13 Май 2024, 08:57 Днес (0) | Вчера (0)

"Адванс инвест" получи лиценз за инвестиционно дружество

08 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на акции от инвестиционното дружество от отворен тип "Адванс инвест".

Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на акции от инвестиционното дружество от отворен тип "Адванс инвест". Това означава, че до 1-2 седмици инвеститорите ще могат да купуват книжа на компанията от офисите на управляващото й дружество "Карол капитал мениджмънт" в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Враца.

Инвестиционните дружества са българският вариант на взаимните фондове, които са популярни на Запад, като предимството им в сравнение с други вложения, като например в недвижими имоти, е, че доходите от тях не се облагат с данъци. Началният капитал на дружеството е в размер на 2.05 млн. лева, като анализаторите на компанията предвиждат той да се увеличи неколкократно до края на годината. Първите котировки ще бъдат около 1.04 лева за акция с номинал от 1 лев. Това означава, че от момента на получаване на лиценз досега стойността на дружеството се е увеличила с 4 процента. "Адванс инвест" ще влага набраните пари основно в български акции, а също в облигации, компенсаторни инструменти и книжа на пазарите в Централна и Източна Европа. Цените за покупка и продажба на акции от дружеството ще се изчисляват всеки понеделник и четвъртък на базата на нетната стойност на активите му. Освен това книжата ще се търгуват и на фондовата борса. Банка депозитар на паричните средства и ценните книжа на дружеството ще бъде "Пощенска банка".

Досега на пазара на инвестиционни дружества от отворен тип бяха три компании. Две от тях - "Елана фонд мениджмънт" и "Ти Би Ай евробонд", влагат парите си само в дългови ценни книжа с фиксирана доходност. Подобна на "Адванс инвест" е дейността на бившият приватизационен фонд "Златен лев". Следващият кандидат за предлагане на акции ще бъде "Капман капитал", което получи лиценз за инвестиционно дружество преди седмици. Сега предстои внасянето на проспект на тази компания.

Другото събитие в тази област от пазара на ценни книжа е внасянето на документите на дружеството на "Банк Аустрия" "Капитал инвест" в Комисията за финансов надзор. Това е един от големите мениджъри на портфейли в Австрия, като управлява активи за 15.5 млрд. евро. Дружеството държи 15.83% от пазара на инвестиционни фондове в Австрия. Българските инвеститори ще могат да влагат пари в няколко взаимни фонда на "Капитал инвест".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив