04 Май 2024, 02:07 Днес (0) | Вчера (0)

Намаляването на темповете на кредитиране няма да има негативен ефект

29 Март 2005 10:16 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Това заяви Михаил Мендел, член на Управителния Съвет на HVB GROUP и представител на Надзорния Съвет на BANK AUSTRIA CREDITANSTALT от май 2005 година

ГОСПОДИН МЕНДЕЛ, ЗА ПЪРВИ ПЪТ СТЕ В БЪЛГАРИЯ. КАКВО МИСЛИТЕ ЗА СТРАНАТА НИ, ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО Й СЪСТОЯНИЕ?
- Много съм впечатлен от страната ви не само от това, което виждам през тези два дни, откакто съм тук. Предварително се запознах с икономическата ситуация в процеса на подготовката ми за идването в България.
 
ПРОВЕДОХТЕ СРЕЩИ С ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И С УПРАВИТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ИВАН ИСКРОВ. КАКВИ ТЕМИ ОБСЪЖДАХТЕ?
- За мен беше чест възможността да се срещна с тях. Срещата с президента беше изключително конструктивна. Той ми представи накратко как вижда развитието на България. От името на HVB Group, която представлявам по време на това посещение, го уверих, че България е един от стратегическите и ключови пазари за групата. Говорихме за това, че след покупката и на Хебросбанк и засилване на присъствието ни тук заедно с HVB Bank Biochim вече имаме над 10% пазарен дял. С двете банки придобихме отлични позиции в България. Разговаряхме и за това, че НVB Group може да даде добър атестат за България пред чуждестранните компании, с които работи и познава, за да инвестират и те в страната. Доволни сме от инвестициите си тук. Изразих мнението си пред президента, че
след 10 г. няма да има разлика между развитите пазари и банковия сектор в България. за инвеститорите е много важно развитието на страната да се запази и растежът й да е стабилен и устойчив
Държавата трябва да продължи това стабилно развитие, за да предизвиква интереса им. За нас беше важно и президентът да потвърди ангажимента, че страната ще продължи започнатите реформи. И той го потвърди.
Пред управителя на БНБ Иван Искров представих актуалното състояние на HVB Group. Това е втората по големина в Германия и една от най-големите европейски финансови групи. Представих му стратегията ни за растеж и намеренията ни да се развиваме в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. И естествено му се представих, защото скоро ще бъда отговорен за бизнеса на групата в ЦИЕ и в Австрия, както и за България, която за нас е основен пазар. Петер Харолд, главен изпълнителен директор на HVB Bank Biochim и Хебросбанк, използва възможността на тази среща да представи на управителя и на централната банка стъпките, които предприемаме за интеграцията на двете банки.
 
СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА НЯКАКВИ РИСКОВЕ ОТ ПРОМЯНА В ПОСОКАТА НА ВОДЕНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА ПРИ ЕВЕНТУАЛНА СМЯНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СЛЕД ИЗБОРИТЕ?
- Аз съм чужденец и не бих си позволил да коментирам избори и процеси от подобен характер. Но това, което мисля и което бих пожелал на страната, е наистина да продължи развитието, което се наблюдава през последните години.
 
А РИСКОВЕ ОТ ФИНАНСОВА КРИЗА ЗАРАДИ ВИСОКИЯ РЪСТ НА КРЕДИТИРАНЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ?
- Предвид предприетите мерки за ограничаване на кредитирането на първо място трябва да подчертая, че не става въпрос за лимитиране на самия растеж на банките. Банките може да растат, ограничават се само темповете, с които да правят това. Всъщност
банковата система и икономиката като цяло са готови да приемат тези т.нар. ограничения
Намаляването на темповете на кредитиране няма да има негативен ефект.
 
КОЕ Е ПО-ДОБРАТА РЕЦЕПТА - ДА СЕ ОГРАНИЧАВА КРЕДИТИРАНЕТО, ИЛИ ДА СЕ СВИЯТ БЮДЖЕТНИТЕ РАЗХОДИ?
- Може да се мисли и за други методи, които да имат същия ефект. Това е само една възможност да се поеме рискът на една прегряла икономика. Но даден инструмент се прилага, за да се види дали може да постигне дефинираната цел. Ако този инструмент, който сега е въведен, постигне целта си, значи е изпълнил ролята си, независимо че може да има и алтернативни варианти.
 
СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ СТРАНАТА НИ ЩЕ БЪДЕ ЧЛЕН НА ЕС. ПРОЯВЯВАТ ЛИ ИНТЕРЕС АВСТРИЙСКИ И НЕМСКИ КОМПАНИИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ?
- По време на визитата си тук се срещнах с австрийски и германски компании, които са инвестирали вече в България. С тях обсъждахме дали са доволни от направената инвестиция. Имам предвид не само разходи за заплати например. Хората в България са изключително образовани и особено силно впечатление правят високотехнологичните им умения. Наблюдава се и увеличаване продуктивността на труда. Всичко това ще увеличи интереса на европейските инвеститори с течение на времето. Във връзка с предстоящото присъединяване на страната ви към ЕС условията тук все повече ще се подобряват.
 
КАКВО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ В ОСТАВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ, ЗА ДА Е ДОСТАТЪЧНО ГОТОВА ЗА ЕС?
- Страната ви трябва да свърши още работа през тези две години. От разговори с хора, работещи в България, съм чувал, че в съдебната система трябва да се случат някои неща. Но това не е мой личен опит.
 
ДОВОЛНА ЛИ Е ГРУПАТА ОТ ПРИДОБИВКИТЕ СИ В ЦИЕ И В БЪЛГАРИЯ, ОПРАВДАВАТ ЛИ СЕ ОЧАКВАНИЯТА ВИ?
- Като цяло в ЦИЕ развитието на дъщерните ни дружества е в рамките на това, което сме предвиждали.
Особено сме щастливи от развитието на бизнеса ни в България
защото 10-те процента пазарен дял на HVB Bank Biochim и Хебросбанк ни поставят в позицията на основен и силен играч на българския пазар.
 
НЕОТДАВНА СЕ ПОЯВИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ГРУПАТА ОТ UNICREDIT. ТОВА ТАКА ЛИ Е?
- Има много слухове на пазара. Тук дори не става дума само за UniCredit. Бих казал, че това е една много силна страна на HVB Group, защото, както чувам, интересът към нас е много голям. Но за да се случи нещо такова, са нужни поне две страни. HVB реши да се развива самостоятелно. Мисля, че акционерите ни са убедени, че най-доброто за групата е именно това.
 
КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА ВИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БАНКОВИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ И РЕГИОНА?
- През последните няколко години наблюдаваме изключително бърз растеж на банковите и финансовите пазари в ЦИЕ. Ако преди години не е имало продукти за капиталови пазари например, предлагането им сега е нещо съвсем естествено. Мисля, че след 10 години няма да има никаква разлика между това, което сега наричаме развити пазари, и един такъв развиващ се пазар като банковия сектор в България.
 
ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ, ХАРЕСА ЛИ ВИ ТУК?
- Много ми хареса. Хората, които срещнах тук, дори само докато се разхождах в София, ме учудиха с дружелюбието си и с това колко приятелски настроени са, колко открити са и какви широки възгледи имат. Всички обаче ми казват, че София не е България, и много ми се иска следващия път, когато дойда, да се разходя в страната. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив