14 Октомври 2024, 19:23 Днес (2) | Вчера (0)

Банка ДСК и Банка ОТР финансират Mall of Sofia - най-големия търговско-развлекателен център у нас

08 Юни 2004 11:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Центърът ще разполага с единственото на Балканите триизмерно кино и ще бъде готов до края на 2005 година

Банка ДСК и Банка ОТР подписаха днес споразумение за финансиране на най-големия търговски и развлекателен център в България - Mall of Sofia. Споразумението бе подписано за Банка ДСК от Георги Желеви Диана Митева, изпълнителни директори; за Банка ОТР - от Миклош Немет, управляващ директор на Дирекция "Проектно финансиране" и Жужа Марти, старши ръководител проекти и за Mall of Sofia от Ели Егоси, изпълнителен директор. На церемонията присъстваха Ласло Волф, зам.-главен изпълнителен директор на Банка ОТР и член на НС на Банка ДСК и Красимир Ангарски, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
Общият размер на инвестицията е около 50 млн.евро. Двете банки ще предоставят 36, 5 млн.евро, като делът на Банка ОТР е 24 млн.евро, а на Банка ДСК - 12,5 млн.евро. Инвеститори на проекта са две международни компании -"Авив Груп", която е сред водещите компании в областта на строителството и "Синема сити интернешънъл" - компания със значителен дял в развлекателната индустрия в Централна и Източна Европа.
Mall of Sofia е една от най-големите частни ивестиции у нас. Центърът ще бъде изграден на площ от 70 000 кв.м. на улица "Опълченска" и бул. "Ал. Стамболийски" и ще разполага със 140 магазина, хипермаркет, 5 етажа офиси, 12 киносалона, единственото на Балканите триизмерно кино ИМАКС, ресторанти. Проектът ще бъде завършен до края на 2005 година. Срокът на кредитната линия е повече от 10 години. Очакванията са възвръщаемостта на инвестицията да е приблизително около 8 години. На пресконференция по повод подписването на споразумението Ели Егоси, изпълнителен директор на Mall of Sofia, заяви: "Чувстваме се поласкани да си сътрудничим с такива институции като Банка ДСК и Банка ОТР и това показва нашата увереност в българската икономика. Убедени сме, че проектът ще промени бизнес средата във вашата страна". От своя страна Ласло Волф, зам.-главен изпълнителен директор на Банка ОТР и член на НС на Банка ДСК, посочи: "Чрез този проект можем да привлечем нови инвеститори в България.  Ще разработим проект и за хотелиерската дейност в България. Ще подпишем и договор за проект с М-Тел. Имаме интерес да развием и дейност във финансирането на енергийни проекти и това е от значение за българската икономика. В състояние сме да финансираме тези проекти. В Будапеща например ние финансираме най-големия шопинг център".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив