19 Април 2024, 16:59 Днес (10) | Вчера (11)

От пресата научавам, че вдигаме пенсиите

29 Март 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Валери Апостолов, заместник социален министър

Господин Апостолов, възможно ли е да паднат осигуровките на 10%, както предложиха някои депутати?
 -Не е възможно, защото в първия стълб на пенсионната система, от който се изплащат пенсиите на нашите родители, се внасят осигуровките ни. И когато има около 2,5 млн. пенсионери и толкова работещи със средна заплата около 360 лв., 10% ще са само 36 лв. А средната пенсия е около 100 лв. Така че не приемам изказването за сериозно.
Как гледа социалното министерство на идеята да се увеличат пенсиите от догодина?

 - В момента не работим по такава идея.
Искате да кажете, че е невъзможно това да стане, така ли?

 - Не мога да кажа, без да се направят разчети и там да се включи и Министерството на финансите. Това е свързано с много пари. Увеличаването на ниските пенсии може да струва 50-60 млн. или 100 млн. лв. Правителството не е правило такъв разчет, не знам и да прави в момента.
Но в момента се прави такъв разчет в НОИ.
 - Да, чух за нещо подобно от пресата. Там пише, че има работна комисия, в която участват и експерти от Министерството на труда. Аз искам да кажа, че това не е вярно и там има участници само на НОИ и КНСБ, защото и "Подкрепа" не знае нищо за това.
 Защо се е получило така?
 
- Не знам.
 Не е ли възможно да се съберат пари от договарянето на по-високи минимални прагове през 2005 г.?
- Хубаво ще е да се договорят по-високи минимални осигурителни прагове, но това не зависи от нас, а от синдикати и работодатели. Експертите на НОИ предлагат и максималният осигурителен доход да стане 1300 лв., което означава около 8,5% увеличение. Минималната заплата също ще бъде увеличена с някакъв процент, но не зная точно с какъв.
Има и друга идея за намиране на пари - НОИ да вземе заем от фондовете за допълнителна пенсия.
- Първо, по закон заем на НОИ от втория стълб не може да се даде, защото инвестирането на средствата е определено по видове и проценти в осигурителния кодекс. И второ - не мисля, че този заем ще може да се върне скоро. НОИ всяка година има все по-големи разходи. Ако сега вдигнат пенсиите, после ще оправдаят поредното увеличение на разходите си точно с това.
Значи няма да има увеличаване на пенсиите през 2005 г.?
- Не и по начина, по който говори НОИ.
А по какъв?
- По начина, по който е заложено в кодекса, с ежегодното индексиране на пенсиите, за да се компенсира инфлацията. Не работим по друга методика за увеличаване на пенсиите. Ние научаваме всичките тези въпроси от пресата. Би трябвало редът да е обратен. Социалната политика се провежда от социалното министерство.
Значи всички тези приказки на НОИ за увеличаване на пенсиите са популизъм?
- Вие го казахте, не аз.
Имате ли представа кои са кандидатите за шеф на НОИ?
 - Да. На 6 април изтича мандатът на досегашния управител Йордан Христосков. Единственото име, което се спряга засега за следващия мандат, е неговото. Наблюдението на Министерския съвет е, че той се справя добре с работата си.
Вярно ли е, че е издигната и вашата кандидатура?
- Такива слухове достигнаха и до мен, но аз не знам някоя параламентарна група да е издигала моята кандидатура. Ако е имало обсъждане на политически съвет, някой трябваше да ме запознае.
В момента се правят доста промени в Кодекса на труда, предстоят ли още?
- Промените бяха наложени от необходимостта кодексът да се съгласува с европейските изисквания. Възможно е обаче да се направят и други изменения.
Какви?
- Най-вероятно в три области. Едната касае обезщетенията, които изплащат работодателите, другата е свързана с работното време, което може да стане по-гъвкаво, и последната е в областта на уволненията. Това обаче зависи от социалните партньори. Работодателите отдавна искат това да стане, сега разбирам, че има добра воля за преговори и от страна на синдикатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив