Имахме два варианта – или да създадем изцяло държавна застрахователна компания, която да издава само такива полици, или да се облегнем на пазара. Има опасност обаче подобна държавна компания да внесе доста диспропорции на пазара. Така че избрахме пазарният вариант. След доста дискусии застрахователите разбраха, че макар това да не е много печеливш за тях бизнес (поне в началото), той е много добър маркетингов инструмент. Стигнали до 8,5 млн. потенциални клиенти, те ще могат да продадат много други свои продукти.
- Как бизнесът ще участва в капитала на пула?
- Негови акционери ще бъдат само застрахователни компании.
- А как ще участва държавата?
- Тя ще бъде онова, което в банковата сфера наричат „кредитор от последна инстанция”. При голямо природно бедствие ако пулът не може да покрие всички щети, държавата ще се намеси. Като начало правителството одобри 300 млн. евро заемэ (ще заеме парите от вътрешния пазар) - за капитализация и за плащане на презастрахователните разходи на пула.
- Кой е презастрахователят?
- Консорциум от брокери, работещ за пула, ще избере поне 3 или 4 презастрахователи. Решихме да не слагаме всичките си яйца в една кошница.
- Колко би струвало участието в пула за бизнеса? Какъв капитал трябва да внесат?
- Според европейските норми, ако пулът действа като застраховател, той трябва да има 3 млн. евро внесен капитал.
- Как ще се разпределят акциите между дружествата?
- Всеки може да притежава не повече от 20% от капитала.
- Има ли голям интерес?
- Вече да, защото според текстовете на проектозакона само акционери ще могат да продават полици за природни бедствия. Ако по-късно някой реши да стане акционер, ще му трябва одобрението на борда и капиталът на пула ще бъде увеличен със сумата на неговото акционерно участие.
- И ще има същите права като основателите?
- Според закона всеки акционер има право на един глас.
- Като кооператив. Не е ли малко странно?
- Така е, но представители на някои министерства участват в борда на пула и хората искаха да са сигурни, че държавата няма да може да се меси в бизнеса на пула.
- Как успяхте да убедите не само обществеността, но и онези, които вземат политическите решения, че проблемът е сериозен. Кой беше инициаторът?
- Министерството на вътрешните работи и административната реформа бе инициатор и вносител на закона - Генералният инспекторат по бедствията и авариите е част от това министерство. Не беше толкова трудно да убедим обществеността, защото след две години бедствени наводнения хората бяха наясно каква е заплахата. Те знаят, че помощта на правителството за възстановяване на щетите и домовете на пострадалите отнема парите от други сектори – от образованието, от здравеопазването. Освен това имаше доста случаи, добре отразени от медиите - собственици на разрушени къщи, които ги построиха отново с помощта на държавата и веднага след това ги продадоха с добра печалба. А и за румънците жилището е най-голямата и важна собственост, затова очаквам скоро след излизането на полиците на пазара премийните приходи от тях да стигнат 150 млн. евро.
- Колко ще струва годишната полица?
- Ще варира между 10 и 30 евро, в зависимост от типа строителство. Застрахователната стойност съответно ще зависи от данъчната оценка на жилището, но няма да надхвърля 15 хил. евро при задължителната полица. И съм сигурен, че много бързо след като започнат да се продават тези полици, румънците ще започнат да си купуват не само задължителната застраховка, но и незадължителната, която покрива много повече щети върху имуществото в съответния дом.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

А кога ще бъде създаден катастрофичен пул и у нас?Има нужда от такъв при зачестилите природни бедствия напоследък.За съжаление застрахователната култура на българина е ниска и въпреки бедствията не се забелязва интерес към имуществените застраховки.
#1 | от miro | преди
МИРО ПИТА :"А кога ще бъде създаден катастрофичен пул и у нас?"Питай застрахователите,Миро!Има такива, които от две години насам заявяват, че могат да си го създадат.Има и такива ( няколко бетотени глави с все още комсомолско мислене!), коита искат държавата да им го създаде.Държавата да задължи баламурниците да плащат, застрахователите да въртят парите ( както в Гаранционния фонд -нали и той е пул?!), а общините да си въртят далаверите - всичко, до сущ - на гърба на народа!!!Миро,Миро!Колкото до застрахователната култура - прав си, няма я!Тя не пада от небето - това е работа на застрахователите, само на тях!!!Не знаеш ли, че и без застрахователната култура на гражданите, застрахователите се чустват съвсем конфортно с основните си приходи ( около 60%!!!) от задължителните застраховки?!
#2 | от наблюдател | преди
Не ми харесва термина 'застрахователна култура' да се употребява във връзка с населението. Особено при положение, че мнозинството хора, заети в застраховането нямат такава.
#3 | от Черногледец Храбър | преди
Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив