14 Май 2024, 15:16 Днес (8) | Вчера (12)

Лекари масово търсят кредити

15 Март 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Конкуренцията ще свали лихвите по заемите, казва Момчил Андреев

Момчил Андреев е председател на Управителния съвет на "Райфайзенбанк-България" от октомври 2003 г. Той е и изпълнителен директор на трезора от 2001 г. Управлявал е Пощенска, Централна кооперативна и "Булбанк". Бил е и член на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки. Роден е през 1964 г., завършва пловдивската английска гимназия и Московския държавен институт за международни отношения. 
 

 - Г-н Андреев, Райфайзенбанк пусна нови кредити за лекари и стоматолози. Има ли интерес към тях?

Миналата седмица одобрихме първия кредит за лекар дерматолог, който беше за оборудване на кабинет. Заемите, освен от лекари и стоматолози, могат да се ползват и от зъботехници и оптики. За 4 дни в нашите 38 клона имаме над 100 запитвания.

- При какви условия се предлагат тези заеми? Какъв е максималният размер, лихвата, обезпечението, сроковете?

Няма ограничение за максимален размер. Заемите са в лева, евро и щатски долари, а лихвата е от 7,6% до 15% годишно в зависимост от срока, валутата и обезпечението. Приемаме всички разрешени от банковото законодателство обезпечения. Финансираме закупуване и ремонт на недвижими имоти, оборудване, обзавеждане и оборотни средства за срок до 7 години. Гратисният период е съобразен с конкретния проект. Документацията е стандартизирана, а срокът за одобрение - 5 работни дни.

- От края на миналата година предлагате и заеми за фармацевти. Какъв е интересът към тях, колко заема сте отпуснали до момента като брой и като обща сума?

За да поддържа една аптека широк асортимент, са необходими оборотни средства, а възможностите на търговците на едро за стоков кредит не са безкрайни. Предоставяме и инвестиционни кредити.

- Банката ви е фокусирана върху кредитите за малки и средни фирми и чрез нея вече бяха усвоени няколко кредитни линии...

През миналата година усвоихме предсрочно 10 млн. евро кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). На 5 март подписахме договор за 20 млн. евро с Банката за развитие към Съвета на Европа и вече получихме първия транш от 10 млн. евро.

- Какви нови услуги ще предлагате за физически лица?

Работим по нови интересни оферти за домакинствата и гражданите. Но нека говорим за тях, когато му дойде времето. От 1 март повишихме лихвите по депозити на физически лица, а за суми над 25 хиляди лева договаряме условията индивидуално с клиента. Удължихме сроковете за жилищно кредитиране от 15 до 20 години. Подобрихме лихвените условия и облекчихме процедурите.

- Крие ли рискове за банковата система увеличеното кредитиране през миналата година?

Рискове за системата на този етап няма. Още повече че водещите ни банки са част от мощни международни банкови групи.

- Има ли опасност да се повтори банковата криза от 1996 г., както прогнозират някои експерти?

Кои експерти имате предвид? Не съм чул някой сериозен специалист да твърди подобно нещо - днес ситуацията е коренно различна.

- Как ще коментирате предложението на Международния валутен фонд за засилен контрол и намаляване на кредитната експанзия?

Контролът от страна на БНБ е на много високо ниво и в момента. Кредитите ще продължат да се увеличават - икономиката се развива позитивно, конкуренцията между банките се засилва, а и депозитите на фирми и граждани нарастват. Нормално е обаче темповете, с които растат кредитите, да се забавят, защото в началото на миналата година общият им размер не беше впечатляващ.

- Какво е бъдещето на банковия сектор у нас? Очаквате ли сливания, както се случва в Европейския съюз?

Ако две европейски банкови институции се слеят, е логично и българските субсидиари да сторят същото. Възможно е собствениците да продадат някои по-малки банки, които нямат критична маса и дългосрочна перспектива.

- Предстои ли спад на лихвите по кредити у нас и при какви условия може да стане това?

Маржовете ерозират не отскоро и очакваме тази тенденция да продължи и през 2004 г. Особено като се има предвид засилената конкуренция в сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив