07 Октомври 2024, 09:26 Днес (0) | Вчера (0)

"Аления Маркони" доставила за РВД некачествен софтуер

23 Декември 2003 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Италианската фирма "Аления Маркони систъмс" е изпълнила договора за модернизация на предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) с некачествен софтуер

Италианската фирма "Аления Маркони систъмс" е изпълнила договора за модернизация на предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) с некачествен софтуер. Това стана ясно вчера от изявленията на четиримата дисциплинарно уволнени служители на предприятието. Министър Василев ги обвини, че саботирали приемането на системата.
Според четиримата миналия четвъртък след устно съгласуване с италианците бил проведен предварителен тест на системата за архивиране и обработка на заявени полетни планове. Това означава самолетите да бъдат ръководени, без да се допускат опасни сближавания между тях.
По договор с "Аления Маркони" системата трябва гарантирано да обработва 20 хил. плана плюс допълнителен резерв. Останалите планове тя също трябва да поеме и те да изчакат обработка. На 18 декември българският екип опитал да въведе заявените 8 хил. полета от 1 до 5 август. Италианците изглеждали много доволни, правили фотоснимки. Но още след 7 хил. плана от "Аления Маркони" изключили централния компютър. Това може да стане само ако италианците са сериозно разколебани, че системата им ще поеме толкова информация. На следващия ден те изобщо не се явили да обсъдят пробния тест, което коствало уволнението на четиримата.
Целта с уволненията на водещи специалисти е да бъде разбит екипът, който тества системата, съобщи президентът на Националния професионален съюз Панчо Мутафчиев. Според него след два месеца тя ще бъде приета без забележки от наша страна. Две трети от екипа вече е изпратил подписка в защита на колегите си. Не сме в състояние да изпълняваме задълженията си обективно, безпристрастно и професионално, работим в страх, пишат те.
Забавянето на проекта е повече от година. "Аления Маркони" ни дължи за неустойки 1,14 млн. евро, които се стреми да й бъдат опростени с анекс за оскъпяване на оборудването.

 

Нарушения в договора на РВД с "Аления Маркони"
Временната анкетна комисия е установила 18 нарушения. Сред по-значимите са:
- договорът е за $ 11 млн., но реално модернизацията на радарите ще излезе 30 млн. евро. Според поети международни задължения обаче трябваше изцяло да ги подновим с нова генерация, за което бяха предвидени $ 24 млн.
- купени са радари без търг или конкурс, някои нямат заявените технически параметри.
- експертният съвет приел по принцип техническото предложение на "Аления Маркони", без изобщо да го е виждал.
- в експертния съвет не имало нито един специалист с квалификация "Управление на въздушното движение".
- заменени са нови части на съществуващите радари.
- преведени са пари за радари въпреки договореностите, че това ще стане след тестването им.
- неустойките от доставчика не са изискани, вместо това се предоговаря цената
 
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив