28 Април 2024, 05:18 Днес (0) | Вчера (0)

Бодра смяна: 26 средношколци изучават застраховане в 15 СУ "Адам Мицкевич"

02 Ноември 2023 11:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 ноември 2023, 11:45

Финансовата култура на младото поколение в България е все още в процес на развитие

Визитка:
Д-р Ваня Минева е директор на 15 СУ "Адам Мицкевич", гр. София, преподавател по философия и Председател на Съюза на работодателите към СБУ.


Г-жо Минева, през 2021 г. обявихме, че 15 СУ "Адам Мицкевич" формира паралелка, свързана със застраховането. Моля Ви да разкажете повече как се разви идеята оттогава. Има ли нови паралелки? Колко са учениците, които в момента изучават специалност "Застрахователно и осигурително дело"?
Бяхме доволни от резултатите на учениците от първата професионална паралелка "Данъчно и митническо обслужване" и решихме да открием нова професионална паралелка "Застрахователно дело". Учениците в паралелката са 26. Обучението е 5 години и първите кадри ще излязат на трудовия пазар месец юли 2028 година.
Припомням, че идеята за това се роди през 2021 г. от бизнеса – при разговор с Мариян Иванов, мениджър бизнес развитие в "Нетинс Иншурънс Брокерс". Бих искала да изкажа нашата благодарност към екипа на застрахователния брокер за голямото съдействие и помощ, която ни оказаха за успеха на идеята ни. Предстоят ни следващи стъпки с тях като партньор, срещи с учениците, споделяне на опита им застраховането и стажантски програми.

Какви предмети се изучават в паралелката "Застрахователно и осигурително дело"?
Учебните предмети, които се изучават в паралелката в осми клас са: организация и технология на данъчната дейност; предприемачество; счетоводство на предприятието; икономика на предприятието; обща икономическа теория; бизнес комуникации.

Какви са впечатленията Ви от успеха на учениците?
Все още е рано да се определи, тъй като не са натрупани достатъчно оценки по всеки един от учебните предмети, но учениците са приети в паралелката с висок бал и се надяваме, че и успехът ще бъде много добър.

Какъв е средният успех на учениците в училището Ви?
Много добър 4,85.

Каква реализация могат да имат възпитаниците от специалност "Застраховане и социално дело", освен в застрахователните компании?
Възпитаниците от специалност "Застраховане и социално дело" имат широки възможности за реализация както в бизнеса, така и в публичния сектор.
В частния сектор те могат да се реализират като застрахователни агенти и брокери (предлагат застраховки на физически и юридически лица); застрахователни юристи (консултират и представляват клиенти по застрахователни спорове); застрахователни одитори (извършват проверки на застрахователните компании и дружества).
В публичния сектор те могат да се реализират като експерти в  Комисията за финансов надзор; служители по социално осигуряване и подпомагане в Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за социално подпомагане и други държавни и общински институции; социални работници (предоставят социални услуги на физически и юридически лица); експерти по социална политика в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и други държавни институции.
В допълнение към тези възможности възпитаниците от специалността могат да се реализират и в следните сфери: банки и финансови институции, съюзи и работодателски организации, консултантски компании, научноизследователски институти.
За да се реализират успешно в тези сфери, възпитаниците от специалността трябва да притежават задълбочени знания в областта на застраховането и социалното дело, както и умения за работа в екип, комуникативност и решаване на проблеми.

В по-широк план каква е финансовата култура на младото поколение, според Вас?
Финансовата култура на младото поколение в България е все още в процес на развитие. Младите хора са по-отворени към нови технологии и финансови инструменти, но често нямат достатъчно знания и умения за правилно управление на финансите си.
Основните проблеми на финансовата култура на младото поколение у нас са в липсата на познания за финансовите основи – младите хора често не знаят как да управляват бюджета си, да правят спестявания и да кандидатстват за кредити. Липсва и дисциплина в харченето – младите често харчат повече, отколкото печелят и задлъжняват. Не на последно място у тях се формират високи очаквания за стандарта им на живот, което също ги кара да затъват в дългове.

Има няколко причини за тези проблеми, включително: недостатъчното образование (в българското образование не се отделя достатъчно внимание на финансовата грамотност); влиянието на социалните медии (които често представят нереалистични изображения на богатство и успех, а това може да подтикне младите към неразумни финансови решения); стрес от живота (младите често са изправени пред много стрес от живота, което може да доведе до нездравословни финансови навици).

Има няколко начина за подобряване на финансовата култура на младото поколение в България, един от които е  повишаване на финансовата грамотност. Българското образование трябва да отделя повече внимание на финансовата грамотност, което може да стане чрез въвеждане на курсове по финансова грамотност в училищата и университетите. Друг начин за подобряване на финансовата култура на младите е повишаване на осведомеността им за финансовите рискове. Младите хора трябва да бъдат информирани за финансовите рискове, свързани със задлъжняването и неразумното харчене. Това може да стане чрез кампании за повишаване на осведомеността, които да информират младите хора за опасностите от задлъжняването и как да управляват парите си по-ефективно.

Кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред тях?
Най-големите предизвикателства, пред които са изправени младите хора в България, са:

  • младежка безработица - младите хора в България са по-склонни да бъдат безработни, отколкото хората в други възрастови групи. Това е поради редица фактори, включително икономическата несигурност, липсата на подходящи умения и опит и дискриминацията;
  • недостатъчно образование - българското образование не винаги е достатъчно, за да подготви младите хора за пазара на труда. Това може да доведе до недостиг на умения и трудности при намирането на работа;
  • социални проблеми - младите хора в България са по-склонни да бъдат изправени пред социални проблеми, като например бедност, неравенство и стигматизация. Това може да затрудни тяхното развитие и реализация.


Тези предизвикателства могат да имат значително влияние върху живота на младите хора в България. Те могат да доведат до бедност, неравенство, липса на възможности и усещане за безнадеждност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив