27 Септември 2024, 20:24 Днес (0) | Вчера (0)

Безработни продават кръв за по 70-80 лв.

21 Септември 2004 09:58 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Студенти предлагат спермата си за 30-40 лв.

От пет години Цецо (43 г.) дарява кръвта си срещу заплащане. На всеки два месеца по 450 милилитра. "От това се изхранвам", твърди той. 450 мл. кръв официално струват 27,40 лв. Това е сумата, която донорът получава от Центъра по трансфузиология и хематология, който се намира в района на Централна гара, зад хотел "Принцес". Но сумата, на която разчитат "професионалните донори", е друга - тя се договаря направо с нуждаещите се. "Кръв ли ви трябва? А1 положителна? Само изчакайте...", така започва диалогът с всеки посетител на клиниката, който не е облечен с докторска престилка. Отвън винаги чакат по 7-8 души, които продават кръвта си. Те направо се договарят за цената на своето дарителство. Групичката мъже твърдят, че искат по 50-60 лева, а понякога и само 10-20 лв.
    "На запад за "половинка" кръв дават над 600 евро....", ядосва се Найден, "И те пращат за две седмици на почивка, за да се възстановиш....", цъка с език той. Всъщност и тук цифрите понякога стават внушителни. "С пазарлъци са стигали до петстотин лева! Предупреждавам пациентите да не им дават повече от 50...", разказва Др. Райна Дочева, която има дълги наблюдения за "дарителите". Самите те смятат, че кръвта им трябва да се цени повече. Все пак - спасява животи.
    Освен на кръв Найден твърди, че е ставал дарител и на .... семенна течност. Преди време добре облечена жена го попитала за кръвната му група. Помолила го да седнат на кафе. Жената искала да има дете, но все не успявала да забременее. Затова търсела мъж с кръвна група като на съпруга й. След дълги уговорки Найден се навил да "помогне"... Казва обаче, че още му става неудобно, когато си припомни случката.... Спермодарителството не е толкова популярно
 като вариант за странични доходи. От "Майчин дом", където се намира банката за семенна течност, побесняват при въпрос как се заплаща еди-какво си количество от ценния материал. "Оставете ни на мира. Тук се занимаваме със сериозни неща. Не даваме пари." Лекарите обясняват, че след всяка вестникарска статия за дарителство на сперма телефоните им прегрявали от желаещи да изкарат някой лев. Идеята на този тип донорство обаче е по-сложна. Тук не е от значение само физическото състояние на дарителя. Важно е и психологическото му състояние, интелектуалните възможности, начинът на живот. Само така може да се осигури гарантирано добър генетичен материал за изпадналите в нужда бъдещи родители. Затова не всеки може да бъде донор. Студентите са основен контингент. По неофициални данни те получават 30-40 лева за няколко милилитра течност (от клиниката в "Майчин дом" категорично отказват да предоставят официални данни за това). Един и същ донор обаче може да "участва" едва при три оплождания, за да се намали до минимум вероятността децата му да се срещнат след време. Никой да не си мисли, че спермодарителството е само съчетаване на приятното с финансово изгодното. Първо - не всеки е подходящ. Тоест - може да ви хлопнат вратата под носа. И второ - изследванията за всевъзможни болести и показатели са задължителни. А това не е най-приятното нещо, на което можете да се подложите доброволно.  Друга търсена телесна течност е
майчината кърма
Тя не е толкова скъпа, но е естествена храна, жизненоважна за новородените. Майките, които по едни или други съображения не могат да кърмят децата си, се възползват от Банката за майчина кърма в София - единствена по рода си в България и на Балканския полуостров. Банката естествено се захранва от други майки донорки, при които течността е в излишък. Изискванията към тях са много - да са здрави лактиращи жени, които не употребяват алкохол, цигари, лекарства, живеят при добри битови условия, с добра лична хигиена. Необходимо е да притежават нискотемпературна хладилна камера. Количеството кърма, което отделят, не трябва да бъде по-малко от 300 мл дневно, след като са задоволили нуждите на собственото си бебе. За един литър кърма донорките получават по 9.00 лева, ако я предоставят на място, или 7.20, ако специална кола на банката взима течността от дома им. От това те няма да забогатеят, но ще помогнат на нуждаещите се. Иначе течността се продава на потребителите едва по 1.80 лв., като никъде не са включени разходите за съхранение и обработка. Затова от банката казват, че дейността им е по-скоро социална.
Хубава коса се изкупува до 40 лв. за 100 г
 Напълно индивидуално и срещу заплащане пък можете да се разделите и с косата си. Буйната грива, чиято единствена практична функция е развяване по рокконцерти, може да ви докара добър страничен доход. В ателиетата за перуки, големите козметични студия и фризьорски салони предлагат между 10 и 40 лева (в зависимост от качеството - гъстота, здравина и т.н.) за сто грама от естествена коса. На определени места имат изискване дължината да е не по-малка от 40 см, но това не важи навсякъде. Затова, ако решите да острижете до кожа косата, отглеждана с години, първо попитайте колко можете да получите за нея. Така новата прическа ще ви докара и нов доход.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив