20 Април 2024, 12:26 Днес (0) | Вчера (10)

Увеличеният процент ще привлече чуждите инвеститори

02 Юни 2004 10:33 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Кредитите в евро са най-разумни, съветва Мартин Заимов

Мартин Заимов е роден през 1962 г. в Швейцария. Майка му - Клаудия, е дъщеря на ген. Владимир Заимов, а прадядо му е Стоян Заимов. Баща му - Майкъл Голдсмит, е бил военен кореспондент на Ройтерс. Сред дипломите си Мартин Заимов има от Техническия университет в София, от престижния лондонски колеж "Беркбек" и още по-престижното "Лондон скуул юф икономикс". Бизнес кариерата си започва в Париж през 1990 г., където работи за фирмата "Бис". През 1991 г. заедно със сегашния шеф на Булбанк Левон Хампарцумян основават Българска одиторска компания. Две години по-късно работи за "Луи Драйфус" във Франция и в България. Бил е зам.-министър на търговията в служебния кабинет на Стефан Софиянски, както и съветник на вицепремиера Александър Божков в правителството "Костов". От юни 1997 г. е подуправител на БНБ, месец по-късно оглавява валутния борд. През февруари 2003 г. влезе в ръководството на "Българска пощенска банка", което напусна на 1 март 2004 г.  
 

Г-н Заимов, ще изиграе ли ролята си на юзда на банковите кредити увеличеният от БНБ основен лихвен процент?

- Първо искам да изясня за вашите читатели, че основният лихвен процент (ОЛП) не се увеличава от БНБ. Той единствено се обявява от Народната банка. Увеличаването му е резултат от очакванията за нарастването на лихвата по света. Разбира се, също и в резултат на регулативните мерки, които БНБ предприе, както и на решението на Министерството на финансите да не продължи депозиране на част от своите резерви в търговските банки. Това води до намаляване на ликвидността. Левовете стават по-скъпи и се увеличава лихвеният процент. Така както ми зададохте въпроса, излиза, че БНБ цели нещо с увеличения лихвен процент.

За доста банкери обяснението за увеличения ОЛП беше точно такова.

- Това не е вярно. Лихвеният процент е цена на пари които са свободно на един краткосрочен паричен пазар. Нищо че в случая става въпрос за държавни ценни книжа, това е български паричен пазар. Излиза малко както прословутите разправии за цената на хляба - ще се увеличава, ще се намалява. А тя от години се определя от пазара. Ако правителството внесе пшеница без пари, това ще доведе до падане на цената на хляба. Същото е и ако Министерството на финансите реши да депозира много левове в банковата система. Това ще доведе до намаляване на цената на левовете, като увеличи паричната маса. Хората трябва да са наясно, че основният лихвен процент всъщност е цената на парите. И върху нея няма директно влияние нито Министерството на финансите, нито БНБ.

Но чрез ОЛП се влияе директно върху банковата система. Вече поскъпнаха кредитите и дълговете на трезорите.

- Но ако доверието към България на външните финансови институции, главно частни, не намалее, тогава може да се очаква, че с увеличението на цената на левовете ще се предизвика интерес от страна на инвеститори от чужбина. И те ще бъдат готови да влагат в левов ресурс Който пък от своя страна логично би трябвало да доведе до намаляването на този процент. Но това зависи главно от доверието към страната - да продължи да бъде така високо. Ако банкерската общност в момента започне да се оплаква и да казва, че няма ресурс, това ще доведе до намаляване на доверието. И самата тя, чрез поведението си, може да предизвика поддържането на по-висок процент.

И все пак, допускате ли, че увеличението на ОЛП е заради искането на Международния валутен фонд (МВФ) за ограничаване на кредитната експанзия, която влияе зле на и без това отрицателното ни външнотърговско салдо?

- Аз смятам, че тази позиция на МВФ би трябвало да е позиция и на БНБ, и на финансовото министерство, които отговарят за общите икономически и финансови баланси на страната.В момента, за да се поддържат тези макроикономически баланси, е необходимо да се поспре скоростта на растежа на кредитирането Защото очевидно тя преминава скоростта на увеличението на вноса. Става въпрос не само за потребителските стоки, но и за инвестиционните. Смутително е разминаването. Затова би трябвало да се постигне уравновесяване на тези баланси на българската икономика и да се намали скоростта на увеличаване на този дисбаланс, грубо казано, между внос и износ. От друга страна, абсолютният размер на текущото търговско салдо, включващо и плащанията по услугите, не е притеснителен за мен. Леко притеснително е да не се стигне дотам обществото ни да добие навика да потребява евтини стоки от чужбина. Това влияе върху поведението на българската икономика и стимулите и усилията й да произвежда по-евтини продукти. Това трябва да се избегне.

Но в случая става въпрос и за конкурентоспособност на стоките?

- Но тя не е абсолютна даденост, а зависи от усилията и предприемчивостта на хората. Вижте, финансите за мен - и в личен, и в обществен план, не са нищо друго освен рационален инструмент за моделиране на поведение. В случая става въпрос именно за моделиране на обществено поведение, макар че не е желателно някой въобще да се занимава с това. И тъй като няма централизирана институция, която да се занимава с това, финансите служат за опредметяване и рационализиране на обществените икономически взаимовръзки. Цената на парите е много добър индикатор за състоянието на дадена икономика.

Увеличеният лихвен процент няма ли да насочи хората към заемите във валута? Сега те стават по-привлекателни от левовите заеми.

- Кредитите във валута отдавна са по-привлекателните. Специално тези в евро. Защото заемите в долари носят известен валутен риск. При промяна на тенденцията за поевтиняване на долара спрямо лева много бързо цялата изгода от разликата в цената на двата вида валута ще се изгуби. Защото ще трябва да се изплаща заемът по друг валутен курс. За хора, които не са сигурни в очакванията си, поемането на такъв риск е изключително неразумно. Но евровите кредити са напълно разумни.

Може ли да се очаква ново увеличение на ОЛП, както прогнозираха други банкери?

- Знаете, че в момента съм извън финансовите пазари. Трябва всеки ден да ги следиш, за да дадеш подобна прогноза. Затова не мога да ви отговоря на този въпрос.

Какви са личните ви планове след напускането на Пощенска банка?

- В момента конструирам собствена дейност. Като един строител съм - кубче по кубче.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив