27 Юни 2024, 20:49 Днес (4) | Вчера (8)

800 милиона лева несъбрани от приватизация

17 Февруари 2006 10:28 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

При 1117 приватизационни договора има неизпълнение на задълженията от страна на купувачите

Около 800 милиона лева все още не е получила държавата от начислени неустойки и от неизплатени суми от приватизационни сделки. Това каза вчера пред парламентарната комисия за борба с корупцията изпълнителният директор на Агенцията за следприватизационен контрол Атанаска Бозова, цитирана от Дарик радио. Според нея необходима е промяна в закона, която да даде повече права на контролиращата агенция. Приватизационните договори, при които има неизпълнение на задълженията от страна на купувачите, са 1117.
858 са висящите съдебни дела по различни приватизационни договори, 495 са влезлите в сила осъдителни решения, които Агенцията за следприватизационен контрол е спечелила.
От Агенцията за приватизация и от отрасловите министерства са заведени 165 съдебни иска. Около 80 милиона лева по сделките са платени с компесаторни инструменти.
За пример Бозова посочи, че делото срещу приватизатора на “Кремиковци” за неизпълнение на договорената инвестиционна програма се води вече повече от две години и все още по него няма решение. От Агенцията искат законодателно да се реши проблема така, че те да могат да получат изпълнителен лист, с който да събират начислените неустойки, без да е необходимо произнасянето на съда.
Друго предложение е свързано с имуществото на купувача, което би могло да служи за обезщетение по приватизационни сделки. За целта е необходима промяна на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за да могат приватизаторите да получават пълна информация за финансовото и имотното състояние на инвеститора.
От Комисията за борба с корупцията също предлагат промяна в приватизационния закон. Според депутатите нужно е да се забрани с дружествата от забранителния списък да се правят разпоредителни сделки с имуществото им. По-ясно трябва да се посочат вариантити кога една приватизационна сделка може да бъде прекратена, както и да се задължи определянето на минимална конкурсна цена при предстояща продажба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Ако бяха само тия 800 млн. лв. нека парламента вземе решение да им ги опрости. Далаверата за последните години е многократно по-голяма. Изходът е един: НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ! По-добре днес, докато нямат оправдание за допълнително вложен капитал. Ако е утре, ще бъде с много по-тежки последствия за цялото общество.
#1 | от АБ | преди
Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив