08 Май 2024, 02:19 Днес (0) | Вчера (11)

Безвластие спира сделки за 1,2 млрд. лв.

13 Юли 2005 09:00 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Чубайс чака новото правителство за ТЕЦ-овете Варна и Русе

Липсата на правителство и съдебни спорове спират сделки за 1,2 млрд. лв. Най-голямата от тях е за ТЕЦ-овете във Варна и Русе. Още преди два месеца за купувач бе избрана руската Обединени енергийни системи, която предложи цена над 1 милиард лева за двете централи. Срокът за парафиране е 20 юли. Веднъж вече той бе удължен. Руснаците обаче са поискали ново продължаване, съобщи шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Все още преговаряме по общи условия и на ниво представители на компанията у нас, които не са оторизирани да вземат решения, обясни той. Компанията на Чубайс изчаква конституирането на ново правителство, за да постави исканията си, коментират запознати. Руснаците настояват за предоговаряне на условия по регулаторната рамка за изкупуване на ток. Там нещата обаче са извън АП, в ръцете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. АП няма да поеме в договора ангажименти, които зависят от трети лица, категоричен бе Николов. По сделката се чака и произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Тя трябва да прецени дали е налице пазарна концентрация, ако двете централи бъдат купени от един собственик. Според експерти решението ще е положително, тъй като двата ТЕЦ-а имат около 16% от производството на ток у нас. Съвсем скоро се очаква становището на КЗК, каза Николов.
Останалите големи сделки на агенцията пък затънаха в съдебен батак. Гръцката държавна електрическа компания РРС обжалва спирането на процедурата за ТЕЦ "Бобов дол". Освен това по тази сделка има и разпореждане на Върховната касационна прокуратура - да не се предприемат действия за възобновяването й. Предложената от РРС цена е 70,9 млн. евро. "Консултирах се с експерти и те са еднозначни, че това е една от най-добрите оферти, които можем да получим за "Бобов дол", каза Николов.
"Бояна филм" също пое към съда. Класираният на второ място кандидат "Бавария филм" обжалва избора на "Ню Имидж" за купувач. Допуска се обаче преговорите с американците да продължат, докато съдът не ги спре. Все още не е извършен и апортът на земя от "Бояна", който е условие за финализиране на тази сделка. 580 дка от капитала на Киноцентъра трябва да бъдат прехвърлени на държавната "Аудио Видео Орфей". Цената по тази сделка е 12 млн. лв.
Не изключвам двете компании да потърсят правата си и в чуждестранен съд, ако не бъдат удовлетворени, коментира Николов.
В съда е и сделката за Българско речно плаване. За купувач Министерският съвет определи "Каолин"-Сеново, чиято оферта бе за 13 млн. евро за 70% от капитала. Решението бе обжалвано от един от кандидатите - "Химимпорт".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив