20 Април 2024, 05:33 Днес (0) | Вчера (10)

На различни места сме на пътната застрахователна карта в Източна Европа

21 Януари 2013 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2013, 14:01

Значението на животозастраховането ще продължи да нараства

Блиц интервю с Николай Стойков, управител на ING Животозастраховане

Г-н Стойков, как се развива българското застраховане след демократичните промени, сравнено с останалите страни от бившия източен блок?
Когато обсъждаме с колеги от региона различни аспекти от бизнеса, констатираме различия за отделните страни, но като че ли те по-скоро се коренят в равнището на доходите и динамиката на икономическо развитие, отколкото в други национални специфики на съответния пазар. Ако погледнем основните принципи, на които е изграден бизнесът в отделните страни, и стъпките, по които се развива, ще видим, че те са поразително сходни. Затова има и обективни причини. От една страна, индустрията ни е ориентирана към покриване на нужди, които по своя характер са универсални, свързани със защита на имуществото или живота и здравето на хората от непредвидени обстоятелства, или генериране на дългосрочни спестявания, свързани с обезпечаване на определени житейски цели. От друга страна този бизнес се осъществява от едни и същи водещи европейски или глобални компании, които, независимо от адаптирането на операциите си към отделните пазари, на които работят, следват свои бизнес модели на развитие. И не на последно място, присъединявайки се, макар и на различен етап, към Европейския съюз, отделните страни в региона възпроизведоха в националните си законодателства едни и същи европейски изисквания и регулации. В този смисъл пътят на развитие е доста сходен, но сме на различни места по пътната карта.

В развитите европейски страни животозастраховането изпреварва като резултат автомобилното застраховане. Кога смятате, че това съотношение ще стане валидно и за България?
Годините след демократичните промени, определяни от анализаторите като години на преход, бяха нелеки в икономически и социален план и масово ежедневният фокус и планиране на хората бяха сведени до ниво оцеляване. В този смисъл е съвсем естествено активи, свързани с бита, и услуги, покриващи належащи нужди, да бъдат приоритетни. За сравнение, животозастраховането е свързано с другата перспектива, която цели да изглади във времето неравностите в генерирането на доходи и потреблението на средства през голяма част или през целия жизнен цикъл на човек.
С нарастване на доходите и особено със задълбочаване на демографските промени, които намаляват възможността на хората да ползват при необходимост обществени ресурси, значението на животозастраховането ще продължи да нараства, като за страните от по-централната част на Европа, от които можем да използваме съответната референтна стойност, делът на животозастраховането е над 50% от общия пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив