13 Октомври 2024, 21:23 Днес (0) | Вчера (0)

Fitch: Новите счетоводни стандарти за застрахователите няма да се отразят върху рейтингите им

13 Май 2004 13:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Новите счетоводни стандарти за застрахователните компании в страните от Европейския съюз няма да повлияят върху рейтингите на тези компании, но е вероятно да наложат промяна в предлаганите продукти.

Новите счетоводни стандарти за застрахователните компании в страните от Европейския съюз няма да повлияят върху рейтингите на тези компании, но е вероятно да наложат промяна в предлаганите продукти.

Това се казва в доклад на рейтинговата Агенция Fitch Ratings, публикуван снощи.

В доклада се посочва, че новите стандарти са предизвикали критики от страна на някои застрахователи, заради опасения, че ще доведат до финансова нестабилност, макар и Агенцията да смята, че няма да се отразят върху рейтингите им.

Ендрю Мурей (Andrew Murray) – помощник директор по застраховането във Fitch и един от авторите на доклада коментира, че нововъведенията ще накара застрахователите да увеличат съотношението между активите и задълженията по текущата сметка. Всички официално регистрирани застрахователни компании в ЕС са длъжни да приемат новите счетоводни стандарти, разработени от Комитета по международни стандарти за финансова отчетност (International Accounting Standards Board, IASB).

В началото на годината IASB публикува International Reporting Standard 4-Insurance Contracts, което на практика беше първата стъпка към хармонизацията на стандартите за отчетност при застрахователите.

IFRS 4, който става задължителен от 1 януари 2005 година, освен множество други изисквания, забранява използването на стабилизационните резервни фондове в случай на влошаване на балансовата стойност на компаниите.

Според изискванията на документа, застрахователите ще трябва да обявяват задълженията си по текущата пазарна капитализация

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив