24 Април 2024, 05:01 Днес (0) | Вчера (6)

Интерамерикан и българският пазар са сред перспективните за Eureko

22 Декември 2009 10:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Холандската група остава трайно в Румъния, Турция и Гърция, казва Доминик Бодуен от борда на директорите на Интерамерикан

Доминик Бодуен е независим член на борда на Интерамерикан България ЗЕАД (част от европейския финансово-застрахователен холдинг Eureko Group, регистриран в Холандия) вече повече от година. Той е бивш дипломат, представлявал е холандската държава в Китай, Япония, Канада. После става генерален директор на направлението за инвестиции и външна търговия в холандското външно министерство. Като консултант на българското правителство по присъединяването на страната ни към ЕС е прекарал 2 години в България. Започнал е свой консултански бизнес, помага на холандски компании за работата им в чужбина.
Когато от Eureko го помолили да се присъедини към борда на Интерамерикан като независим член, той приел с радост, защото познава и харесва страната ни и българите, а така има възможност по-често да ги вижда.

Лесно ли се прави бизнес в България?
И да, и не. Ако познаваш добре културата и хората и ако имаш достъп до правилните хора, това помага. И това важи навсякъде по света. Винаги зависи от хората, с които работиш – независимо дали е малка, или голяма компанията.

Как се отразява кризата на холандския бизнес в Холандия и у нас, колкото и скромно да е представен?
Холандия е една от най-силните икономики в Европа от много години. Имаме много мултинационални компании като Унилевър и Филипс. Но сърцето на холандската икономика винаги е било и ще бъде средният и дребният бизнес. Холандските власти се грижеха много добре за държавните финанси, благодарение на което сме в днешната си силна позиция. Макар да е сред най-големите износители на глава от населението, страната ни също страда от кризата. Безработицата расте, но все още е в прилични рамки. Лично аз не очаквах това, заради силното развитие на финансовите организации в страната, които бяха най-засегнати от кризата. Сега едни от най-големите холандски (и в света) банки са държавна собственост – ABN Amro, Fortis. Това е тъжна история Имаме още силни банки останали като Rabo Bank – една от малкото в света, които имат тройно А рейтинг. Тя е и най-големият акционер на Eureko, което също помага в кризата. Ако обобщя – да, страната ни страда от кризата, но това все още не се вижда на улицата в Холандия. Хората харчат по-малко защото са уплашени. Очаквам още проблеми, но оттук нататък те няма да са проблеми на корпорациите, а на редовите хора. Ако се спука още един балон, правителствата според мен няма да могат да се справят и да защитят личните спестявания на хората.

Очаквах по-оптимистичен предколеден разговор… Каква е прогнозата ви за излизане от кризата и как тя се отрази на Eureko и на Интерамерикан?
За да излезе икономиката от кризата, банките трябва да започнат да кредитират. Има компании в много здравословно състояние, но те нямат достъп до финансовите пазари и това не им позволява да работят. Същото се отнася и за започващия нов бизнес. И ако банките продължат тази си линия на поведение, моята прогноза за съжаление ще бъде още по-песимистична. Много е важно правителствата да убедят банките да започнат да финансират икономиката. В момента те имат достъп до много евтин ресурс и би трябвало да са способни да кредитират при много добри лихвени нива. Но разбира се, като избягват свръхкредитирането, каквато бе практиката им, довела до кризата.

ING има сериозни проблеми на международните пазари, говори се за продажба на животозастрахователните и пенсионните ѝ дейности по света. Как стои въпросът с Eureko – достатъчно здрава ли е групата финансово, предвижда ли продажби или пък покупки?
Eureko също се нуждаеше от финансови инжекции по едно време, но за щастие имахме Rabo Bank зад гърба си и тя ни даде 1 млрд. евро. Имаме трудности в някои страни, особено в Ирландия, където икономическата ситуация не е добра. През последните месеци направихме преглед на положението във всички страни, в които имаме дейност, за да решим как да преструктурираме бизнеса. България беше сред подложените под лупата. И коледната новина, която нося, е добра: преди два дни бордът и надзорът на групата решиха, че бизнесът в България е в относително добра форма и Eureko ще продължи силно да подкрепя и да развива бизнеса си тук. Накратко, ние сме на българския пазар, за да останем. Разбира се, направихме преглед на плановете си за бъдещето на този пазар, тригодишната ни програма е съгласувана с централата в Холандия, и с младия и енергичен екип тук вярваме, че ще постигнем целите си. Не сме от най-големите компании тук, но ако гледаме резултатите, се справяме доста добре.
Нямаме непосредствени намерения за покупки. Да, моментът е добър за купуване, но сделки трудно се правят.

Твърдо и категорично – Eureko не излиза от българския пазар?
Не, оставаме дългосрочно.

А какви са намеренията ви за Румъния, Турция, Гърция и Кипър?
В Гърция сме сред най-големите компании, намерението ни е да останем. В Турция се справяме много добре, там е една от най-добрите ни компании, работим в много добри условия. В Кипър имаме малка компания, за нея не е взето решение още. В Румъния решението също е за дългосрочно присъствие. През последните две години там осъществихме едно превключване на усилия и инвестиции от общото застраховане към животозастраховането и към пенсионното и здравното осигуряване. Трансформацията е вече факт.

Няколко компании са „на тезгяха” в момента. Чуха се слухове, че Eureko води преговори за покупка на някои от тях. Има ли нещо вярно в това?
Не водим конкретни преговори за придобивания в България, но както казах, решението е да останем със сигурност. Същевременно всяка възможност се оглежда и се преценява. Личното ми силно желание е да започнем да „регионализираме” Интерамерикан много повече – ние присъстваме в Гърция, Румъния, България. Мисля, че можем да постигнем повече, ако гледаме на дейността си в регионален контекст.
Неотдавна приключихме сделка в Полша, за която навярно знаете. Малко или повече бяхме принудени да продадем бизнеса си там. Не искахме да напуснем този пазар, спечелихме всички съдебни процеси на европейско ниво, но в някои моменти е по-мъдро да вземеш различно решение. Сключихме сделка с полското правителство и цената, която получихме, е доста по-висока от първоначалната ни инвестиция. Което ни позволява да върнем парите на Rabo Bank и затова сега сме в доста добра форма финансово.

Каква е оценката ви за работата на Интерамерикан България като член на борда на компанията? Доволен ли сте от резултатите?
Компанията е постигнала доста и се развива добре. Постигнатият растеж впечатлява, имайки предвид големината на дружеството. Напоследък посещаваме с други членове на борда доста агенти и брокери, за да чуем мнението им за компанията. По принцип членовете на борда не правят такива срещи, но аз обичам да знам какво се случва на практика. Харесва ми мнението на тези хора, че Интерамерикан спазва поетите ангажименти и обещания – плащаме навреме и без ненужни забавяния, което ги прави доволни.

Очевидно оценката на основния акционер също е добра, след като е взел решение да остане на българския пазар.
Единствено с постигнатите резултати българската компания го убеди, че си заслужава да продължи да работи на българския пазар – базата е добра за развитие.

Какви са конкретните цели за развитието на българското дружество? Ще развивате ли здравно и пенсионно осигуряване на нашия пазар?
Ние наблюдаваме развитието на тези сегменти от българския пазар. Сега обаче е време най-напред за преструктуриране „отвътре”, преди да започнем отново да се оглеждаме за конкретни придобивания. Опитваме се да се фокусираме върху животозастраховането – от една година сме в този бизнес. Постигаме целите си и планираме до 2 години компанията да излезе на печалба. В добро финансово здраве сме, но внимаваме, защото никой не знае какво ще се случи догодина.

В Румъния сменихте бранда на компанията си, вече търгувате под марката Eureko. Планирате ли подобна стъпка за България?
Не за момента. Мислихме за това преди време, но това не е сред краткосрочните ни цели.

Турските медии публикуваха изказване на турския външен министър, който твърди след посещение в Холандия, че Eureko замисля прехвърляне на дейности от други страни в Турция, тъй като условията там са много по-добри. Как ще коментирате?
Още не съм чел тази информация, но бизнесът на компанията наистина се развива много добре в Турция. И ако имаме повече възможности, ще се възползваме от тях. А изказването на турския министър според мен е по-скоро политика – разбираемо е.

От близо 10 г. се води спор сред експертите в застраховането дали в България да се въведе задължителна имуществена застраховка срещу природни бедствия, дали да се изгражда катастрофичен пул – нещо, което в Турция е факт. Управлението на пула е поверено на компанията на Eureko в страната. Имате ли впечатления дали това начинание е успешно или не. България също е сеизмична зона – има ли почва турският опит да се използва и за България според вас?
Мисля, че е добре да има такъв пул. Защото подобно събитие може да има катастрофални последствия, които застрахователните компании не могат да покрият сами. Но това не е въпрос, който може да бъде решен единствено от застрахователната индустрия – необходимо е политическо решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив