20 Април 2024, 03:48 Днес (0) | Вчера (10)

Цонко Недялков: Инвестицията в новата болница ще се изплати за 5-7 години

25 Май 2004 10:08 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Поддържам много добри отношения с ПРАВИН БАНКЕР, няма опити за превземане на Доверие холдинг, заяви изпълнителният директор на Доверие обединен холдинг

ГОСПОДИН НЕДЯЛКОВ, ЗАЩО ДОВЕРИЕ ХОЛДИНГ РЕШИ ДА НЕ РАЗДАВА ДИВИДЕНТ ЗА 2003 Г.?
- Колко от направените през 1996 г. 86 приватизационни фoнда успяха да създадат продукт, който да се продава? Процентът е минимален. Това се вижда и на фондовата борса, където се търгуват активно само 3 фонда - Албена инвест, Синергон и нашият. Доверие обединен холдинг раздаваше дивидент всяка година от създаването си през 1996-а насам. Дългосрочно акциите ни обаче са силно подценени - допреди обявяването на сплита се търгуваха на борсата по 2.50 лв.
Ако следвахме дългогодишната си стратегия, какво щяхме да разпределим като средства - по 11 ст. на акция, или на бонова книжка по 2.75 лв. С мисъл за нашите акционери решихме тази година да не разпределяме печалбата, а заедно със заделените резерви да увеличим капитала на холдинга двойно.
Сплитът ще доведе до по-голяма печалба за всеки акционер - практиката показва, че при двойно увеличаване на собствения капитал /за сметка на вътрешни резерви/ цената на акциите пада по-малко от два пъти.
Отделно - пазарната ни капитализация е значително по-ниска от отговарящата на компания с мащаб като нашия. Собственият капитал на Доверие холдинг в момента е много малък - 6.6 млн. лв. Сега толкова струва една фабрика.Чуждестранните ни партньори се чудят как е възможно холдинг като нашия да е с капитал 3 млн. евро.
 
КАК ВЪРВЯТ ОТНОШЕНИЯТА ВИ С ПРАВИН БАНКЕР НАПОСЛЕДЪК, ОПАСЯВАТЕ ЛИ СЕ ОЩЕ ОТ ОПИТИ ЗА ПРЕВЗЕМАТЕЛСТВО?
- Никога не сме изпитвали подобни опасения, това са твърдения на ваши колеги журналисти. С Правин Банкер поддържам много добри отношения. По моя информация той е купил миноритарни пакети и от няколко наши дъщерни предприятия - Марицатекс, Медика-Сандански. В един момент може да предложи да ми продаде тези пакети - срещу определена цена, разбира се. Не съм го виждал от няколко месеца. Така че опит за превземателство в холдинга няма.
 
КАК СЕ РАЗВИВА ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ХОЛДИНГА?
- Програмата ни е много тежка - отделяме буквално всеки възможен лев за инвестиции. В индустриалния холдинг за три години имаме инвестиции за 16 млн. лв., от тях 7 млн. лв. кредити, останалите са собствени средства.
През 2002 г. вложихме във Вратица АД 3 млн. лв. - 1 милион кредит, 2 милиона наши пари. Тъкмо завършихме инвестицията там, започнахме инвестиция в Биляна-Петрич. Завършихме я - веднага второ разширение: създадохме мощности за боядисване за 4 млн. лв. С мощностите за боядисване продукцията ни ще отива директно в магазините на Маркс&Спенсър.
 
КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БИЛЯНА-ПЕТРИЧ СЕГА? ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ТАМ ИМАШЕ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ С РАБОТНАТА РЪКА ЗАРАДИ КОНКУРЕНЦИЯТА НА ГРЪЦКИТЕ ЦЕХОВЕ В РАЙОНА.
- Точно така беше. Историята с работниците е в две части. Първата - масово напускане. Изключително стари машини и технологии. Заради тях - много голямо свиване на пазарите, продукцията падаше не в проценти, а в пъти. Съответно имаше забавяне на изплащането на заплати и задължения към НОИ. Докато гръцките цехове предлагаха редовно заплащане, но повечето работници се интересуват най-вече от редовното плащане. Успяхме да запазим едва стотина квалифицирани работници.
Историята има и втора част - след значителните инвестиции, които направихме там, след като заработиха българо-английското
/партньори Маркс&Спенсър/ и българо-френското дружество тенденцията се обърна. Върнаха се 150-160 души обратно. В основата това са бивши наши работници. Фабриката ни може да бъде пример за мотото "България в ЕС". Имаме 4 инсталации - българска, българо-английска, българо-френска, българо-испанска, като съм оставил един сектор в халето за евентуален нов чуждестранен партньор. Основните ни клиенти са Франция и Англия.
 
ЩЕ РАЗКРИЕТЕ ЛИ ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА НОВАТА БОЛНИЦА, КОЯТО СТРОИТЕ, ЗАРАДИ НЕЯ ЩЕ ЕМИТИРАТЕ И ПЪРВАТА СИ ОБЛИГАЦИОННА ЕМИСИЯ?
- Имаме амбицията това да е най-модерната болница в България. Вече дойдоха големите машини - скенер, магнитен резонанс, рентген. Изискванията на Европа за строежа на болници са изключително високи. Ще има специален асансьор за инвалиди, в болничния корпус отделни асансьори за здравите хора и за болните. Само 5-те асансьора струват 130 хил. лв. Нашият център няма да прилича по нищо на сегашните болници и поликлиники. Според нашия бизнесплан инвестицията ще се изплати за 5 до 7 години.
Предложили сме на общото събрание да даде право на УС да емитира облигации до 100 млн. лв. за срок до 5 години. Нашите финансови консултанти от финансова къща Евър работят за една евентуална проба, аз така я наричам. Не както го прави БДЖ /по същия начин и БМФ ще пусне облигации/, за два дена е изкупена емисията от 30 млн. евро, и то от банката посредник по емисията. Тоест това си е кредит, маскиран като емитиране на облигации. Ние искаме да пробваме обществения интерес и доверие с една малка емисия. Тя ще бъде от порядъка на 3 до 5 млн. евро. Ще бъде свързана с проекта за първата наша болница /заедно с диагностичната част/. Да видим какъв ефект ще се получи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив