29 Март 2024, 15:47 Днес (10) | Вчера (11)

Културата е като любовта – гради се и от двете страни

11 Август 2008 11:12 INSMARKET по статията работи: 4
A+ A-

Благодарение на застрахователните измами е жив професионализмът в бранша, казва Румен Георгиев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗПАД “Армеец” АД

Роден е на 30.03.1969 г. в руския град Москва. Завършил в УНСС,
специалност финанси. Специализира в Москва, Лондон и Франкфурт.
Започва в дружество „Тандем“, което се занимава с обменни бюра.
През 1991 г. постъпва в Туристспортбанк, където първо е стажант, а после – главен експерт по валутно кредитиране. През 1993 г., когато напуска банката, създава финансово-брокерска къща „Логос ТМ“ АД и получава лиценз от БНБ. Финансовата къща се занимава с обменни бюра, работи на външни пазари. Тя става учредител на МЗК „Европа“, а след това и мажоритарен акционер на застрахователя, какъвто е до продажбата на контролния пакет. В момента финансовата къща продължава да съществува и е акционер в „Армеец“, както и собственик на дружества в сферата на финансите – "Бултренд брокеридж" ИП, УД "Болкан кепитъл мениджмънт", в което има няколко фонда, основани на книжа, търгувани в Европа.
Междувременно се занимава и с друга дейност. През 1994 г. основава дружество „Евроинвест“, което приватизира мелничния комбинат в Казанлък, като участва и в по-малки съпътстващи дейности.
През 2000 г. е поканен като консултант на дю-дилиджънса на „Юпитер“ и “Армеец”.
После влиза в „Армеец“ като прокурист и по-късно става председател на СД и изпълнителен директор.
От 2004 г. е член на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата, сега е неин заместник председател, отговарящ за финансовия сектор.
Не му остава време за хоби, но все пак успява да язди, да кара ски, да разхожда кучетата си.

Случайно ли попаднахте в застраховането?
Не смятам, че е случайно. От 1993 г., когато учредихме МЗПК “Европа”, позицията ми винаги е била доста активна, въпреки че не съм участвал пряко в оперативния мениджмънт на застрахователната компания.

Какво се промени в застраховането, откакто сте в бранша?
Много неща.

Към по-добро ли?
Определено. Освен обемите, които са несравними с онези преди 15 години, този пазар стана доста прозрачен, изключително конкурентен, с голямо разнообразие на продукти, с високо качество на услугите, които компаниите предлагат.

Клиентите стават ли по-капризни и успяхте ли да възпитате някаква застрахователна култура у тях?
Застрахователната култура е като любовта – винаги е взаимна и се възпитава и от двете страни, процесът е двустранен. При всички положения клиентите печелят през тези години. Българският застрахователният пазар предлага много високо ниво на услугата.

"Армеец" е една от малкото български компании, които добре стоят на пазара. Помага или пречи присъствието на големи чуждестранни групи?
Винаги съм приветствал конкуренцията, дори понякога нейните форми да са уродливи и недотам коректни. Трябва да има и е хубаво, че има чуждестранни компании. Те носят технология и организация на работа, градени с години. Вярно е, че тук има доста специфика и поради тази причина е малко по-сложно. В някои компании направиха добре крачките за навлизане на пазара и оставиха на спокойствие българския мениджмънт да работи активно, като по този начин се променят към по-добро, без да игнорират специфичните условия на пазара. В други това не се получи, но безспорно обаче конкуренцията е добра.

Има ли място за още застрахователи на пазара?
Разбира се, че има, самият пазар расте и ще има нови застрахователи. Едва ли това ще са български дружества, създадени от нищото, както преди години. Това ще са чужди компании, кооперирани под една или друга форма с български. Тази година ще бъдем свидетели и на застраховател, който Пощенска банка и И Еф Джи ще създадат.

Окрупняване?
Окрупняване също вече виждаме, макар че не съм наясно с концепцията на "Български имоти" и "Булстрад", която се промени през последната половин година, но това “сливане” е форма на окрупняване. Независимо, че все още има различни тези и намерения, окрупняването на застрахователен капитал вече е факт.

А профилиране на застрахователни компании? Засега е само в автомобилното застраховане.
Сигурно ще има, но след години – когато обемите са значителни и профилирането би било възможно. Сега големите обеми са само при автомобилното застраховане.

Мит или реалност са застрахователните измами на българския пазар?
Благодарение на застрахователните измами е жив и професионализмът на застрахователите по света. Измами има при всички застраховки. Не ги приемам като лоша характеристика за пазара, напротив – те водят до по-добра организация на фирми, на продукти и на услуги.

Коя е най-предпочитаната услуга – застраховка на автомобила, на жилището, на имота?
То се вижда и от цифрите – автомобилното застраховане е предпочитано по инерция. Оставям настрана задължителната „Гражданска отговорност“ и говоря за „Каско“-то. След това идва имуществото. Забелязва се все по-голям интерес към застраховане на имущество (извън ипотечното кредитиране, при което то задължително се застрахова). Все повече се търсят варианти за застраховане на фирмено имущество, искат се по-специални условия и покрития, така че има чувствителен интерес и там.

Сегмент „отговорност към трети лица“ засили ли се?
Да, чувствително. Засилват се и претенциите по този вид застраховки. За съжаление, и при застраховката „Гражданска отговорност“ сме свидетели на уродливо явление с цените, което колегите сами създадохме. ПЗАД “Армеец” е активна по "Гражданска отговорност" от 2 г., а застраховката съществува в този вид почти 10 г. Ниските цени, сезонността на застраховката, високите комисиони – всичко това си го създаде браншът. Излизането от този омагьосан кръг е много сложно, резултатите и развитието на риска изобщо не са благоприятни. "Армеец" затова не участваше доскоро активно в този сегмент. А сега сме по принуда на него, защото е ясно – това е задължителна застраховка, ще има голям процент от премийните постъпленията за в бъдеще и цената ще се увеличава.

Има ли реална опасност за финансовата стабилност на някое дружество?
Ако се отговаря на този въпрос конкретно, ще трябва и конкретика за застрахователи, а истината не е много красива. Безспорно е, че има риск. Но капиталът в голямата си част е международен, едва ли ще се стигне до фалити, тъй като всички се надяват с покачването на цените с времето да се уравняват натрупаните загуби. Засега цените обаче са изключително неадекватни.

Това ли е най-проблемната застраховка от гледна точка на финансовите резултати?
Да, това е. При всички дружества резултатите от "Гражданска отговорност" са отрицателни. Не може някой да продава три пъти повече такива полици от нас, а резервите му да са по-малки от нашите, вижте в сайта на КФН. Нашият резерв е чувствително по-голям от приетия като практика на пазара.

В каква посока очаквате да се развива пазарът?
Нарастване на обемите най-общо - повече „имущество“, повече „отговорности“. Изключително много искове вече се предявяват. Да вземем предявените по ЗУТ, строителните - кой у нас спазва цялата проектна документация? Почти никой. Ето защо по „отговорностите“ очаквам доста претенции. Разбира се, този пазар се развива. Ще има чувствително покачване на премиите – неминуемо е. Това са регулативните норми. При спазване на пазарните механизми финансовият пазар винаги е бил разпределител и регулатор.

А българинът научи ли се сам да си търси защитата?
Безспорно, и то поради високата конкуренция в автомобилния сегмент. И дори се е разглезил. В България автомобилното застраховане е на високо ниво – и като бързина и размер на изплащане на обезщетение, и като качество на услугата, и като поддръжка при ПТП в чужбина. В Европа оценките при тотални щети са много по-ниски от нашите. Да не говорим, че при тях масовият случай е с франшиз. При нас франшизът е рядкост, като продукт и имаме малко сключени такива полици. Българите сме свикнали да се обръщаме към застрахователя за най-малки проблеми, например гуми.

По финансови резултати "Армеец" се придвижи на пето място. Основно "Каско"-то движи развитието на компанията нагоре. Миналата година бяхте в Топ 3 по печалба, сега имате доста голяма загуба от финансовите пазари.
Загубата е 28 млн. лв., като 25 млн. от тях идва от преоценка на активите, които са в акции тьргувани на БФБ. Няма как да избегнем това, световната финансова криза не подмина и България. Но това не се отрази на финансовото ни състояние, което винаги се е отличавало с изключителната си стабилност. Ние сме богата компания. И на пари, и на идеи, и на организационна култура.

В публичното пространство се коментира задължителното имуществено застраховане срещу катастрофични рискове. Каква е вашата позиция? Общата маса от жилищата не се застрахова...
Аз бих задал по друг начин въпроса – ако приемем, че трябва да е задължително застраховането на жилищата (не в тази форма да се събира от общини, което ни връща с 30 години назад), какво става с инфраструктурните обекти, какво става с обектите от национално значение и в какво трябва да се състои участието или подкрепата на държавата в този процес. Къде са по-големите загуби? Гоним само някакви социално-политически елементи, или реални такива? Защо мерим с два аршина?
Не бих имал нищо против задължителността, но тя трябва да е за определен период, докато се създаде потребителска нагласа и култура. Второ, трябва регламентирано поведение и участие на всички субекти, включително и на държавата. В тази връзка е хубав проектът на парламентарната комисия по бедствия и аварии.

Каква е последната информация за Челопечене – кое ще се покрива, кое не?
Това, което излиза в публичното пространство. Имаме и официална кореспонденция с МО. За нас казусът е много ясен: има имущество – няма имущество. Вероятността да не е покрит рискът, е много ниска.

Каква е сумата, която ще трябва да платите?
Сумата е в нормалните мащаби на дейността ни, която извършваме ежедневно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

МЗК Европа фалира, а през ФБК Логос перат парите на ТИМ (Тишо, Иво и Марин), които са съответно в ръководството на ЦКБ, пенсионните и здравни фондове. Така че татко Румен Георгиев и синчето му със същото име са си бандити готови за затвора, защото са доказани финансови измамници и крадци. Освен това може ТИМаджиите да ги свитнат по някое време, така както направиха с Никола Дамянов.
#1 | от Татко и | преди
"Ние сме богата компания. И на пари, и на идеи, и на организационна култура." Руменчо, какви са тия глупости, които говориш?
1. На пари, защото сте мутри и крадете.
2. На ТИМаджийските приватизационни криминални идеи сме се нагледали.
3. Организационната ви култура е откровено престъпна.

#2 | от Бивш клиент | преди
A zashto Armeets e na zaguba 28 mln leva za parvoto trimesechie na tazi godina, a za vtoroto trimesechie e na zaguba 18 mln leva???
#3 | от Adviser | преди
"За съжаление, и при застраховката „Гражданска отговорност“ сме свидетели на уродливо явление с цените, което колегите сами създадохме. ПЗАД “Армеец” е активна по "Гражданска отговорност" от 2 г., а застраховката съществува в този вид почти 10 г. Ниските цени, сезонността на застраховката, високите комисиони – всичко това си го създаде браншът."
Е та това наистина е много смешно изказване.
През 2009 год. Армеец нямаше конкуренция в ниските цени. В провинцията техните ГО варираха от 97 лв. до 117 лв. .... Тарифите по каско е излишно да коментирам.
Кой каквото си търси рано или късно ще си го намери :))))
#4 | от Колега | преди
Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив