21 Май 2024, 15:56 Днес (4) | Вчера (11)

Банките слагат лимит на обезщетенията за сейфове

23 Август 2004 08:20 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

След обира в Южния парк финансовите институции ограничават отговорността си

Пострадалите от обира на клон "Южен парк" - Банка "Биохим" граждани вече са подписали извънсъдебно споразумение и са обезщетени за претърпяните загуби. Преди пет месеца обаче те изживяха истински шок при новината, че сейфовете им са разбити и ограбени.След обира в Южния парк финансовите институции ограничават отговорността си. Банките слагат лимити на обезщетенията, които дават за ограбен сейф. Това показа проверка на "Сега" сред централите на кредитни институции.  Неотдавна от "Ейч Ви Би Банк Биохим", чиито сейфове в клона им в Южния парк в столицата бяха обрани, съобщиха, че по-голямата част от потърпевшите граждани са овъзмездени по силата на извънсъдебно споразумение. Колко е платено на потърпевшите, продължава да е тайна. Застраховател на ограбения клон на "Биохим" е "Алианц България".
Няколко месеца след обира в банковите среди усилено се коментира, че най-добре е лимитите за отговорност на банката при ограбен сейф да бъдат ограничени.
Според изпълнителния директор на застрахователната компания "Алианц България" Орлин Пенев, ако няма такъв лимит, при евентуално събитие само една единствена претенция би могла да изчерпи общата банкова застраховка. Затова единственият начин да се получи адекватно обезщетение от потърпевшите е да водят дело, в което да докажат стойността на оставените в касетката ценности.
Булбанк извършва общо застраховане на сейфовете и възмездява клиентите си в рамките на неговия лимит, каза Надежда Вичева от пресцентъра на банката. Подобни вътрешни правила съблюдават и в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където лимитът е 10 хил. щатски долара, съобщиха от клон "Витоша" на ПИБ, в който има трезори.
В Пощенска банка не пожелаха да отговорят, колко е ограничението, но заявиха, че предстои предоговаряне на полицата със застрахователя.
В "Условия за наемане на банкови касетки с механично и и електронно управление в обществените трезори на Булбанк АД", например, се казва, че отговорността на банката се ограничава само при "погиване" на вложеното в касетката до размера на застрахователната сума за всяка касета. Тези условия са влезли в сила на 12 юли 2004 г. Когато в кредитните институции се сключват договори за сейфове с обявено съдържание, в които клиентите пазят скъпи вещи - произведения на изкуството, нумизматични ценности, бижута, които предварително са застраховали, изискването е да се разпореждат с тях само в присъствието на банков служител.
Това обаче е почти невъзможно, когато става дума за пари. Според ползватели банките масово отказват да се занимават с това, защото служителят им трябва да описва парите банкнота по банкнота и да отчита серийните им номера при всяко отваряне на сейфа.
Най-важното условие в бизнеса със сейфовете е, че банките не носят отговорност за съдържанието им - то е тайна на клиента. Така се спазва изискването за банкова конфиденциалност. Когато човек наема касетка, банката не знае какво има в нея - съдържанието й не се декларира, но клиентът може да го застрахова и по свое желание. В условията на Булбанк изрично е записано, че "банката отговаря за неприкосновеността и тайната на съдържанието на касетките." Следователно, при евентуално произшествие би могло да се разчита само на добрата воля на хората, които ще декларират какво са държали в сейфа си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив