13 Май 2024, 10:08 Днес (3) | Вчера (0)

Пламен Минков: Привличането на частни инвестиции в здравеопазването ще ни доближат до европейските стандарти

19 Май 2004 14:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Доброволното здравно осигуряване не трябва да стои "в сянка", заяви изпълнителният директор на "Булстрад - Здравно осигуряване"

Разговор с Пламен Минков, изпълнителен директор на "Булстрад - Здравно осигуряване" АД

КОЕ ВИ НАКАРА ДА ИЗОСТАВИТЕ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС И ДА  ПРИЕМЕТЕ НОВОТО РАБОТНО МЯСТО?
Това, което ме накара, са сериозните възможности, които предоставя групата и амбицията да се включа в нещо много мащабно. Това, съчетано с моите възможности, би могло да доведе до успешна реализация.

ПРЕДСТАВЕТЕ "БУЛСТРАД - ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ" ПРЕЗ ВАШИЯ ПОГЛЕД?
Дружеството е сравнително ново. "Булстрад - Здравно осигуряване" е създадено миналата година и е направило едва първите стъпки на пазара. Като всяко начало,  те са най-трудни и ресурсоемки, но желанието и  амбициите на групата са компанията да стане номер едно. Звучи доста амбициозно, но на фона на това, че пазарът е сравнително неразработен, има възможности

ИМА ЛИ ПРОМЯНА НА ПАКЕТИТЕ И УСЛОВИЯТА, КОИТО ПРЕДОСТАВЯТЕ НА КЛИЕНТИТЕ?
В момента готвим промяна, която ще разшири сериозно покритията по пакетите. Цените ще са малко по-достъпни от сега действащите. Новите цени са по-балансирани и са разпределени по възрастови групи. Те дават повече диференциация. Най-новото е включването на стоматологична помощ. Внасяме последни корекции и очакваме разрешението от Надзора (КФН). Целта ни е на пазара да предложим интересен продукт. Различно от сега действащото е и разширяване на възможностите за сключване на  договори за възстановяване на разходи - при извънболнична и при болнична помощ.

КОЕ Е ОНОВА, КОЕТО ПРЕДСТОИ В НАЙ-БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ПРЕД КОМПАНИЯТА?
Това, което си е поставила компанията като цел, е популяризиране на подготвяния продукт, така, че той да стане максимално известен на нашите клиенти. В момента целият сектор страда от това, че хората не знаят, че съществува доброволно здравно осигуряване.  Стане ли дума за здравно осигуряване, се има предвид само националната здравната каса и оттук се поражда един общ негатив. На фона на това отношение ние започваме да градим своя имидж.

ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ЗДРАВНА КУЛТУРА…
Все повече започва да има. Смятам, че през последната година и половина нещата се променят. Първите години трудно можеше да се обясни смисълът на тези продукти, докато сега разбирането става все по-голямо както от работодатели, така и от отделни потребители. Не става дума за бум, но може да се говори за преодоляване. Все повече хора разбират, че проблемите им могат да бъдат решени чрез закупуване на доброволна здравна осигуровка.

КАКВИ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ МОЖЕТЕ ДА ОТКРОИТЕ В СЕКТОРА?
Основен проблем е това, че много малко се популяризира дейността на доброволното здравно осигуряване. Най-много до 5% от населението знае за доброволното здравно осигуряване. Като че ли все още не е осъзната необходимостта от него.
Като генерален замисъл на здравната реформа двата дяла трябваше да бъдат ясно разграничени и равнопоставени. В момента това ясно разграничаване и фиксиране на двата сектора не е равнопоставено в своето развитие. Необходимо е ясно регламентиране на присъствието и мястото на доброволното здравно осигуряване. То не трябва да стои "в сянка".
Българската система на здравеопазване има фундаментално заложени много добри неща. Въпросът е в конкретната реализация на самата реформа в здравеопазването.  Фундаментът е положителен, но има интереси, които не позволяват реализация на замисъла. Туширането на всички негативи на здравната реформа са точно в развитието на този сектор - доброволното здравно осигуряване. Необходимо е предприемане на ходове и стъпки, които в по-бърз темп да позволят на здравноосигурителните компании да придобият сила и да реализират това, за което са създадени на този пазар.

КАК ГО ВИЖДАТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО?
Ако вървим с този темп, го виждам много протяжно. "На бегом" може да се направи промяната. Ние говорихме за подобни промени още преди 2 години. Тогава стана дума за тристълбов модел и това може да доведе до "летящ старт". Ако запазим обаче темпото в сегашния вид, може би поне 6-7 години ще минат, докато реформата в този сектор стане реалност. Вярвам, че развитието и придобиването на по-голямо влияние на доброволното здравно осигуряване ще доведе до привличането на така желаните частни инвестиции които са нужни за технологичното обновяване на здравеопазването в страната. Само по този начин могат да се регламентират ясно отношенията в този сектор и да се постигне желаното доближаване до европейските стандарти в него.

ВИЗИТКА:
40-годишният Пламен Минков е икономист. Завършил УНСС (тогава Висш икономически институт "Карл Маркс"), специалност Политикономия, профил Икономическа социология. Специализирал е в Белгия и Италия. Автор е на разработки по управление  на човешките ресурси; работил  в Института за  държавно и стопанско управление, катедра Социология. След закриването на Института, става  изпълнителен директор на Център за пазарна икономика и предприемачество - един от учредителите на Софийска стокова борса. На този пост е три години. До 1999 год. е бил директор "Общо застраховане" и  директор "Иновационна политика" на ЗК "Орел" АД. Бил е и главен изпълнителен директор на Здравно-осигурителна компания "Закрила". След това се занимава с частен бизнес - медицински център, занимаващ се с профилактика и трудова медицина и акционерно дружество, което разработва финансово-инвестиционни проекти в областта на здравеопазването. Хоноруван преподавател по икономика и управление на застраховането в УНСС и НБУ, консултант-оценител по програми за дистанционно обучение на CII London. От 02.04.2004 г. е изпълнителен директор на "Булстрад - Здравно осигуряване" АД. Владее английски и руски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив