19 Май 2024, 20:54 Днес (0) | Вчера (0)

Разочарован съм от бизнес климата в България

23 Юли 2004 09:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Иван Павлов, мениджър на ФИГ “РЕИ Холдинг” – акционер в МЗК “Европа”

Господин Павлов, преди седмица управлението в МЗК “Европа” АД бе поето от квестор. Бихте ли коментирали ситуацията – какво наложи тази мярка и какво произтича от това?
- На 5 юли КФН ни връчи решение, с което ни уведомяват, че започва производството по налагане на мярка за назначаване на квестор. След като се запознахме с това решение, ние подготвихме, както е предвидено в закона, възражение. Мисля, че то беше добре обосновано и подкрепено с необходимите документи. Честно казано, лично аз бях убеден, че нашето възражение ще бъде разгледано сериозно и в никакъв случай няма да произтекат някакви наказателни мерки за компанията. С нашето възражение ясно и точно показахме, че въобще не става дума за някакви сериозни нарушения. Може да има някакви пропуски, но при всички случаи те не са основание за налагане на такава крайна мярка – влизане на квестор в компанията.
С огромно учудване прочетох окончателнота решение на КФН за назначавнето на квестор, което почти дословно повтаря първото решение. Това означава, че или нашето възражение не е разгледано сериозно, или нашите доказателства и обяснения се считат за недостатъчни, а те са много сериозни. В решението категорично се свързват несвързани факти, от които следват редица случаи на забавяни плащания. Всъщност има само 6 случая  за закъснели плащанния, последното от които е отпреди година и половина. Мога да дам още много такива примери – неоснователни обвинения като оценката на акциите, които притежава компанията, недвижимите имоти и т.н.
В момента ми се струва, че използват някои пропуски и несъответствия в Закона за Комисията за финансов надзор, която се явява единствена и  последна инстанция. Не е възможно няколко човека да бъдат над всичко в тази държава и да решават като последна инстанция. При положение, че ние имаме възражения срещу решението на КФН, логично би било да се извърши допълнителна проверка, а не да бъде назначен квестор. Назначаването на квестор все още в българското общество се разглежда като начало на ликвидацията на едно предприятие. На мен не ми е ясно кой ще обясни на обикновения човек, застрахован в  компания “Европа”, каква е разликата между ликвидатор и квестор. Попитайте на улицата обикновен човек – надали ще може да ви отговори. Миналата седмица практически комисията обяви пред целия български народ, че тази компания публично се ликвидира. Ние като акционери не можем нито да сме щастливи, нито да сме доволни. Не знам кому беше необходимо това. Знам какво ще стане, но кой поема отговорността. Ето това не знам.

Господин Павлов, имате ли някакви съмнения за някаква политическа или икономическа поръчка, или пък за недоглеждане от страна на КФН?
Засега се въздържам от какъвто и да е коментар. Въпреки това, не може да се отмине фактът, че МЗК “Европа” беше обект на близо шестмесечна проверка относно спазване на Закона за застраховането и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, отнасящи се за периода 08.01.2004 г. – 29.06.2004 г. Съгласно Акта за констатации от 29.06.2004 г., в компанията не са констатирани никакви сериозни нарушения и не са наложени никакви санкции. Парадоксалното е, че само една седмица след това се установява, неизвестно по какъв начин, че компанията има сериозни нарушения и без извършване на каквито и да е допълнителни проверки се пристъпва към една такава изключително тежка мярка, каквато е назначаването на квестор. Нормално е човек да си зададе въпроса какво се случи през тези шест дни и кой организира всичко това.

Като стана дума за изпълнителния директор искам да Ви попитам, за какво беше сменен буквално преди няколко дни  мениджърът на компанията?
Договорът на бившия изпълнителен директор, Валентина Николова, изтичаше на 01.07.2004 г. Няколко дни преди това акционерите проведоха среща с Николова, на която тя изложи своите нови искания по отношение на заплащането, допълнителните условия и др. Акционерите счетоха исканията й за неоснователни и взеха решение договорът на Валентина Николова да не бъде продължен. Това е. Няма нищо друго. Оценка за работата на Изпълнителния директор предстои да се направи.

От КФН обявиха, че новият изпълнителен директор – господин Митев, е избран “ през главата на надзора, без това да бъде съгласувано с тях”...
- В това твърдение има съществени пропуски. Господин Митев никога не е вписван от съда за Изпълнителен директор на компанията. Всеки, който прочете удостоверението за актуално състояние на МЗК “Европа” АД ще установи, че  г-н Митев е Председател на Съвета на директорите, но не представлява дружеството. Това е нещо съвсем различно, което говори, че г-н Митев никога не е имал и няма възможност да се разпорежда, респективно да злоупотреби с активи на компанията.
Съгласно последното решение на Съвета на директорите от 30.06.2004 г. за Прокурист на МЗК “Европа” АД е избран застраховател с 30-годишен стаж в застраховането, напълно отговарящ на всички изисквания предвидени в Закона за застраховането. Неизвестно за мен остава, защо Комисията вместо да одобри предложената кандидатура назначи квестор.

Бихте ли комнетирали и още едно сеириозно обвинение от страна на КФН – че МЗК “Европа” е отпускала големи заеми на свои акционери?
Това са инсинуации. В света на бизнеса няма абсолютни категории като “голямо” и “малко”. За някои 5 лв. са много, за други и 10 000 лв. са малко. В тази връзка ние сме представили достатъчно аргументи доказващи, че нарушения, свързани с отпускане на заеми, няма. Потвърждение за това е и констатацията в Констативния акт от 29.06.2004 г., съставен вследствие извършена проверка на МЗК “Европа” АД за периода 08.01.2004 г.  – 29.06.2004 г. Комисията, извършваща тази проверка, е назначена от Комисията за финансов надзор. Искам да подчертая, че даването и вземането на заем само по себе си не е нарушение.

А склонни ли сте при благоприятно развитие на нещата да останете в застрахователния бизнес или ще търсите начин да продадете компанията, или да се слеете с някой?
Това, което ще ви кажа, се отнася не само за МЗК “Европа”. Разочарован съм от бизнессредата в България. Мисля, че причина за това е разминаването между моите очаквания за наистина свободна пазарна икономика и сегашната ситуация. Все още държавата и държавните монополи имат решаваща роля в почти всички области на икономиката. Безкрайната борба са институциите ме измори. Може би през следващите години постепенно ще изляза от бизнеса. Относно бъдещето на компаниите от холдинга считам, че ще бъдат основно преструктурирани. Възможно е някои да бъдат продадени или закрити, а други да продължат да работят в рамките на партньорство и сътрудничество с други местни и чужди компании.

Към настоящия момент компанията има ли някакви сериозни висящи плащания към клиенти?
Категорично не. Според приключилата на 29.06.2004 г. ревизия не са констатирани сериозни висящи плащания към клиенти. Има някои закъснения, които са в рамките на нормалната застрахователна практика. Интересното в случая е, че тази ревизия и нейните констатации се премълчават във всички по-нататъшни разпореждания на Комисията за финансов надзор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив