19 Май 2024, 20:10 Днес (0) | Вчера (0)

Монополът на здравната каса ще падне

27 Август 2004 08:28 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Ако купим болница или санаториум в чужбина, там ще се лекуват ветерани и рейнджъри, казва шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев

Бригаден ген. Стоян Тонев е началник на Военномедицинска академия. Преди седмица пред "Сега" той призна, че е направил предложение пред Военния съвет на армията да бъде закупена от испанската армия болница в Палма де Майорка. Инвестицията от 2 млн. и 100 хил. евро щяла да се върне за година и половина. Другата идея на генерала бе да отпадне монопола на НЗОК и да бъде създадена Военна здравноосигурителна каса.
Г-н бригаден генерал, как може военното здравеопазване да печели от болници и санаториуми извън страната?
- Това е възможно, ако тази идея бъде реализирана своевременно и то в страни, в които има природни дадености с доказани лечебни свойства, но все още недостатъчно добре развита система на здравеопазването. Това би дало възможност да се разгърнат и профилакториуми, и лечебни заведения за рехабилитация и продължително лечение на военнослужещи на редовна служба, както и на ветерани, и най-вече на участници в мисии зад граница.
ВМА има ли достатъчно ресурс - кадри и техника - за поддържане на едно такова лечебно заведения?
- Положителният отговор на първия въпрос е продиктуван именно от тази възможност. В условията на провеждащата се реформа на военното здравеопазване, като последица от съкращаването на числеността на Българската армия, бяха закрити редица болници като тези в Шумен, Русе и др. В резултат на това бяха освободени и кадри, и медицинска техника и апаратура. Но както знаем, българските медици са като Йордан Йовчев - едни от най-добрите и въпреки протективното законодателство, намират своята реализация.
Интерес предизвика изказването ви, че ако ВМА не е към здравната каса ще спести пари. Бихте ли пояснили откъде ще идват тези икономии?
- Лечението на един пациент в различните клиники има своята стойност. Така например, в клиниките за интензивно лечение един леглоден достига до 300 лв., при това без да е включена цената на специфичните за съответното заболяване медикаменти. Както самият министър на здравеопазването Славчо Богоев казва, а и според думите на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Иван Букарев, у нас сега касата покрива едва 60 на сто от действителната стойност на лечението на всеки пациент. Така елементарната сметка показва, че големите лечебни заведения на практика доплащат до реалната стойност за лечението на пациентите си.
Възможно ли е според вас да се стигне до разбиване на монопола на НЗОК и да бъде създадена Военна здравна каса? В кои страна има подобни каси?
- С развиването и усъвършенстването на здравноосигурителната система у нас стана все по-видно, че монополът на НЗОК не може да бъде установен и запазен завинаги. Това показва както практиката в редица европейски страни, така и тенденцията, която все по-осезателно се отстоява от експерти и специалисти от различни политически партии в нашия законодателен орган.
Морално задължение на Министерство на отбраната и, в частност, на медицинската служба на армията е при отпадането на този монопол и създаване на законова база да създаде Военна здравноосигурителна каса. Още повече, че за това ни задължава ангажиментът, който имаме и сега по отношение на здравето на всички, които се лекуват във Военномедицинска академия.
Военни здравноосигурителни каси има почти във всички страни - членки на НАТО. При реформата в цивилното и военното здравеопазване в Чехия, здравноосигурителната каса, обслужваща гражданите на страната, фалира три пъти, докато военната здравноосигурителна каса продължава успешно да провежда реформите във военното здравеопазване.
Предвиждали ли сте бъдещи съвместни мероприятия между ВМА и военните болници от страните на НАТО?
- И сега нашите военни лекари и военномедицински формирования сътрудничат с колегите си от НАТО-те армии. Това става най-вече при задграничните ни мисии, в които участват и български контингенти. Наши специалисти работят и специализират във военните болници на редица страни-членки на НАТО, и сътрудничеството ни ще продължава да се развива в тази насока.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив