14 Май 2024, 03:23 Днес (0) | Вчера (12)

Ще направим банката достъпна чрез Интернет и телефонно банкиране, обеща председателят на УС и главен изпълнителен директор на SG-Експресбанк

21 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

С кредитирането трябва да се внимава, за да не поставим клиентите в ситуация на свръхзадлъжнялост, смята Санди Жилио

С КАКВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗАВЪРШИ БАНКАТА 2003 Г.?
- За нас 2003-а беше още една добра година с увеличение от 16% на нетния банков доход. Това се дължи на дейността на банката както с клиентите граждани, така и с корпоративните клиенти. Благодарение контролирането на разходите и на качеството на кредитния ни портфейл финансовата година приключва с резултат от 15.4 млн. лв. чиста печалба в сравнение с 13 млн. лв. за 2002 г.
 
В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ЗАЛОЖИХТЕ НА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ГАМАТА ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ. СМЯТАТЕ ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ СЪС СЪЩИТЕ ТЕМПОВЕ, ИЛИ ЩЕ ИМА ОГРАНИЧЕНИЕ В ОТПУСКАНЕТО НА ТОЗИ ВИД КРЕДИТИ?
- През 2003-а ние имахме много добри резултати в кредитирането на гражданите - предоставени бяха кредити за 146 млн. лв. за около 54 000 досиета. И в бъдеще ще отговорим на търсенето на кредити, което, смятаме, ще продължи. Но ще останем все така предпазливи по отношение на риска. Всъщност трябва да се внимава да не се поставят клиентите в ситуация на свръхзадлъжнялост, тъй като това ще бъде лоша услуга за тях. За корпоративните клиенти смятаме да предложим нов кредит с редица облекчения по отношение формалностите за отпускане. Ще разширим клоновата мрежа. До следващото акционерно събрание ние ще имаме 100 точки на продажба в страната спрямо сега съществуващите 66.
 
КАКВИ НОВИ УСЛУГИ СМЯТАТЕ ДА РАЗВИВАТЕ И ПРЕДЛАГАТЕ?
- Като начало това са леки промени в продуктовата гама, която към момента е значима. Ще поставим акцентите върху дистанционното банкиране Интернет и телефонното банкиране, за да стане банката по-достъпна за нашите клиенти. В частта на депозитните продукти през 2004 г. ще пуснем взаимните фондове на групата Societe Generale-Asset Management - един от световните лидери в управлението на взаимните фондове.
 
КАКЪВ Е ПОРТФЕЙЛЪТ НА БАНКАТА В СЕКТОРА НА КОРПОРАТИВНОТО КРЕДИТИРАНЕ?
- Постигнахме увеличение от 30% на нашия корпоративен кредитен портфейл през 2003 г. Това е окуражаващо, още повече че увеличението се отнася както за големите клиенти /припомням участието на банката и съдействието й в синдикирания кредит за Марица-изток 3/, така и по отношение на малките и средните предприятия. С увеличаващ се успех се налага кредитът SG Партньор за кредитиране на малкия и средния бизнес.
 
В СТРАНАТА ИМА БУМ НА ЖИЛИЩНОТО КРЕДИТИРАНЕ. ОТЧИТА ЛИ СЕ ПОДОБНО ТЪРСЕНЕ И ПРИ ВАС? ПРЕДЛАГАТЕ ЛИ НОВИ ПРОДУКТИ ОТ ТАЗИ ГАМА?
- Наистина има прекалено голямо предлагане на жилищни кредити и ние забелязваме постоянно увеличение на търсенето. Нашата гама на жилищните кредити наскоро беше допълнена от два нови продукта - за строителство на къща или апартамент и с кредит МОСТ. Тези продукти се адаптират добре към подновяването на жилищния фонд. Често купувачите притежават друг недвижим имот, като съвпадението на времето на продажбата и покупката невинаги е лесно. Целта на кредита МОСТ е именно да подпомогне покупката на ново жилище, преди да е продадено старото.
 
КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ НА ПРИВЛЕЧЕНИТЕ СРЕДСТВА? СКЛОННИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ ДА СПЕСТЯВАТ ПАРИ В БАНКА?
- Депозитите са се увеличили с 16% при постоянен обменен курс на щатския долар, което е значително увеличение. Констатираме връщане на доверието в банките. За спестителите, които се обръщат към по-дългосрочни депозити - ставащи все повече, пример може да бъде нашият депозит SG Прогрес със срок от 3 години "Колкото по-дълго спестявате, толкова по-висока доходност получавате". Той беше пуснат през август 2003 г. и бързо отчете успех на пазара, тъй като след няколко месеца имаше повече от 4000 договора за 235 000 лева.
 
УЛЕСНЕНИЕ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНО НАТОВАРВАНЕ ЩЕ Е ОБСЛУЖВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИЯ РЕГИСТЪР НА КРЕДИТИТЕ В БЪЛГАРИЯ? УВЕЛИЧАВА ЛИ СЕ, ИЛИ НАМАЛЯ ДЪЛГЪТ НА НЕОБСЛУЖВАНИТЕ КРЕДИТИ?
- Смятаме, че това е нещо добро, с което България ще достигне стандарта на западните банки. Ако в момента банките ще трябва да направят инвестиции в човешки и в технически ресурси, след определен срок това ще доведе до по-добро оценяване на кредитния риск. Целта е да се централизира информацията за задлъжнялостта на клиентите, после тази информация от цялата система да се върне на банките и така те по-лесно да оценяват риска за клиентите.
Частта на нашите изискуеми кредити е намаляла значително. Така например през 2000 г. лошите заеми в корпоративното кредитиране бяха 19 на сто, докато сега те са само 7%. По отношение кредитирането на гражданите частта на лошите кредити е далеч под 1%, което е много окуражаващо. Спестителите стават все повече и се обръщат към по-дългосрочни депозити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив