26 Април 2024, 22:34 Днес (11) | Вчера (14)

В условията на криза застрахователният пазар е по-гъвкав от много други сектори

10 Октомври 2012 12:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2012, 13:57
iac.org.cy

Застрахователният пазар демонстрира сериозна устойчивост и гъвкавост в последните няколко години на икономическа и финансова криза

 

Застрахователната индустрия в Кипър отчита ръст, независимо от стагниращата икономика на страната. Прогнозите а за свиване на брутният вътрешен продукт с 1,5% през 2012 г. Догодина се очаква икономиката на страната да се понижи с нови 3%, или близо два пъти повече в сравнение с тази година.

 

Кипър се опитва да закрепи икономиката си, след като беше изключен от международните капиталови пазари преди година и заради връзката си с гръцката банкова система. Страната, която в момента председателства Европейския съюз, беше принудена да поиска финансова помощ през юни.

За проблемите и предизвикателствата пред тази индустрия разказва председателят на Асоциацията на застрахователите в Кипър Стефи Дракос, пред румънската Media prim, откъдето препечатваме това интервю.

По какъв начин трендът на кипърската икономика се отрази на представянето на застрахователния пазар в страната от началото на годината?

Както може да се очаква, продължително забавяне на кипърската икономика в периода 2011-12 година затрудни сериозно растежа на застрахователния сектор.  Похвална е обаче упоритостта на застрахователната индустрия. Този пазар пое удара на рецесията със сравнително скромни загуби.

Дори през миналата година двете основни направления на тази индустрия – живото застраховането и общото застраховане записаха макар и малък растеж н фона на анемичното представяне на националната икономика.

От началото на годината животозастрахователният пазар отчита леко свиване – от 2,3 на сто в записаните премии (от 102,3 милиона евро до 99,9 милиона евро). Мисля обаче, че е твърде рано това да бъде определено като тенденция за посока на пазара до края на годината.

Паралелно с това данниите за първото тримесечие в сегмента на общото застраховане показват ръст от 2,9% или от от 99,28 милиона евро до 102,16 млн. евро, при положение, че през първото ттримесечие на определената като успешна 2011 година, имаше спад от 9,0 на сто

Отново подчертавам, че е преждевременно да се правят прогнози за това как индустрията ще приключи годината единствено върху официалните данни за първото тримесечие и прогнозираните резултати за полугодието.

Кои са най-печелившите застрховки през първите шест месеца на 2012 г.?

При липса на окончателни резултати за полугодието ще се позова на данните за този период през 2011 година.

Всички линии в застраховането с изключение на моторното, отчитат положителни резултати. Премиите по полиците „злополука” се увеличават до 6,1 млн. евро при 5,98 млн. евро през първите шест месеца на 2010 година.

Единствено автомобилното застраховане приключи със свиване през първото полугодие на 2011 г.  – до 10,2 млн. евро при 19,7 млн. евро . Основната причина се оказа затруднението при подновяването ан полиците автокаско.

Предвид забавянето на националната икономика през 2012 г., изглежда много малко вероятно застрахователният пазар да отчете силен растеж, но ако има спад, той ще е ограничен.

Кои са основните промени в маркетингови стратегии на застрахователните компании в отговор на икономическата криза?

Икономическата криза принуди застрахователите да преосмислят своите стратегии за разходите. Допълнително те се върнаха към по-традиционните животозастрахователни продукти.

В това отношение компании от сектора достатъчно агресивно се стремят да спестяват разходи в широк спектър пера. Може би единствения разход, който беше увеличен е за разследване на опитити за измами особено в здравнотои моторното застраховане.

Рисковите експозиции категорично бяха намалени. Животозастрахователите пък се върнаха към по-традиционни продукти, които са по- приемливи за техните потенциални клиенти и които включват и по-малко на риск за самите компании. 

Има ли някакви сериозни промени на кипърския застрахователен пазар по отношение на законодателство и въобще нормативна база?

Макар че от началото на годината няма някакви законодателни промени, целият застрахователен пазар продължава трескаво да работи за въвеждането на новите регулаторни правила, кото идват заедно с режима "Платежоспособност II", който ще влезе влезе в сила в Европейския съюз до 1 януари 2014.

С подкрепата на Асоциацията на застрахователите в Кипър, както и в сътрудничество с регулаторния орган, индустрията е особено активна в подготвянто на нормативни актове, които ще транспонират директива на ЕС в кипърското право. Целта е подготовката да приключи до юни 2013 г.

Друго предизвикателство е прилагането на решението на Европейския съд за правата на човека Test Achats, което по същество забранява на застрахователитете рамките на Европейския съюз да разграничават цената на полиците въз основа на пол.

Решение, което очевидно има дълбоки последици за автомобилната застраховка и животозастраховането. Промените трябва да влязат в сила след изтичането на преходния период – до 21 декември тази година.

Какви са вашите очаквания за бизнеса на бранша до края на годината?

Няма съмнение, че в отсъствието на икономическо възстановяване не можем да бъдем прекалено оптимистично настроени за перспективите за растеж на застрахователния бизнес. Подобно на много други индустрии, застраховането се намира в сърцето на икономическата активност и неговото развитие се влияе в огромна степен от общото развитие на бизнеса. 

Все пак твърдя, че застрахователният пазар демонстрира сериозна устойчивост и гъвкавост в последните няколко години на икономическа и финансова криза.

Бих казала, че упоритостта и приспособимост на индустрията е такава, че вероятно компаниите ще поемат удара на забавянето на икономиката чрез повишаванеот на доходността.

При липсата на окончателните параметри на споразумението с Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ за новия пакет от фискалните и други реформи, както и с няколко неизвестни параметри за икономиката е трудно са се прогнозира категорично накъде ще поеме застрахователната индустрия.  Въпреки това се надяваме секторът да продължи ръста си, въпреки изключително неблагоприятната икономическа среда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив