16 Май 2024, 18:30 Днес (11) | Вчера (12)

Julius Baer Holding става най-голямата непублична банка в Швейцария

14 Септември 2005 15:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Водещата швейцарска банка UBS съобщи за плановете си да продаде на финансовата компания Julius Baer Holding три свои подразделения - Banco di Lugano, Ehinger & Armand von Ernst и Ferrier Lullin, както и подразделението GAM, специализирано в управлението на активи.

Стойността на сделката надвишава 3.5 млрд. евро ($4.6 млрд.) кеш и в акции.

В резултат на продажбата, UBS ще получи 2.5 млрд. евро кеш и 21.5% от книжата на Julius Baer Holding.

Вследствие на продажбата UBS не смята, че ще загуби лидерските си позиции на пазара, докато Julius Baer Holding ще се превърне в най-голямата частна непублична банка в страната с активи, надхвърлящи 180 млрд. евро.

След финализирането на сделката трите компании ще работят под бренда Julius Baer Holding, а управляващата компания GAM ще запази марката си.

По оценка на Julius Baer Holding, разходите по интеграцията на новите активи ще са в размер на 150 млн. евро за следващите три години.

Това ще е най-голямото финансово споразумение в страната през следващите 7 години.

Любопитното е, че ако сделката се осъществи UBS се превръща в най-големия акционер в Julius Baer, чрез прехвърлянето на новия пакет книжа.

“Покупката на Ehinger & Armand von Ernst, Ferrier Lullin и Banco di Lugano, както и GAM, ще ни позволи да управляваме активи за над 270 млрд. франка", посочва президентът на Julius Baer Holding AG - Юлиус Баер.

Банковият дом Julius Baer е основан през 1890 година. До сделката с UBS под нейно управление се намираха активи за над 150.7 млрд. франка.

“Придобиването на пакета книжа от страна на UBS е само част от схемата на финансирането на сделката. UBS няма да взема участие в управлението на Julius Baer и няма да делегира представители в Съвета на директорите” – се посочва в официално прессъобщение на компанията.

След финализирането на сделката Baer ще може да съкрати най-много 10% от служителите си.

Придобиването на Julius Baer Holding е най-голямата покупка във финансовата сфера в страната от 1998 година, когато именно Union Bank of Switzerland и Swiss Bank Corp. се обединиха, за да сформират групата UBS.

От началото на годината книжата на UBS се покачиха в цената с 8.2%.

Аналитици коментират, че сделката ще е от полза и на двете компании - UBS ще получи по-голям дял в очертаващата се като най-голяма непублична швейцарска банка - Julius Baer. А Julius Baer Holding AG ще повиши пазарната си капитализация за сметка на увеличаването на финансовия оборот.

"Покупката на подразделенията на UBS от страна на Julius Baer Holding AG – това несъмнено е правилното решение. Това ще повиши финансовата устойчивост на семейство Baer, тъй като до този момент тяхното положение беше твърде нестабилно” – коментира Дитер Бачхолз – заместник управляващ на отделението по обслужване на частни клиенти на BNP Paribas в Цюрих.

Пред сделката засега не се очертават проблеми. До края на година се очаква одобрението на регулаторните органи на Швейцария.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив