24 Май 2024, 14:11 Днес (1) | Вчера (10)

Абонати призоваха: Бойкот на МТел и ГлоБул на 1 септември

30 Август 2004 09:04 в-к "Новинар" по статията работи: 1
A+ A-

Двата оператора ни съдират кожите, да ги накажем, искат потребители

   Всички недоволни потребители на услугите на двата мобилни оператора МТел и ГлоБул да изключат телефоните си на 1 септември между 10,00 и 12,00 часа. Това призоваха няколко хиляди участници във форума на електронния сайт mobilebulgaria.com. От сайта разпратиха призива до пощите на столичните всекидневници.
    Протестът ни е срещу прекомерно високите цени на услугите на двата оператора, се казва още в призива.
    Преди месец няколко потребителски организации в Италия призоваха за бойкот на абонатите на четирите мобилни оператора в страната заради цените на услугите им. Организациите изчислиха, че за двата часа на бойкота операторите ще загубят милиони евро. В Италия цените на някои оператори и пакети с услуги за мобилните разговори са по-ниски от българските. А съобразно доходите на хората цените са по-ниски като цяло. По-евтино се говори в GSM-мрежите на съседни страни - Македония и Турция. В повечето източноевропейски страни цените на мобилните разговори за между 20 и 50% по-ниски от тези у нас.
    Според маркетинговите отдели на МТел и ГлоБул в България има над 4 млн. абонати на двата оператора. МТел претендира да гони 3 млн. абонати, като отчита и продадените карти с предплатени услуги, огромен брой от които не се използват. Двата оператора си съперничат и в набирането на служебни абонати от големите държавни ведомства като МВР и Министерството на отбраната, на които правят големи отстъпки под формата на безплатни минути и преференциални цени на разговорите. В сметките си операторите не отчитат, че има много потребители, които са абонати и на двата оператора едновременно.
    МТел предлага различни и сложно описани в договорите тарифни планове, като при най-скъпия режим на услугите разговорите стигат до 1,44 лв. на минута, а при купуване на пакет от 78 лв. (350 мин.) най-евтините разговори падат до 0,27 лв. (плюс месечна такса от 8,40 лв.) Практика на МТел е да дава по-скъпи тарифи за разговори към други оператори.
    Разговорите от ГлоБул са на една цена към всички оператори - 48 ст. на минута с ДДС. Предплатената услуга е 71 ст. на минута.
    Покритието на страната от двата оператора е почти еднакво, но вторият оператор стартира с 6 години по-късно.
    От догодина се очаква да започне да действа и третият GSM-оператор. Лиценз за него взе купувачът на БТК - "Вива Венчърс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

абсолютно за!!!!!
крайно време е всички монополисти прикрити под така наречената пазарна икономика и конкуренти да разберат,че на българския потребител наистина му дойде до гуша гадното цедене на сметките и на арогатното отношение към нас. такива са и бтк,енергото,вик и всички по големи компании.ами храните също на запад са по евтини или колкото нашите!
така че аз призовавам за бойкот на всички самозабравили се компании и техния начин на работа.аз ще си изключа телефона!!!!!
#0 | от орлин | преди
Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив