19 Май 2024, 20:15 Днес (0) | Вчера (0)

Отказваме застраховки за пет страни

30 Юли 2004 10:54 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Разговор с Дочо Карадочев, изпълнителен директор на “Българска агенция за експортно застраховане” (БАЕЗ)

Дочо Карадочев е завършил Университета за национално и световно стопанство – София и до избирането му като изпълнителен директор на БАЕЗ е бил ръководител на отдел “Частно банкиране” в банка ТБ “Биохим” АД. Преди това в продължение на близо 10 години е заемал длъжност директор дирекция “Валутни и парични пазари” в ЦКБ. Има специализации в САЩ, Германия, Япония, Австрия, Белгия и др.

Господин Карадочев, преди 2-3 седмици сключихте факултативен презастрахователен договор с “Ингосстрах”. Да ни кажете нещо повече за въпросния контракт?
- Желанието за сключване на подобен договор от българска страна датира от доста време. То е продиктувано от сравнително интензивните търговски взаимоотношения между двете страни. Основната причина, за да не бъде сключен досега такъв договор е била въздържане на “Ингосстрах” от подобен презастрахователен ангажимент. В последните два месеца бяха проведени много интензивни преговори с колегите от Русия - бяха им предоставени всички наши общи условия, всички наши показатели, квалификация на наши специалисти и така първият факултативен презастрахователен договор, който сключваме с “Ингострах” стана факт.

А към момента какви други договори за сътрудничество имате с презастрахователни компании?
- Към  момента имаме квотен презастрахователен договор със Swiss Re, касаещ пазарния  риск. Освен това имаме споразумения за сътрудичество с почти всички сходни агенции в региона, както и в Азия. Това обаче е нещо ново –  презастрахователен договор и то за едни пазари, които са много трудни. Първо, трудни за набиране на информация относно длъжниците там и второ има нарастващ интерес от наши фирми за търговията точно този регион (по мое мнение, след посещението на господин Първанов в Русия, търговският оборот с Русия и страните от ОНД ще нараства), така че този договор ни отваря вратите. Подписаният договор намалява риска и би способствал за набиране на финансова информация за руските фирми и за фирмите от Украйна, Беларус, Узбекистан, което ще помогне както на нас, така и на нашите клиенти, за допълнителна оценка и анализ на техните контрагенти. А опитът на “Ингосстрах” на този пазар е изключително голям и в момента те са единствената компания, която предлага  експортно застраховане в Русия.

Едно от основните направления в работа на БАЕЗ е сътрудничеството с кредитните институции. Към настоящия момент с колко банки имате споразумения за сътрудничество и как работите по принцип с тях?
- Към настоящия момент активизираме връзките с банките по обясними причини. Банките са един от основните канали за популяризиране на нашата дейност, а и за набиране на клиенти, което е от голямо значение и за двете страни. Провели сме среща с почти всички банки у нас и мога да ви кажам, че интересът е голям. Колко е броят на сключените споразумения не е най-важното, важно е с колко се прави реален бизнес. От създаването на агенцията през 1998 г. до сега са сключени споразумения с 19 банки. Реално активно работим поне със 7-8 от тях.

А какви са финансовите резултати на БАЕЗ за първото шестмесечие?
- За първото шестмесечие бе постигнат премиен приход колкото за цялата минала година.  Нарастването спрямо същия период на 2003 г. е със 113%. Като видове застраховки: 50% са постигнати от застраховки за сметка на държавата и 50% от застраховки за собствена сметка. Основното е, че вече изпълнихме лимита в бюджета – 10 млн. лева  за застраховки за сметка на държавата. Интересът към тези продукти е голям, но тъй като сме изчерпали бюджетният лимит ще може да сключим нови договори едва при изтичане на стари полици. Надявам се проблемът с бюджетните ограничения да бъдат решени благоприятно за нас  и клиентите ни още за следващата година.

Има ли изтичащи полици в рамките на следващите няколко месеца?
- Да, има изтичащи полици. Сключеният договор с “Ингосстрах” би ни  помогнал много, тъй като част от покритието ще се поеме от презастрахователя, което пък ще ни освободи ресурси за сключване на нови застраховки.

Колко са в момента  действащи полици на БАЕЗ?
- Действащи полици в момента са 128, от които 87 са за сметка на БАЕЗ и 41 са за сметка на държавата.Този показател обаче не е толкова важен, защото ние преминаваме към рамкови полици, а рамковата полица включва цялото портфолио на длъжника, така че  бройката на самите  полици не е решаваща. Важни ще са обемът и премийния приход.

Проучвате ли в момента за нови клиенти?
- Да, има много и то големи клиенти. В момента работим върху 2-3 много големи сделки.

Имате ли предявени щети към вас от началото на годината?
- Имаме, разбира се. От началото на годината има предявени щети, които са в много малки размери и си ги плащаме своевременно. Това са щети, възникнали през 2003 година.

В експортното застраховане един от най-важните моменти е проверката на контрагентите на вашите потенциални клиенти. Как вие извършвате проверките?
- Ние избираме как да проучваме нашите клиенти - имаме различни канали, но нямаме обвързващ договор с конкретна фирма за извършване на проверките. Използваме както световните кредитни агенции, които имат бюра у нас, така и данните, които ги има в стандартните програми за регистрация на български фирми. Използват се данните от БСК. Използва се и информация от страните, за които нашите потенциални клиенти искат да изнасят стока.

Преди няколко месеца в БАЕЗ бе извършена проверка от сметната палата, която констатира доста слабости и направи препоръки за тяхното остраняване...
- Да, има подобана проверка, в която бяха констатирани различни слабости и ни бяха дадени препоръки за тяхното остраняване. Към днешна дата мога да кажа, че сме се изпълнили почти всички препоръки. Изготвен е правилник за вътрешния документооборот, който вече е в сила; инсталирана е нова счетоводна програма; приета е нова организационно-управленска структура  с необходимите длъжностни характеристики; разграничена е счетоводно дейността за сметка на държавата и дейността за собствена сметка, тъй като се работи по два различни закона.

За кои страни има най-голям интерес за сключване експортни застраховки и има ли страни, за които отказвате вашата защита?
- Отказваме защита за 5 страни. Това са Афганистан, Судан, Сомалия, Пакистан и Ирак. Отказ за застраховане на експорта за въпросните държави правим не само ние, но и повече от световните експорти застрахователи. Имаме идеи да преразгледаме някои от страните при промяна на политическата ситуация или ако съумеем да намерим презастрахователи за тези държави. В момента обаче интересът на наши износители към тези страни не е голям.
Голям интерес за застраховане на бизнесът има за Русия и бившите страни на ОНД, както и към съседните страни. Търговията с тях по традиция е активна. Имаме подписано споразумение с новосъздадената агенция на Сърбия и Черна Гора. Традиционен е интересът към Македония. Това са и рискови държави, така че нашите клиенти имат желание да ги застраховаме. Има интерес към Гърция и към основните партньори на България в износа – Италия и Германия.

Какъв бюджет за следващата година ще иска ръководството на БАЕЗ?
- Ами зависи от подхода. Ако законът бъде приет така, както ние предлагаме за въвеждане на мултипликатор, бих казал, че ще искаме едно 60-100 млн. лева. Държавният ангажимент ще е много по-малък като лимит в бюджета, но ще има възможност застраховане няколко пъти над този лимит. В застраховането е изключено да настъпят всички застрахователни събития за една година - това сочи и статистиката на световните експорти застрахователи. Дори да не е голяма сумата от бюджета, е добре да ни се даде възможност да работим. Естествено ще има гаранции и ние стриктно ще информираме  междуведомствения съвет, а чрез него и МС и МФ за очаквана щетимост по поети ангажименти, което не би довело до никакви изненади за държавата. Освен това сме предложили в новият закон, който се пише за нашата агенция надзорът да се извършва от Междуведомствения съвет и ясно да бъдат делегирани права на оперативното ръководство на агенцията, което ще спомогне за активизиране на дейността и.

Като говорим за нови неща е добре да кажете няколко думи за рамковите  полици...
- Основна политика на агенцията за в бъдеще ще е да се минава към рамкови полици. Това, от една страна носи преимушества за клиента, тъй като при сключване на рамковата полица има възможност да бъдат одобрени някои негови контрагенти, които при индивидуални полици агенцията би отхвърлила. Друга причина е, че при тези договори рискът се разпределя и има възможност за чувствително намаляване на премийните равнища, тъй като вече оборотът е по-голям. За агенцията преимуществата са, че увеличава обема на работа и  има много по-голям поглед върху дейността на клиента. Това е и основно изискване на презастрахователните компании.

Какво ще е място на пазара на БАЕЗ след присъединяването на България към ЕС през 2007 г.?
- Според мен що се касае до застраховка на непазарен риск, БАЕЗ би имал доста по-перспективно бъдеще. Относно краткосрочния бизнес след 2007 г. не е изключено да се  появи инвеститорски интерес за покупка на дейността за сметка на БАЕЗ. В момента това става в Чехия и Полша – определени големи експортни застрахователи проявават интерес към покупка на дейността за собствена сметка.
Друго, което искам да кажа, че до 2007 г. агенцията има потенциал да е развие много сериозно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив