29 Март 2024, 17:42 Днес (12) | Вчера (11)

Бизнесът: Проектът "Петканов" крие рискове за рекет и натиск

18 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Неправилното прилагане на разпоредбите би възродило атмосферата на страх в почтения бизнес

Съюзът на работодателите, Българската търговско-промишлена палата и Стопанската камара разкритикуваха вчера остро законопроекта на МВР за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност. Формулировките в закона дават възможност за оказване на политически натиск и рекeт срещу определени бизнесмени, заяви Васил Василев, председател на Съюза на работодателите в България. Според него неправилното прилагане на разпоредбите би възродило атмосферата на страх в почтения бизнес, че "някой би могъл да дойде и да го притиска и докато доказва своята невинност, с бизнеса му да бъде приключено".
Повече от 2 часа представители на едрия бизнес обсъждаха с министъра на вътрешните работи Георги Петканов проекта за конфискация. Срещата беше по инициатива на Съюза на
работодателите, които представиха писменото си становище по проекта.
Трябва да има гаранции, че честният бизнес няма да бъде заплашен от преследвания и ако тези опасения бъдат премахнати, ще подкрепим идеята на министерството, заяви Василев. Според него такъв закон не трябва да бъде насочен срещу всички, а да е строго специален за криминалния контингент. Към тази идея се присъедини и председателят на Българската търговско-промишлената палата Божидар Божинов, който попита вътрешния министър Георги Петканов дали с нови закони, но със същите органи ще се действа по-ефективно срещу престъпността. Текстове от законопроекта дават възможност за едно по-свободно тълкуване, което да доведе до нежелателни действия, обясни Божинов. По думите му почтен бизнес може да "изгори", докато се проверява произходът му и принципно цялата система не действа ефективно в момента. Ако впоследствие съдът докаже невинността на собственика, кой ще поеме щетите, попита и Васил Василев. Българската стопанска камара също ще подкрепи законопроекта, ако получи гаранции, че той няма да бъде използван срещу добросъвестните бизнесмени, посочи Пламен Колев, главен директор в БСК.
Не видях дали има положителни оценки, но критики - дал Господ. Опитах се да ги успокоя, че законът за отнемане на престъпното имущество не е насочен срещу бизнеса и богатите хора, а само срещу тези, придобили незаконно парите си, заяви след срещата МВР шефът Петканов. Той обясни, че след като се запознае с писменото становище на трите организации, ще прецени дали да го предостави на депутатите, така че те да се съобразят с него, когато обсъждат проекта в комисиите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив