19 Май 2024, 20:43 Днес (0) | Вчера (0)

Николай Стойков: С близо 10 000 нови клиенти за полугодието се увеличи броя на осигурените от ING лица

22 Юли 2004 15:46 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В края на юли всички дружества ще отчетат добра доходност за полугодието, прогнозира изпълнителният директор на “Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество”

Господин Стойков, през последния един месец в публичното пространство много се спекулира относно отрицателната доходност, която инкасираха няколко пенсионни компании. Какъв е вашият коментар по този въпрос?
Според мен беше добре, че има повече публичност около реализираните доходности от отделните пенсионни дружества и управляваните от тях фондове, като се надявам това да е допринесло за повишаване на информираността на осигурените лица по отношение на портфейлите на пенсионните фондове, видовете активи, в които са инвестирани средствата и тяхната оценка. Факт е обаче, че не във всички публикации информацията беше обективна.
В портфейлите на пенсионните фондове, активите с най-голямо тегло са издадените или гарантирани от държавата облигации. Освен, че е факт, това разпределение произтича и от нормативното изискване минимум 50% от средствата на фондовете да са инвестирани в такива активи.  Тези активи в зависимост от пазарните уловия се движат в определена посока. През месец май два основни фактора определяха това движение - ограничената ликвидност и мерките, които бяха взети за ограничаване на кредитната експанзия, както и външните условия, имам предвид повишението на доходностите по цялята крива на облигациите деноминирани в евро, и съответствуващото движение на техните цени надолу.
Точно обратно беше движението през юни и очаквам, че доходностите, реализирани от всички дружества са били по-добри от тези през предходните месеци. Това до голяма степен беше резултат от успокояването на пазара, но основно беше свързано с повишаването на кредитния рейтинг на страната до ВВВ-, което имаше директно влияние върху рисковите премии и съответно върху доходностите на държавните облигации и не толкова директно върху останалите облигации.
От тази гледна точка мисля, че, ако по някакъв начин тези публикации са спомогнали за по-добрата информираност на хората, за това как се управляват техните средства, в какви активи инвестират фондовете, как се движат отделните активи съобразно пазарните условия в страната, то те са изиграли положителна роля.

По принцип законът защитава много добре интересите на клиентите на пенсионните компании, но дали тяхната инвестиционната политика не застрашава по някакъв начин спестяванията на осигурените лица?
Законът защитава осигурените лица в това отношение като фиксира инвестиционните инструменти и алокациите им в портфейлите на пенсионните фондове.  Лимитиран е изборът на разпределение на активите до регламентираните в закона инструменти и дефинираните лимити за инвестиции в тях. Те определят един относително консервативен профил на портфейлите на пенсионните фондове, какъвто те по принцип е прието да имат.
През последните месеци сме свидетели на постоянно нови възможности за спестявяне и инвестиране на личните средства. Сред това нарастващо богатство от възможности пенсионните фондове ще заемат мястото на по-консервативните и изключително детайлно регламентирани инвестиции.
 
След като се промени законодателството и бе забранено на пенсионните компании да ползват за банки попечителки, свързани финансови институции, резултатите на някои дружества се влошиха. Има ли някаква връзка между тези обстоятелства, както се спекулира в публичното пространство?
В първите публикации бяха изключени два от фондовете, реализирали отрицателна доходност тази година и  фокусирането върху определени фондове с отрицателна доходност и обясняването й с такава свързаност дори фактически не е вярно.

Как се отрази новата система за отчитане влязла от 1 юли на пенсионните компании, на техните клиенти и въобще на осигурителната система?
Основната положителна роля на счетоводните дялове е тяхната информационна роля. Стойността на дяловете показва ежедневно какви са резултатите от управлението на средствата на пенсионните фондове. Един пример: ако осигуреното лице получи своето извлечение, то вижда отразени направените вноски в лева, удържаните такси, разпределения доход, и всички тези стойности са посочени като отделни движения в лева и стотинки по неговата партида. Ориентирането в тези стойности, освен ако лицето няма специална подготовка за това, е доста трудно. Това, което се промени от 1 юли, е, че партидите, освен в левове, се водят и в счетоводни дялове, като всъщност нарастването на стойността на един счетоводен дял съдържа в себе си реализираната доходност или казано по друг начин, доходноста се разпределя посредствам механизма на нарастване на стойността на счетоводния дял. Стойността на счетоводния дял е една директна мерна единица, по която лицата ще могат да се ориентират за това колко добре дружеството управлява средствата в пенсионния фонд, в който те се осигуряват.
Как това се отразява на компаниите? Това, което се променя в бизнеса на самите дружества, е, че те започнаха от 1 юли да извършват ежедневна оценка на активите, съответно да предоставят множество справки на ежедневна база на КФН, свързани с изчислението на активите и стойността на един счетоводен дял и, най-важното, да оповестяат ежедневно на уеб-страницата и в своите клонове стойностите на счетоводните дялове за фондовете, които управляват.
Ако трябва да обобщя – основният резултат е, че осигурените лица ще са много по-често и по-точно информирани – ще получават тази информация ежедневно и тя ще е по-разбираема.

Има ли някакви сътресения в работата на пенсионните дружества след като в началото на тази година бе дадена възможност на осигурените лица да сменят фонда, в който се осигуряват?
Не мисля, че съществуват непреодолими трудности в стартиралия процес по прехвърляне. По-скоро, тъй като за първи път от януари т.г. стана възможна процудерата по прехвърлянето от един фонд в друг, имаше редица неуточнени ситуации в наредбата, които дружествата трябваше да решават заедно с КФН. Тази наредба предстои да бъде променена, тъй като самото прехвърляне протича вече в друга среда (имам предвид въвеждането на дяловете), така че въпрос на време е да бъдат отстранени и установените към момента нормативни непълноти и неточности.
Иначе като  процес прехвърлянето от един фонд в друг протича в рамките на нормалното. Ако той се развива в настоящите темпове и обеми, това означава, че най-вероятно на годишна база броят на прехвърлилите се осигурени лица ще е около 3 % от общия брой, а това е процент, близък до средния за другите страни с подобни условия за осигуряване.  Очаквам, особено и след евентуалните поправки в наредбата за прехвърляне, това да бъде един нормален процес.

Нещо конкретно за вашата компания като брой прехвърлили се, постигната доходност ..
Доволни сме от резултатите от нашата дейност за първото полугодие на годината. Активите във фондовете управлявани от нашето дружество нарастнаха съответно за УПФ с 49,5%, ППФ с 45,7% и ДПФ с 18,4% спрямо началото на годината – темпове, изпреварващи дори прогнозните ни цели. С близо 10 000 нови клиенти за полугодието се увеличи броя на осигурените от ING лица. Равносметката от процеса по прехвърляне от един фонд в друг (тук ще коментирам данните само за първото тримесечие, тъй като за второто процесът все още не е приключил) е нетно нарастване на броя на осигурените лица във фондовете управлявани от нашето дружество с 2233 лица,  в резултат от този процес и нетен трансфер на активи към фондовете на ING от над 1,8 милиона лева за първото тримесечие. Реализираната доходност на годишна база, за 24-месечен период към края на юни за фондовете, управлявани от ING беше съответно УПФ – 12,08%, ППФ – 12,45% и ДПФ – 12,00%.

А каква е инвестиционната среда у нас? Ваши колеги много често твърдят, че възможностите са ограничени, финансовите инструменти са ниско доходни, че няма реални възможности за инвестиране в чужбина ... Така ли е?
Факт е, че дори да има условия да се извършват инвестиции в чуждестранни активи, все още пенсионните компании не го правят и причината е в това, че нашият пазар все още предоставя възможности за реализиране на по-високи доходности. Самата нормативна база, регламентираща процеса на инвестиране на средства в чужбина, в момента също се променя, но според мен не в това е причината. Процесът на конвергенция, който се наблюдаваше в редица от страните в региона преди присъединяването им към ЕС, протича неизменно и на нашия пазар и докато рисковите премии, ценови разлики и различни възможности за арбитраж съществуват, атрактивността на такива инструменти ще е неизменно по-висока особено за инвеститори опериращи в контекста на същия този пазар.
Предложенията за промени в регулациите са по-скоро свързани с възможността  конкретно доброволните фондове да предоставят избор от инвестиционни решения на осигурените лица. В такъв смисъл Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) често през последните години предлагаше различни подобни възможности.
Що се отнася до задължителните фондове, очаквам, че ще се запази съответствието на нормативните условия, регулиращи инвестициите им и по-консервативния им характер като инвестиционни цели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив