19 Април 2024, 00:32 Днес (0) | Вчера (11)

В криза най-важни са стабилните финанси

20 Ноември 2012 08:34 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2012, 08:39

"Гражданска отговорност" няма да скочи с повече от 10-15%, казва Пламен Ялъмов

Застраховането е един от най-динамично развиващите се сектори в българската икономика. През последните 20 години в него се случиха много интересни неща, на родния пазар навлязоха големи световни компании, появиха се непознати продукти. Какви качества трябва да притежава мениджърът, за да преведе компанията през кризата и как държавата може да помогне на бизнеса -  коментира Пламен Ялъмов, номиниран за конкурса "Мистър и Мисис Икономика 2012" в категория "Небанков финансов сектор". Доц. д-р Пламен Ялъмов е първи изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България Холдинг" и Председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България". Завършил е СУ "Климент Охридски", специалност "Математическо моделиране", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Финанси", Московския държавен университет "Л. И. Ломоносов" - доктор по изчислителна математика. В периода 2000 - 2007 г. е изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България Живот".
 
- Г-н Ялъмов, как се разви застраховането у нас през изтичащата  2012 г.?
- Характерното за тази година е, че има понижение на премийния  приход, което се дължи на продължаващата криза. В автомобилния бизнес, чийто дял  е около 70% от пазара, също има спад поради две причини. Първата е, че някои  компании намалиха тарифите по "Гражданска отговорност", макар и с малко. Другата  е, че автомобилният парк у нас остарява, все по-малко се купуват нови  автомобили, от което намаляват и премиите по "Каско".
 
При застраховка "Гражданска отговорност" някои компании се  опитаха леко да намалят тарифите си от 1 октомври. Но застрахователният надзор  се намеси и в момента няма големи промени в тарифите. "Гражданската отговорност"  е рисков бизнес, тъй като там се генерират най-големите плащания на щети и всеки  застраховател трябва да си прави добре сметката. При един сериозен инцидент в  Европа сумата за покриване на неимуществени щети може да бъде в милиони. Наскоро  научих за една щета в Румъния - при катастрофа пострадалият човек остава инвалид  за цял живот и адвокатите предявяват иск към застрахователя за 5 млн. евро. Този  пример е показателен, че много внимателно трябва да подходим към "Гражданска  отговорност" и да я предлагаме на адекватни цени.
 
При имущественото застраховане публикуваните данни от КФН  показват минимален ръст в премиите. Този ръст се дължи на засиления интерес към  имуществените застраховки непосредствено след земетресението през май и юни.  Специално в "Алианц България" отчитахме увеличени продажби между 30 и 40% спрямо  предходния месец. Непосредствено след земетресението на 22 май в офисите в  Перник и София имаше опашки за сключване на застраховки. За съжаление през  есента премийните приходи по тези застраховки се върнаха на нивата от последните  години.
 
- При кой е по-голям ръстът в имущественото застраховане - на  физическите лица или на фирмите?
 - Бизнесът традиционно прави имуществени застраховки, защото  оценява степента на риска. Затова смятам, че ръстът идва по-скоро от  индивидуалните клиенти, които все повече осъзнават нуждата от застрахователна  защита на дома.
 
- Преди години вървеше дискусията за създаване на катастрофичен  пул. Земетресението отново повдигна темата. Смятате ли, че създаването на такъв  пул е подходящо?
 
- Нашето мнение в "Алианц България" е, че не трябва да има  катастрофичен пул. Това нарушава конкуренцията, защото се явява задължителна  застраховка. "Гражданска отговорност" също е такава, но там става дума за  финансова отговорност за причиняване на щети на трето лице, включително и  неимуществени. Понякога се стига дори до отнемане на човешки живот. И някой  трябва да носи финансовата отговорност за всичко това. При имуществените  застраховки всеки застрахова собствения си имот. Ако го загубиш, губиш своя  собственост, а не увреждаш чужда. Вместо създаването на пул и превръщането на  имуществената застраховка в задължителна, по-добре е да бъде разяснена  необходимостта и ползите от защитата на дома.
 
Другият момент в катастрофичния пул е, че покритието по него ще  е толкова малко, че няма да покрие реалните нужди при събитие. Коментират се  застрахователни суми от порядъка на 20-30 000 лв., които евентуално ще бъдат  достатъчни за малка къща в селата. Но един апартамент в голям град е доста  по-скъп. Тоест това не е реална застраховка, а по-скоро наподобява т.нар. полица  Първи риск. В Алианц предлагаме такава застраховка. Тя също струва 20-30 лв., но  разликата е, че клиентът избира за каква сума да се застрахова домът. А в  катастрофичния пул това не се предвижда. Примерно плащаш 20 лв. и получаваш  покритие за 25 хил. лева. Освен това за управлението на пула ще трябва да се  създаде допълнителна администрация, която също ще разходва пари от него. Трябва  да има и презастраховане, защото при настъпване на природно бедствие биха могли  да се случат например 10 000 щети едновременно. Ние, застрахователите, за  толкова години сме отработили схеми, избрали сме най-добрите презастрахователи,  намалили сме цените за презастраховане, което в крайна сметка се отразява и на  цената за крайния потребител. Не виждам причина, поради която да се създава  катастрофичен пул и да се събират пари от хората, които да се управляват по  начин, който едва ли би бил по-добър, отколкото ако управлението на средствата  става от съответните застрахователи. В този смисъл лично за мен не е  икономически оправдано създаването на подобна организация.
 
- Ще продължи ли тенденцията за поскъпване на "Гражданска  отговорност"?
 - Това зависи и от застрахователния надзор, който в края на  годината или най-късно в началото на януари ще публикува т.нар. минимални  рискови премии за различните класове автомобили. Ако те се увеличат, то и  застраховката ще поскъпне. Има дружества, които продават с по-ниска премия, но  когато има повишение, те също вдигат цените.
 
- Какви са вашите очаквания, с колко ще бъде повишена?
 - Не повече от 10-15%.
 
- Ще видим ли скоро нови продукти на българския застрахователен  пазар?
 - В началото на 2013 г. "Алианц България" ще предложи нов  продукт. Той се нарича "Домашен асистънс", който покрива щети по дома.  Уникалното в нашето предложение е осигуряването на домашен майстор. Тази  застраховка разработихме съвместно с "Allianz Global Assistance", с която имаме  няколко съвместни продукти - Автоасистанс за коли в чужбина, Медицински асистанс  и др. Планираме разработването и на още нови продукти с тях.
 
- Каква ще бъде 2013 г. за застрахователите?
 - През 2013 г. не очаквам да има съществени различия в  развитието на пазара в сравнение с настоящата година. Очакванията са за спад в  премийния приход по "Автокаско". Спадът в продажбите на нови коли и остаряването  на автомобилния парк у нас се отразява на автомобилното застраховане. Надявам  се, че следващата година ще бъде по-добра за имущественото застраховане и  животозастраховането, където очакваме да има ръст.
 
- Как трябва да се управлява една компания по време на криза? 
 - По време на криза всяка една компания трябва да се управлява  внимателно, като повече внимание се обръща на финансовата стабилност и на  ограничаване на разходите. Ако дружеството е със стабилни финанси, може да  излезе от кризата готово за растеж и да увеличи приходите си и печалбата. 
 
- Каква е рецептата за подобряване на ситуацията в българската  икономика?
 - Не мога да кажа универсална рецепта. Не знам дали съществува  такава, защото нашата икономика зависи силно от много други европейски  икономики. Ако ситуацията е лоша в целия ЕС, то няма как българската икономика  да процъфтява. Това, което зависи от нас, е да работим по- ефективно и да се  стремим да продаваме извън България нашите продукти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив