25 Април 2024, 15:03 Днес (11) | Вчера (12)

Чужденците питат: Къде е розовото масло

07 Януари 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Човешкият капитал и природата са нашите символи пред вложителите Инвеститорите първо се оглеждат за специалисти с английски, казва Павел Езекиев

2003 г. за България завърши с рекордни чуждестранни инвестиции - близо 1,4 млрд. долара. Всички те са "на зелено", тъй като не се осъществи нито една голяма приватизационна сделка. С изключение на продажбата на Банка ДСК, за която унгарската ОТП плати 311 млн. евро. През 2004 г. се очаква да влезе в сила новият закон за насърчаване на инвестициите, който предвижда специално обслужване на големите компании от администрацията и държавна помощ за изграждане на инфраструктура до бъдещите производства. Какви са причините за повишеното доверие на чуждия бизнес към България и какво ще промени новия закон, обяснява шефът на Аегнцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев.  
 
Г-н Езекиев, проектозаконът за насърчаване на инвестициите е сред първите, които ще се гледат в парламента тази година. Той предвижда държавна помощ за инвеститорите. Те вече знаят ли за тези възможности, интересуват ли се?

- Вече имам поне десетина запитвания за подобна помощ. И то от сериозни компании, с големи инвестиционни намерения към страната ни.

Готови ли сте вече в агенцията да поемете голямата работа, която ви очаква след приемането на закона?

- Тук хората се разболяха от подготовка. Имаме подготвен нов устройствен правилник. Правим 100 страници методология за обслужване на инвеститорите. Обсъждат се оферти за въвеждане на единна информационна система, която да свързва агенцията и Министерството на икономиката и ще събира информация за проектите. Търсим да назначим 30 човека за България и 5 за чужбина.

За какво най-често ви питат инвеститорите, които проучват възможностите за бизнес у нас?

- Имали сме случаи от март месец - сериозни бизнесмени със сериозни адвокати питат има ли рестрикция върху репатрирането на инвестираните капитали. Днес вече влизат и питат как ще се отрази приемането на България отделно от Румъния в ЕС. Питат и къде в България има най-голяма концентрация на английско говорещи специалисти. Питат и доходоносно ли е да се инвестира в производсто на розово масло.

От какво са недоволни?

- Определено от практиките за прилагането на Закона за обществените поръчки. За съжаление има определени институции, на които не им пука за това. Съдебната система също си е висящ проблем. Но има подобрение. Промените в конституцията дадоха знак, който се възприема положително. Инфраструктурата си остава проблем - пътища, телекомуникации.

Ваши експерти отдавна подготвят символи на България, с които да привличаме инвеститори. Кога ще са готови?

- Забавихме се малко с това. Избрали сме рекламно изречение, картинка. И те ще продават всички или поне един от трите основни активи на България. От тях първият е човешкият капитал, вторият е природата и третият е историята.

2003 г. се очерта доста успешна, дори рекордна за чуждите инвестиции. Колко са официално отчетените?

- Официално отчетените от БНБ преки чужди инвестиции са $1,272 млрд. от януари до октомври включително. Очаквам за края на годината да станат между $1,3 и $1,4 млрд. Тази цифра се равнява на 8% от очаквания брутен вътрешен продукт, който е около $17 млрд. А за последните 2 г. инвестициите са били 5% от БВП. Така че сега имаме абсолютен рекорд за България и за Източна Европа. Само Словакия ще има повече инвестиции от нас за 2003 г. Имайте предвид, че статистиката не е отчела някои инвестиции в "Марица-изток 3" и други енергийни проекти, както и не са отчетени всички вложения на Европейската банка за възстановяване и развитие, които са около $200 млн.

Купувачът на ДСК - унгарската ОТП, ли е най-големият инвеститор през 2003 г.?

- Да, ОТП е направила най-голямата инвестиция. И това е единствената голяма приватизационна сделка през годината. От инвеститорите "на зелено" на първо място е "Космо България" с вложенията си в "Глобул" - близо $200 млн.

Коя държава е на първо място по вложени капитали у нас?

- Безспорно Гърция, която се откъсва доста напред. Следват Германия и Италия.

Кои са причините за подобен рекорд?

- На първо място рецесията в световен мащаб свърши. И инвеститорите развързват ръцете си, компаниите растат по-бързо и имат нужда да влагат. От друга страна, България вече има репутацията на добро място за правене на бизнес, отворено, където може да се правят пари и те да се връщат. България вече е привлекателна. А и цифрата 1 милиард инвестиции означава нещо, тя привлича още компании. Това е като да удариш един гонг - звукът се чува. Отварям веднага скоби - приватизацията на БТК и "Булгартабак" само ще подобри това мнение.

Забавянето на тези две сделки предизвика по-скоро критики от страна на чуждите инвеститори.

- Безспорно забавянето на тези две приватизации е слабост и грешка. Но от друга страна, най-големият инвеститор в света - САЩ, преди две години преживя най-голямата финансова криза в историята на човечеството. Не на последно място поради финансови злоупотреби. Интернетският мехур се спука, защото банките продаваха акции на клиентите си с вътрешна информация. Заради което цялата система на инвестицонните банки в САЩ беше ремонтирана. Така че понякога американците ни дават акъл, но да не забравяме какво става там. Второ, да не забравяме Енрон. Най-големият финансов скандал на ХХ век. Този случай засенчва изцяло случаите БТК и "Булгартабак". Така че много моля, когато сме критикувани от страна на американски инвеститори, да не забравяме тези факти. Няма такова нещо като "България е краставото магаре". Колегите отвъд океана имат в някои области много по-дълбоки проблеми, отколкото ние. Да, не е хубаво това, което стана с БТК, но аз смятам, че здравият разум ще надделее и правилното решение ще бъде взето.

През есента експерти от големи шведски компании като "СААБ" и "Електролукс" посетиха България, за да проучат възможностите за бизнес. На какъв етап са проектите им?

- Една от високотехнологичните компании, но не искам да кажа коя, е изпратила предварителна информация. Друга от тях ще кандидатства в голям обществен конкурс, където може да се реализира голяма офсетна компания. Но също не искам да съм по-конкретен, защото нещата са в предварителна фаза. Трета от компаниите, най-голямата, е в етап на проучване на нашето предложение. Очаквам от тях отговор до края на януари, когато ще изберат за инвестицията си държава от региона. Сумарно говорим за проекти за 30-50 млн. долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив