06 Октомври 2024, 19:43 Днес (0) | Вчера (0)

Австрийската UNIQA GROUP купи ЗПД „Витоша”

29 Юли 2005 14:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

И у нас групата ще си партнира с Райфайзен Банк

Австрийската UNIQA GROUP, чийто индиректен собственик е финансовият инвеститор EQUEST, подписа споразумение за придобиване на 20% от капитала на ЗПД „Витоша”. Това става ясно от прессъобщение на австрийската група. В същото време е било договорено и бъдещо придобиване на още дялове от капитала на българския застраховател от страна на UNIQA GROUP, така че австрийската група да стане мажоритарен собственик на ЗПД „Витоша”. Цената по сделката се пази в тайна.
Общозастрахователното ЗПД „Витоша” е собственик на 99,7% от капитала на ЗК „Витоша живот”. Това означава, че австрийската група на практика купува двете български дружества. Сделката подлежи на одобрение от органите на властта.
UNIQA GROUP има право непосредствено след придобиването да управлява българския застраховател и да посочи по-голямата част от екипа му, става ясно още от прессъобщението. И у нас, както в Австрия и в другите източноевропейски страни, в които работи, австрийската група ще си партнира с Райфайзен Банк.
След Румъния, Босна и Херцеговина, и Словения, България е четвъртият източноевропейски пазар, на който UNIQA GROUP стъпва от началото на тази година, подчерта генералният директор на австрийската група Константин Клиен. Той уточни, че като кандидат-членка на Евросъюза България отдавна е била включена в стратегическата инвестиционна карта на австрийската група.
Управляващите партньори на  финансовия инвеститор EQUEST  Георги Крумов, Кари Хаатайя и Петри Карялайнен очакват ЗПД „Витоша” да стане един от водещите застрахователи у нас с подкрепата на UNIQA, която е една от водещите застрахователни компании в нашия регион.
В момента ЗПД „Витоша” заема шестото място по премиен приход на общозастрахователния пазар у нас. За първото тримесечие на тази година дружеството е обявило 17,8 млн. лв. постъпления от сключени застрахователни договори, което му отрежда 7,5% пазарен дял. Според официалните резултати за първите три месеца на 2005 г. ЗК „Витоша живот” заема шестото място сред животозастрахователните компании у нас с 1,5 млн. лв. премиен приход.
След  „Винер щетише” и „Граве”, UNIQA е третият австрийски застраховател, който стъпва на българския пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив