29 Март 2024, 03:28 Днес (0) | Вчера (11)

Шефът на “Проекти” в РАО “Обединена енергийна система на Русия”: Българският енергиен сектор е с потенциал

13 Януари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Ние сме готови да инвестираме в него, заяви Юрий Шаров

Въпрос: Г-н Шаров, поздравления за наградата Platts и обявяването на Обединена енергийна система на Русия (ОЕС) за най-добрата електрическа компания в света за 2003 г. Какви показатели е взело предвид конкурсното жури при решението си да отличи Вашата компания?- Благодаря, ние много се гордеем с това международно признание за постиженията на ОЕС. Platts е считан за най-надеждния източник на независими новини за световната енергетика. Конкурсното жури отличи ОЕС за добри резултати в сферата на корпоративното управление, производствената дейност, програмата за връзки с акционерите, както и за принос към общото развитие на електроенергийната индустрия. Според мен успехът на ОЕС през 2003 г. се дължи на пет години усилена работа и новаторски подход към предизвикателствата, пред които се изправихме като компания и като лидер в сектора.
Юрий Шаров: В областта на корпоративното управление в периода 1998 - 2003 г. ОЕС успя да се преструктурира и да стане по-гъвкава компания. Фирмената структура се промени от вертикално интегрирана към функционално интегрирана. В същото време нашият холдинг е най-големият работодател в Русия с над 630 000 наети. Започването на електроенергийната реформа в Русия по инициатива на нашата компания е друг показател, високо оценен от конкурсното жури. ОЕС учреди междурегионален пазар на едро на електроенергия, като с това сложи край на монополната позиция на регионалните енергийни системи. Началото на реформата се отрази и в подобряване на дейността на всички предприятия на холдинга, които увеличиха производството на електричество с 5% през 2003 г.
Въпрос: Какви са финансовите резултати на компанията през 2003 г.?
Юрий Шаров: Капитализацията на ОЕС през 2003 г. нарасна три пъти и сега е 14 милиарда щатски долара. Годишният отчет за миналата година се изготвя в момента, но мога да кажа, че нашата компания запазва място сред първите три в Русия по обем продажби. През 2002 г., например, нетната печалба се увеличи два пъти и половина спрямо предходната година. Ние сме и сред най-големите данъкоплатци в бюджета на Руската федерация. През миналата година успешно завършихме няколко мащабни инвестиционни проекта по въвеждането на нови енергийни мощности в Русия. Сега структурата на ОЕС включва 440 електроцентрали с обща мощност от над 197 000 мегавата, които произвеждат 787 милиарда киловатчаса годишно.  С голямо желание развиваме програмата за връзки с акционерите, която стартира през 1998 г. ОЕС е едно от най-големите акционерни дружества в Русия. Мениджърският борд на компанията отделя специално внимание и усилия, за да бъде ОЕС отворена и прозрачна за инвеститорите. Компанията е отворено акционерно дружество, чийто акции се търгуват на Московската междубанкова валутна борса, Московската фондова борса и други борси.
Въпрос: Какви и колко клиенти в Русия обслужвате?
Юрий Шаров: Предоставяме електричество и на индивидуални потребители, и на производствени предприятия. На нашата компания се падат 72,5% от електроенергийните мощности и 70% от произведеното електричеството в Русия. Сега ОЕС е най-голямата компания за електроенергийни услуги в Русия и играе водеща роля в този сектор на страната. Преобразуването на ОЕС в холдингова компания позволи да поддържаме стабилни доставки на електричество и топливо за потребителите в условията на преход от централизирана към пазарна икономика и при практически отсъствие на държавно финансиране, висока инфлация и криза на платежността. Тази структура улесни интеграцията на регионите в Русия и социалната подкрепа за населението.
Въпрос: Вече обявихте, че ще участвате в конкурса за приватизацията на българските електроразпределителни дружества. Според стратегията за раздържавяването на ЕРП ще се допускат само кандидати, които имат опит в условията на либерализиран пазар. Изпълнявате ли това условие и как ще се включите в наддаването - самостоятелно или чрез дъщерна фирма?
Юрий Шаров: Убеден съм, че "Обединена енергийна система" изпълнява всички критерии за участие в конкурса. Конкретно на въпроса, имаме опит от либерализирани пазари на електроенергия като този на Финландия.
Въпрос: Неотдавна водихте преговори за сътрудничество с "Електрисите дьо Франс". Свързано ли е това с участието ви в приватизацията на електродружествата у нас?
Юрий Шаров: Действително ОЕС проведе разговори с "Електрисите дьо Франс" за партньорство при съвместни инвестиционни проекти, които заършиха с подписването на някои документи. Потенциалът на енергийния сектор в България бе основна тема за разговори.
Въпрос:  Очаквате ли пречки пред участието на компанията в приватизацията на седемте дружества?
Юрий Шаров: Не, не очакваме някакви препятствия, защото в своето предложение нашата компания ще разчита на опита си на пазар, който е в процес на либерализация, на инвестиционните си възможности и на силна оферта. Като пример мога да приведа данните от 2002 г., когато увеличихме общите си инвестиции с 34% до ниво 1,7 милиарда евро. Междувременно спестихме разходи на стойност 400 милиона евро.
Въпрос:  Досега документи за участие в приватизацията са закупили 8 кандидати. Кои от тях ще бъдат най-сериозните ви конкуренти?
Юрий Шаров: В съответствие с приватизационната процедура, до този момент няма официална информация по това кои и колко са кандидат-купувачите. Бихме могли да коментираме този въпрос след като Агенцията за приватизация обяви имената на кандидатите. Във всички случаи ние уважаваме правилата на процедурата, така както са зададени от компетентните български институции, и стриктно ще спазваме тези правила.
Въпрос:  Има ли вашата компания интерес и към други предприятия от българската енергетика?
Юрий Шаров: Вярваме в потенциала на българския енергиен сектор, тъй като България има изградени мощности и квалифицирани специалисти- енергетици. За момента вниманието ни е насочено към участие в електроразпределителната мрежа на страната.
Въпрос:  През миналата година в Москва бе подписан протокол за сътрудничество между ОЕС и НЕК. В какво ще се изразява това сътрудничество?
Юрий Шаров: По своята същност това е междуправителствено споразумение за сътрудничество в електроенергийния сектор. Такова споразумение задава рамката за търсене на конкретни възможности за взаимоизгодно сътрудничество между НЕК и ОЕС.
Въпрос:  Вашата компания отдавна проявява интерес към балканския енергиен пазар и по-конкретно към износа на ток. Ще използвате ли електроразпределителната ни мрежа за доставки и транзит на руски ток за България и съседни балкански страни?
Юрий Шаров: Да погледнем в перспектива - за да се интегрира в европейската енергийна система, енергоразпределителната мрежа на България има нужда от инвестиции за своето обновяване и модернизация. А нашата компания -"Обединена енергийна система на Русия" - има доказани успехи при преобразуване и подобряване на енергийни системи. Това е и първата, непосредствена задача, която стои пред българските ЕРП, и ние бихме се съсредоточили върху нея.
Въпрос:  Какви конкретни мерки сте предвидили за подобряване на услугите, ако спечелите наддаването за един от пуловете?
Юрий Шаров: Най-добрият начин за постигане на това е да намаляваме своите разходи чрез по-ефективна работа и да инвестираме в качеството на услугите. Инвестициите за повишаване на качеството на услугите са от съществено значение. Знаем това от успешния си опит в тази област от последните пет години в електроенергийния сектор на Русия. Основни цели на започнатото от нас преструктуриране на електроенергийната индустрия на Русия са именно увеличаване на ефективността и привличане на частни инвестиции.
Нека разширя въпроса Ви и дам един пример от нашата практика по отношение на цените на електроенергията. От 1 ноември 2003 г. започна частично либерализиране на енергийния пазар в Русия с обем 5% до 15% от пазара на едро на електричество. Оттогава досега цените на електричество намаляха с до 20% за крайните потребители в пет региона на страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив