19 Април 2024, 20:20 Днес (10) | Вчера (11)

Йордан Христосков: Ниските пенсии ще растат най-много

22 Март 2004 в-к "Труд" по статията работи:
A+ A-

Всички пенсии ще бъдат повишени най-късно от юни догодина, категоричен е управителят на НОИ

Трябва възрастните, които цял живот са работили и са се осигурявали, но заплатите са им били ниски и затова сега са малки пенсиите им, да получат по-голямо увеличение на парите си от останалите. Разбира се, че всички пенсии ще бъдат повишени най-късно от юни догодина, но ако правителството реши това да стане по-рано, ще го направим, стига бюджетът да осигури парите.

- Решихте ли как пенсиите най-сетне да бъдат увеличени несимволично, г-н Христосков?

- Нека първо да кажа причините, поради които НОИ започна да работи върху различни варианти за увеличение на пенсиите. Националният съвет за тристранно сътрудничество определи работна група, която да търси възможности за по-голямо повишение на пенсиите от редовната им годишна индексация през юни, като обърне особено внимание на минималната.Освен това сега стартира бюджетната процедура за 2005 г. с поглед и прогноза за три години напред. И най-важното основание да се търсят възможности за повишение на пенсиите бе обявеното от правителството желание да сложи по-висок праг на бедността. Това значи сегашният гарантиран минимален доход от 40 лв. месечно да се вдигне с 50%.

- Какво следва от такова вдигане?

- Винаги минималните пенсии, особено тази за трудова дейност, са били по-високи от най-ниския, защитен от държавата доход, от който зависят социалните помощи. Ясно е защо – хората, които са се трудили и на които социалното осигуряване гарантира минимални равнища на пенсиите (това са около 240 000 души), трябва да получат повече от тези, които вземат социална помощ и не са се трудили. И от тези, които разчитат на пари за старост, несвързани с трудова дейност. Става дума за социалните пенсии за старост, за инвалидност, персоналните пенсии и т.н.Например разликата между гарантирания минимален доход (сега 40 лв.) и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст (сега 57,5 лв.) е 17,5 лв. И това е правилно. Предвижда се занапред прагът на бедност да стане 60 лв. Стартирайки от това, ние започнахме да правим разчети за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст някъде около 80 лв., която да се получава от 1 юни догодина. Тогава по традиция се повишават всички пенсии.

- Но това се прави с процента на инфлацията или малко над нея? Значи ли, че и догодина ще увеличите пенсиите само с около 5-6%?

- Щом правителството решава да повиши гарантирания минимален доход, ние считаме, че трябва да се изтласкат и всички пенсии нагоре. Тоест според единия от обмисляните варианти повишаваме минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст значително, почти с 40% и довеждаме около нея другите гарантирани минимални пенсии.

- И каква е идеята?

- Повече да получават хората, които са се трудили цял живот, но са получавали ниски заплати и затова сега са малки пенсиите им. Много земеделци например са работили по 40-45 години, но са им плащали нищожни надници и сега пенсиите им са изключително ниски.
Всички останали пенсии ще бъдат индексирани с процент по-висок от този на очакваната инфлация. Но не по-висок от процента на нарастване на осигурителния доход. Не мога да кажа с колко, защото още не е готова макрорамката на бюджета. Подобно нещо направихме и през м.г. – повишихме всички пенсии, като минималните получиха увеличение със 7,2%, а другите с 6,2%, колкото първоначално беше заложено.

- Ще се запази ли подобно съотношение?

- Това ще реши надзорният съвет на НОИ. Но искам да припомня, че преси това повишение, за което говорим, ще има друго. Всички пенсии ще бъдат индексирани, тоест увеличени от 1 юни т.г. с планираните 5,8% при очаквана инфлация от 4,2%. Социалната, която получават хора без достатъчно осигурителен стаж от 50 лв. сега, ще стане 52,90 лв. Минималната за стаж пък ще е 60,84 лв. Средната ще достигне близо 121 лв.

- Но очакваното по-драстично повишение е възможно най-рано през юни догодина?

- Разчетите по този първи вариант са такива. Ако някой от правителството или парламента ни възложи да вдигнем пенсиите по-рано, ще го направим, стига бюджетът да осигури парите. Но ние работим и по други варианти за увеличение на пенсиите. Предложението на КНСБ например е във формулата, по която се пресмятат пенсиите, да се даде по-голяма тежест на осигурителния стаж. Сега една година такъв стаж носи един процент. Идеята е да стане 1,1%. Този вариант ще доведе до увеличаване на всички пенсии, но минималните няма да скочат повече, отколкото по-големите. Защото зад по-високите пенсии стои по-продължителен стаж.

- Него ли ще изберете?

- Той по отговаря на принципите на социалното осигуряване, но не решава проблема с най-малките пенсии. Те биха останали на равнище много по-близко до гарантирания минимален доход.

- А какви са недостатъците на третия начин, който подготвяте?

- Да, има трети – да бъде извършено осъвременяване на всички пенсии на базата на осигурителния доход от предходната година. Този вариант е най-скъп. За него за нужни огромни ресурси и той води отново до много по-осезаемо повишение на големите пенсии и по-незначително на малките. Защото независимо, че се променя базата, хората с малки пенсии са с по-кратък осигурителен стаж и по-нисък индивидуален коефициент. Аз лично считам, че първият вариант е най-добър. Той в най-голяма степен съответства и на обществените очаквания. При него повече пенсии ще бъдат на минимума, но на един много по-висок минимум от сегашния. При това няма да се получи т. нар. събиране на пенсиите – приближаване на размерите им, което демотивира хората да се осигуряват, или пък недоволство сред тези, които са по средата.

- Какво ще стане с максималната пенсия?

- Възприехме през тази година принципа тя да е 35% от месечния максимален осигурителен доход, който е 1200 лв. Предложението ни е той да стане 1300 лв. от догодина. Ако принципът се запази и офертата ни се приеме, това означава, че автоматично ще се увеличи и максималната пенсия от 420 лв. сега на 455 лв. Така още хора, чиято пенсия сега е ограничена от тавана, ще сия получат в действителния размер – този, който им е определен и им се полага за съответното високо възнаграждение, върху което са им правени осигуровките по време на работа.

- Добре, качва се прагът на бедност, след него минималната и всички останали пенсии. Не трябва ли да бъде повишена и минималната заплата. И то така, че да е почти два пъти по-висока от минималната пенсия, както е сега?

- НОИ прави разчети само за пенсиите, но те трябва да бъдат синхронизирани по веригата с всички защитени минимални доходи на населението. Естествено че най-ниската заплата, която сега се дава за неквалифициран труд при пълно работно време и е 120 лв., също трябва да бъде повишена.

- Какво ще последва от това?

- Веднага ще се наложи да бъдат променени нагоре минималните осигурителни прагове, които се договарят с работодателите и синдикатите за следващата година. Това съвсем логично ще доведе до гарантиране на една част от допълнителните приходи, необходими за да бъдат изплатени тези по-високи пенсии. И по-високи обезщетения като сума за безработица, болест, бременност и раждане.

- Значи предстои не само увеличение на пенсиите, но и сериозна промяна на цялата политика на доходите?

- Точно затова говорим. Не за промяна на осигурителния модел, а за промяна в нивата на доходите. С акцент – едно по-голямо внимание към хората с ниски доходи. Така бих формулирал тези задачи, с които в момента се занимаваме. Вероятно вариантите, които сега обмисляме, ще претърпят развитие, но ние трябва да сме готови, защото вече стартира подготовката на бюджета ни за следващата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив