24 Април 2024, 14:18 Днес (8) | Вчера (6)

Само преди година МВФ настояваше да даваме повече пари; банките няма да свият кредитите

16 Април 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Ако не даваме заеми, хората ще намерят пари от другаде, казва Красимир Ангарски

Красимир Ангарски е главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Той подготви най-големия ни трезор за приватизация и остана на поста си и след влизането на новия собственик - ОТП. За сделката с ДСК унгарската банка получи голямата награда за международен инвеститор, връчена на Българския инвестиционен форум в сряда. Красимир Ангарски е и един от първите ни финансисти, който започна преговорите с Международния валутен фонд и подготви въвеждането на валутен борд. Банкерът коментира исканията на фонда към кабинета да се приемат мерки за ограничаване ръста на кредитирането.  

Г-н Ангарски, крие ли рискове за стабилността на банковата система увеличеното кредитиране през последната година?

- Няма риск за банковата система. Ако има риск, то той е за конкретната банка. Банките обаче в момента са много стабилни, а и банковият надзор е такъв, че едва ли може да се допусне прекален риск. Но ако все пак има някои лоши кредити, то те ще са за сметка на финансовите показатели на конкретната банка.

Споделяте ли мнението на колегите си, че МВФ не разполага с пълна и точна информация относно структурирането и предназначението на отпусканите кредити?

- Напълно е възможно. Защото, когато една банка дава един потребителски кредит например, тя не знае вносни или български мебели ще си купи клиентът.

Необходимо ли е, според вас, да се намали ръстът на кредитирането, както препоръчват от МВФ?

- Не считам, че това е необходимо. Особено за банки като нашата, където ръстовете са около 30%, каквато е и препоръката. Не трябва да забравяме, че Международният валутен фонд само преди няколко години ни караше да увеличим кредитирането и настояваше да се приватизират банките, за да кредитират повече. Освен това, ако целта е с мерките за ограничаване на кредитирането да се реши проблемът с дефицита по текущата сметка, то тогава тези мерки няма да са ефективни за този проблем. Решението трябва да се търси другаде, например в структурните реформи. А не в банковата система, където структурната реформа приключи и това е най-стабилният и най-добре развиващ се сектор от икономиката на България.

Как ще се отразят на кредитирането мерките, договорени с МВФ, за минималните задължителни резерви на банките?

- Естествено, че ще се намали временно ликвидността на банките. Но едва ли ефектът ще е толкова голям, че да ограничи кредитирането. А дори да се ограничи, фирмите и гражданите ще намерят други източници за финансиране и няма да спрат да купуват вносни машини, стоки и суровини.

Какви последствия за банките ще има предсрочното изтегляне на депозитите на правителството, както иска МВФ?

- Краткосрочни, докато си осигурят ресурс от други източници, ако им трябва. Но за Банка ДСК, която има голям ресурс, няма да има почти никакво значение.

Какви ще са претенциите на банките заради неспазването на срока на договора с Министерството на финансите?

- Не може да има сериозни претенции, защото договорите не включват особени възможности за претенции.

Банка ДСК е лидер в кредитирането на граждани и малки фирми. Планирате ли промени в условията по кредитирането с оглед на препоръките на МВФ?

- Както вече казах, ние се движим точно по препоръките за ръстове около 30%, така че не планираме промени в условията, с които да ограничаваме кредитирането. Напротив, облекчаваме условията, за да станат още по-достъпни и лесни за усвояване.

Възможно ли е при въвеждането на рестрикции в кредитирането хората да се ориентират към други форми на финансиране, например лизинг?

- Това ще бъде отрицателният ефект, ако банките ограничат кредитирането. Тогава хората и фирмите ще търсят други форми и други източници извън банките. Защото щом нещо се търси, то винаги се намира на пазара, това е пазарната икономика.

При увеличената конкуренция между банките очаквате ли спад на лихвените равнища по заемите и таксите за обслужване?

- Да, това е очевиден процес. Но при тези мерки на МВФ този процес ще се забави и дори може да оскъпи кредитите.

Кои нови услуги ще предложи ДСК на клиентите си в следващите месеци?

- Както многократно сме обявявали след приватизацията, ние всеки месец пускаме нови продукти или усъвършенстваме тези, които предлагаме. На икономическия форум представихме пакета за малките и средните предприятия, който е изцяло обновен.

Вярно ли е, че в ДСК стоят на ипотека жилища по изтекли кредити? Ако е така, какво ще препоръчате на гражданите?

- Ако има такива, то те трябва да дойдат в банката и да искат вдигането на ипотеката. Колкото и формално да ви се струва, но това е изискване на закона и правилата на всички банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив