19 Април 2024, 01:20 Днес (0) | Вчера (11)

Парламентът приема текстове, които не могат да се изпълняват

12 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Новият здравен закон е опасен Никой не иска да го съдят алтернативни съдии, казва Пламен Кенаров


Пламен Кенаров е роден на 28 декември 1952 г. в Ямбол. Лекар е, специалността му е анестезиология и реанимация. В парламента влиза от ямболската листа на НДСВ. Зам.-председател на парламентарна група НИЕ от основаването й. Член е на комисията по бюджет и финанси, по труда и социалната политика и по здравеопазване.  
 

Г-н Кенаров, парламентът прие на първо четене закон за здравето. Не е ли спиране на реформата в здравеопазването предвиденото в него връщане на училищните лекари?

- Не се връщат нито училищните, нито цеховите лекари. Защото всички български граждани се осигуряват и имат свой личен общопрактикуващ лекар. С новия закон се създават не лечебни, не диагностични, а здравни кабинети в училищата. Това са звена за общественото здраве, което включва елементи на обучение, промоция, превенция, профилактични информационни програми.

Кой ще работи в тези кабинети?

- Там се предвижда да работят медицински сестри и завършили степен "бакалавър" медици. Те ще се занимават с промотивни програми. Ще обучават учениците как да се предпазят от СПИН, от туберкулоза, от изкривяване на гръбначния стълб, от заболявания на очите и т.н. Смисълът е профилактичните програми, които са държавни, да бъдат провеждани директно в училищата. Обаче се получава така, че трябва, от една страна, да се плаща и на джипито, и по здравната програма в училището. Това е раздвояване на една и съща държавна програма, не е добре измислено.

Кой ще плаща за тези кабинети? И ако това ще са родителите, както спомена министър Славчо Богоев, някой питал ли ги е дали искат? Защото хората мислят, че ще има кой да им превърже детето, ако падне, когато стане дума за медицински кабинет.

- Кой ще плаща ми е много трудно да кажа. Трябва да се направят сериозни консултации с министерството на финансите. Трябва да се знае тия пари в приходна ли, в разходна част ли са - държавата ще започне да отива на автопилот. Не може да се говори "аз мисля, че ще плаща родителят, аз пък - общината". Необходимо е да се обединят всички финансови ресурси в системата на здравеопазването и да има единен контрол върху тях. Другото е проблемите да се решават на парче. За здравните кабинети - ако някой трябва да плаща, това не е здравноосигурителната каса. Защото тя провежда политиката на министерството в областта на диагностично-лечебните дейности. Промотивните програми нямат нищо общо. И затова трябва пари за новите кабинети в училищата да са заложени в бюджета. Обаче не са за следващата година. Така че - говорим, обсъждаме, но няма финансово покритие. Ще гласуваме закон, който не може да бъде изпълнен.

В закона са залегнали и глоби за лекари. Защо обаче за фалшив болничен сумата е 10 000 лв., а за отказана помощ на пациент в критично състояние - отнемане на права за практикуване за 1 година. Тоест - според заплатите на медиците у нас три-четири пъти по-малко загуба на пари?

- Отивате направо на главата "Административнонаказателни мерки за българските лекари". С нея аз категорично не съм съгласен. Тя въвежда чист административен контрол, да не кажа произвол, в една утвърдена вече демократична държава, каквато е България. Необходимо е да има препратка от този закон към закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Те да изпълняват своята арбитражна функция, ако някой лекар е нарушил Хипократовата клетва, морално-етичните норми или лечебни и диагностични процедури, с които е създал опасност за човешки живот. Не е нормално държавата да се връща към стари тоталитарни мерки. А да създаде по-гъвкава структура за управление и контрол. Тези глоби, които ще бъдат налагани за фалшив болничен лист, неминуемо ще стигнат в съдилищата. Те ще се напълнят с казуси, а все още нямаме развито медицинско право, така както е в страните от ЕС. Така че - казусите няма да бъдат решавани справедливо. Затова казвам, че трябва да се решават такива проблеми от БЛС и съюза на стоматолозите.

А защо в закона за здравето е предвидена регистрация на представителите на алтернативната медицина? Това няма ли да създаде у хората чувството, че държавата гарантира безопасността им при посещение на екстрасенс например?

- Широкото тълкувание, което се прави в българското общество, недостатъчните познания в тази област и печелбарството, развило се в последните години, са в основата да се създава алтернативната медицина. Тя не може да се нарече изобщо медицина. Алтернативни методи на повлияване на физическото и психическото състояние на хората не би трябвало да се включва в закона за общественото здраве. Тъй като никой не е доказал, че те променят състоянието. Както каза един колега в пленарна зала, това е все едно да ни съдят алтернативни съдии. Не може хора, които никога не са учили право, да бъдат съдии, прокурори или не знам какво си. По същия начин не може човек да бъде лекуван от хора, които нямат елементарна представа от анатомия, физиология, класификация на болести и т.н.

Защо тогава се приема този текст?

- Има общо неразбиране на принципи на медицината. Много колеги медици в парламента обаче са против тези текстове, включително и от управляващото мнозинство от НДСВ и ДПС. Но въпреки това тези текстове се налагат.

Ясно ли е по какви критерии ще бъдат регистрирани тези хора?

- Всички минават през акредитация. Тоест - получават доверие от държавата, гаранции, че гражданите могат да бъдат спокойни. Ще се появят центрове, структури по алтернативна медицина - и да не са акредитирани с този закон, ще насочим хората натам. Естествено - срещу заплащане. А критерии за тази акредитация няма.

Всеки може да си отвори кабинет за алтернативна медицина, така ли?

- Като си оформи един документ, срещу който се дава това доверие от държавата - да.

Това не е ли законова предпоставка за корупция?

- Това е по-малкият проблем. По-важното е, че има опасност за здравето и живота на хората. Някои, които отидат късно, за да бъдат диагностицирани от лекар, може и да не бъдат спасени. Лошото е, че в пленарна зала мнозинството гласува така, както предлага председателят на комисията по здравеопазване.

Получава се нещо като "НДСВ е опасно за вашето здраве", така ли?

- Да, така се получава - НДСВ е опасно за здравето на българите. Така беше и при промените в закона за лечебните заведения във връзка с тяхната приватизация. Изведнъж слагаме на тезгяха 200 болници и правим пазар. Понеже такъв няма, няма кой да ги купи, те ще вървят на безценица. А обикновено сградите са на най-хубавите места в съответните градове и градчета. Освен това няма никакви клаузи за запазване на дейността им за 1, за 5 или за повече години. На следващия ден собственикът на болницата може да я превърне в каквото пожелае, а хората - да останат без място, където да се лекуват. Този проект беше оттеглен от гласуване, но сигурно пак ще влезе в пленарна зала някой ден.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив