17 Юни 2024, 12:22 Днес (1) | Вчера (0)

Бившият шеф на Sumitomo Mitsui Financial Group оглави японските пощи

18 Ноември 2005 16:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бившият шеф на Sumitomo Mitsui Financial Group Йошифуми Нишикава оглави японската пощенска служба, предаде Kyodo News.

Нишикава има солиден опит м сферата на финансовите и застрахователните услуги.

Според изданието, японският премиер Джуниширо Коидзуми е взел решението да назначи Нишикава на този пост, разчитайки на помощта му при предстоящата догодина приватизация на държавните пощи.

Приватизацията на пощенската служба доведе до предсрочни избори в страната.

През лятото Коидзуми взе решение да разпусне Долната камара на парламента и да свика предсрочни парламентарни избори, след като горната камара отхвърли във предложения от него пакет от шест законопроекта, посветени на оспорваната приватизация на японската пощенска служба, предадоха световните агенции. “Пощенската реформа” бе отхвърлена със 125 гласа “против” срещу 108 “за”.

Поражението е сериозен удар за Коидзуми, който направи приватизацията на пощенските услуги приоритет в програмата за реформи. Ако идеята беше получила парламентарна подкрепа, японските пощи щяха да се превърнат в най-голямата банка в света.

Противниците на реформата изтъкваха, че подготвяната приватизация ще влоши качеството на пощенските услуги в селските региони за сметка на консолидирането на голям финансов ресурс.

От друга страна, японските пощи са огромна корпорация, която освен с разпространението на кореспонденцията предлага и застрахователни услуги. Управителите на пощенските клонове в селата и малките градове имат огромно влияние, което се използва за осигуряване на гласове на изборите.

На 10 септември тази година партията на Коидзуми убедително спечели предсрочните избори за долна камера на парламента.

Това даде възможност на министър-председателя и на неговата Либералнодемократическа партия (ЛДП) да разполагат с ясен мандат за провеждането на пазарни реформи. ЛДП разполага с 285-325 места в 480-местния парламент.

Убедителната победа е изненада и за самия Коидзуми, поставил на карта кариерата си с популистки призив към избирателите да подкрепят плана му за приватизация на пощенските служби в Япония, финансов гигант, включващ пощенска банка и застрахователен бизнес, с активи от 3 трилиона долара.

“Ние просто попитахме дали структурните реформи на правителството, символ на които е именно пощенската приватизация, трябва да продължат или да спрат”, заяви вторият човек в ЛДП Шиндзо Абе след излизането на първите прогнозни резултати. “Видно е, че получаваме сериозна подкрепа от обществото.”

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив