20 Април 2024, 07:46 Днес (0) | Вчера (10)

Искам акциите на ДЗИ и „Росексим“ да се продават на лондонската борса

16 Септември 2002 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Интервю с Емил Кюлев, собственик на „Контракт София“ ООД

Вече сте собственик на ДЗИ. Може ли да се каже, че това е сделката на живота ви?

- Това е най-голямата ми сделка за 2002 г. Сделката на живота ми тепърва предстои. Но най-важното е, че застрахователният пазар стана 100% частен. Оттук нататък нещата вече вървят в една пазарна среда и аз мисля, че ДЗИ ще възвърне позициите, които е имал в началото на 90-те години като лидер на застрахователния пазар. ДЗИ - „Росексим“ е най-голямата финансова структура по няколко показателя - по сума на резервите, по размер на управляваните активи и може би по пазарен дял. В крайна сметка купувачът на ДЗИ е български не само по регистрация, но и по ЕГН.

Какви са плановете ви за банката и застрахователното дружество?

- Нашата амбиция е да направим нещо много сериозно. Финансовата група по собствен капитал и резерви надминава 100 -120 млн. лева. Офисната мрежа на ДЗИ ще се интегрира с тази на „Росексим“, която е базирана и на придобитите клонове от Минералбанк и Балканбанк. По този начин ще се получи обща клонова мрежа от 246 собствени точки в страната. Такава клонова мрежа надали има някой друг, като изключим Банка ДСК. Това означава, че както „Росексим“, така и ДЗИ ще могат да удвоят точките на продажба със сравнително малки административни разходи. На следващ етап предстои интеграция и на екипите - между застрахователите и банкерите. Като трета стъпка ще можем да предлагаме съвместни банково-застрахователни продукти.

Вече бяха публикувани обявите за общото събрание на 10 октомври на ДЗИ и на дъщерните му дружества. Какви промени предвиждате в съвета на директорите?

- Още се доуточняват, но отсега мога да кажа, че в ръководството на ДЗИ ЕАД ще бъде интегриран част от мениджмънта на банката. Това ще са новите лица. Изпълнителният директор Жанета Джамбазка остава, но ще подсилим съвета на директорите с малко повече банкери. Всички, които са лоялни към компанията и към бизнеса ?, ще останат и биха могли да видят перспективата в развитието си. Естествено при всяка смяна на собствеността ще има и нови лица, и нови изисквания. Но революция в ДЗИ няма да правим.

С какви средства финансирахте сделката?

- Със собствени средства. Ние платихме 30% първоначално, а днес (11 септември) платихме останалите 4.3 млн. евро за доверителната сметка и 10.7 млн. евро за останалата част. Не ползвахме кредити.

Остават ли вашите намерения да привлечете за партньор в ДЗИ водеща западна компания с опит в застраховането, след като „Интерамерикан“ се отказа от сътрудничество?

- Аз не искам да коментирам „Интерамерикан“. Tам нещата приключиха, макар че ние си запазихме добрите отношения. В глобализиращия се свят финансовата група ДЗИ - „Росексим“ няма да остане изолирана. Напротив, вече има огромен интерес от няколко големи презастрахователи от първата десетка на света и в момента ние водим диалог с тях. Моята мечта по отношение на финансовата група е нейните акции да бъдат продавани на лондонската или на някоя друга от европейските борси. За това нещо обаче се изисква много подготвителна работа.

Ще запазите ли структурата на ДЗИ?

- Абсолютно. В животоза­с­траховането нашата цел не е само да го запазим, но ще отиде близко до банкирането на дребно, което ще е ново за „Росексим“. С тази клонова мрежа и с тези продукти ние вече може спокойно да се конкурираме във всяка една точка на България и с всеки един.

По-скоро въпросът е дали смятате да се освободите от общото застраховане, което по принцип се смята за по-неатрактивно?

-Не, общото застраховане за нас е много съществено. Ние ще направим преструктуриране в компанията. Ще следим нещата по отношение на щетимостта. Ще пресечем възможностите за нелоялна работа - някои от рисковете, които обичайно досега ДЗИ е поемала и е губела от тях, ще ги прехвърлим към презастрахователи. Може би ще отидем на формата на съзастраховане с определени компании, в това число и български, които са водещи в определени отрасли.

Около офшорната фирма „Денис Овърсийз лимитид“, която притежава мажоритарния пакет от акциите на „Контракт София“, все още има доста загадки. Ще кажете ли кой е истинският собственик на дружеството?

- Няма неяснота. Аз получавам голяма част от доходите си в офшорни зони. Това са част от моите договори с международни контрагенти. Затова капиталът, формиран в тези дружества, беше вкаран като собствен капитал в българското дружество. Така че да няма никакви неясноти. Когато видите на този стол да стои някой друг и да взима решенията, може да се съмнявате. Мисля, че инструментариумът, въведен в международните концерни, дава възможност да се използват офшорни дружества. Искам да ви кажа, че половината офшорни зони са в страни - членки на Европейския съюз, и в това няма нищо лошо. В крайна сметка това е международна практика, която е легализирана. От две-три години насам контролът в тези зони се засилва, особено по отношение чистотата на капиталите. Ето вижте, че дори „Дойче банк“ в момента купува „Булгартабак“ през холандска офшорка.

Държавата обяви намеренията си да продаде останалите 20% от ДЗИ на борсата. Предвиждате ли компанията да стане публично дружество?

- Мисля, че няма такъв ангажимент в приватизационния договор. Каква ще е ползата от съз­даване на публично дружество? Това ще трябва да прецени съветът на директорите. Аз винаги съм бил привърженик на по-опростените процедури. Човек, когато притежава 80% от едно дружество и инвестира толкова много, няма интерес да прави нещо с дружеството, освен да го развива и да направи така, че то да печели добре. Докато интересът на малките акционери е в другата посока, те се интересуват от текущата печалба. Това невинаги съвпада със стратегическите интереси на една компания. Можеш да раздаваш дивиденти, да изтощаваш дружеството, когато наистина се нуждае от инвестиции в информационни технологии, в инфраструктура, в продукти. Всеки собственик с над 51% мисли стратегически за компанията, докато малкият акционер мисли сегментарно. Той във всеки един момент е готов да избяга, защото е рискувал много малко и чака някакъв доход, съпоставим с лихвите по банковите депозити.

Тоест вие като мажоритарен собственик сте против превръщането на ДЗИ в публично дружество?

- Имам много резерви към българския капиталов пазар. Ако съществуваше една добре функционираща борса като лондонската, с най-голямо удоволствие бих го направил. Мисля обаче, че има още много неща да се свършат, за да се накара един инвеститор да предпочете да бъде публично дружество. ДЗИ рано или късно ще бъде публично дружество, което ще се търгува не само у нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив