25 Април 2024, 23:31 Днес (14) | Вчера (12)

Вие може да давате уроци на големите в ЕС

13 Октомври 2011 10:42 в-к "24 часа" по статията работи:
A+ A-

Вие сте в добра форма за възстановяване в сравнение с останалите страни от еврозоната - разговор с бащата на валутния борд Стив Ханке

Какво мислите за съвета на Бойко Борисов към лидерите на ЕС да намалят пенсиите в страните си като тези у нас?
Не знам детайли от изказването му. От това, което ми казвате, без да имам друга информация, мисля, че е прав. Очевидно е, че пенсионната система в ЕС е на ръба да банкрутира. И че трябва да използват “острия молив” за намаляването им. Те не могат да плащат тези пенсии, но ги обещават, тоест не могат, въпреки че искат. Очевидно премиерът ви е прав. И не е необходимо човек да е гений, за да направи този извод.

След като сме стабилни, защо капиталите бягат от България?
Бягат от всички нововъзникващи пазари по света. Това е тенденция. Имаше голямо търсене за капитали преди кризата - 2009 г., тези потоци спряха или намаляха. Причината е, че всеки се безпокои да поема рискове точно сега. Необходима е ликвидност, за да се инвестира, а инвеститорите са много по-предпазливи. Всичко е свързано. Но ако в България нямаше фискална, парична и банкова дисциплина, отливът на капитали щеше да е много по-голям. Трябва да помните, че съседството с Гърция в момента изобщо не ви помага.  Защото южната ви съседка е един от епицентровете на кризата. Пожарът бушува там. Мисля, че Гърция има три възможности. Първата е ЕС да им даде повече пари, което е малко вероятно. Те са изправени пред фалит, защото банкрутираха. Това води или до контролиран фалит, който ще е по-спокоен, или до неконтролиран фалит. Ако е контролиран, това вероятно няма да засегне много България, но ако е неконтролиран, което е възможно, това е най-лошият вариант за България.

Защо?
Защото при неконтролируемия фалит никой не знае какво ще стане. В България има много гръцки банки, много гръцки инвестиции. Това е най-лошият сценарий за България, защото ще създаде голяма несигурност. В Аржентина през 2002 г. имаше неконтролируем фалит, отне им почти 10 години преди да се стабилизират. Имаше голяма инфлация и тя все още е 25-30%, което не е добра картина.

Какво да правим при този най-лош сценарий?
Като цяло правете това, което правите в момента. И не се поддавайте на влиянието на много от европейските политици и европейските финансови министри. Това е голямата опасност за правителството ви - да се влияе от големите страни в ЕС. Имате парична, банкова и фискална дисциплина. Вие може да давате уроци на големите в ЕС. Те нямат уроци, които да дадат на България. Голямата опасност за политиците ви е да говорят с други политици и да не отделят време за използване на "острия молив". Говоря ви от гледна точка на опита си като съветник на много правителства и политици.

Смятате ли, че българското правителство има право, като не иска да приемем еврото?
Абсолютно. България не се нуждае от еврото. Особено сега, в средата на световната криза. Най-лошото, което може да направите, е да губите време за приемане на еврото. Абсолютно деструктивно и ненужно. Все пак мисля, че не е лошо да се мисли в средносрочен план да направите борда колкото се може по-ортодоксален, колкото се може по-автоматичен и левът да стане абсолютен клонинг на еврото. Колкото по-строг, толкова по-добре. Не си губете времето да мислите какво ще стане, ако приемете еврото. В условия на подобна криза това не е продуктивно.

И заради вноските в Европейския фонд за стабилност ли?
Да, и това е така. Може да пазите лева, колкото искате, а с него и своята свобода. С лева и борда никога няма да изпаднете в състояние като това в Гърция.

Има ли шанс да спечелим от гръцката криза?
Мисля, че на теория имате шанс. Българските инвеститори могат да участват в гръцката приватизация, но колко голям е потенциалът за инвестиции, не знам. Не съм наясно с детайлите. Големият проблем на много български инвеститори ще е, ако нямат достатъчно капитали да участват директно. Тогава ще трябва да вземат заеми, а сега е трудно да се намерят кредити.  В България знаете повече за гръцката икономика, знаете какво е атрактивно за покупки там, имате бизнес връзки. Както и гърците знаят какво да купят в България. Познавате се много добре. Според мен има възможност българите да инвестират в някои от активите, които гърци са придобили в България, и да се направи нещо като обратно изкупуване. В момента гърците се нуждаят от финансов ресурс, а цените са добри. Мисля, че на този етап това може да се окаже най-вероятното предимство да извлечете ползи от ситуацията.

В тези условия на световна криза как страни като България могат да спечелят?
През 1996 г. инфлацията бе много висока и бе овладяна с въвеждането на валутния борд, който стабилизира всичко. Българите разбраха, че това е ключът към стабилността. Населението поддържа борда. Всички вярват в него. Всяко правителство оттогава насам го пази като религия. Тази религия намали дълга, направи банките силни, вкара парите във финансовата система, всичко се подобри след 1997 г. Сегашното правителство също върши добра работа, като пази тази религия. 
Знам, че в тази ситуация финансовият ви министър знае как да използва “острия молив” (да съкращава разходи - б. р.). Мисля че в тази световна буря, корабът на България е в много добра форма. Въпросът как в тази ситуация да получите предимства е, като обясните на всички колко стабилна е България. Колко добра работа се върши сега и през последните години - в областта на паричната, фискалната и банковата дисциплина. Вашата история трябва да се знае, защото е добър пример. Има страни, в които, както в България, също се върши добра работа - като Естония например. За мен това е главното, за да извлечете предимство - обяснявайте, изтъкнете фактите, оставете статистиката и данните сами да говорят.

Оптимист сте за България, като изключим най-лошия сценарий с Гърция?
България е свързана с всички, но изглежда добре. В еврозоната България изглежда доста добре, не е на върха, но е в твърде добро здраве. Сега всички са настинали, а вие сте в добра форма за възстановяване от настинката в сравнение с останалите страни от еврозоната.

ВИЗИТКА
Професор е по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс", САЩ
Участва в съветническия борд на националната банка на Кувейт и във Финансовия борд на Обединените арабски емирства
Съветва правителствата на много държави, сред които Аржентина, Естония, България, Босна, Еквадор, Литва, Черна гора, Венецуела, Албания, Казахстан
През 1998 г. бе обявен за една от 25-те най-влиятелни личности в света от списанието World Trade
Той е редовен автор на "Форбс" и "Уолстрийт джърнъл"

АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив