20 Април 2024, 10:11 Днес (0) | Вчера (10)

Бунт срещу новия акциз за газта

05 Ноември 2003 по статията работи:
A+ A-

Качване на налог ще доведе до 18% поскъпване на продукцията Газоразпространители: Удовлетворяват се интереси на 1-2 петролни фирми

"Предложеното от правителството увеличение на ставката на акциза за газ пропан-бутан е неприемливо", заявиха на пресконференция представители на три браншови организации - Асоциацията на газоразпространителите, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Съюза за стопанска инициатива.
Трите организации изпратиха становище до бюджетната комисия в парламента и до парламентарните групи на НДСВ, СДС, Коалиция за България, ДПС и НИЕ. В него се казва, че с въвеждането на новата ставка България ще изпревари минималното ниво в Европейския съюз, което е 100 евро за тон. Според изчисленията на браншовите организации ставката на акциза върху пропан-бутана у нас сега е 133 евро за тон, а от 2004 г. ще стане 184 евро за тон.
Според Теодор Дечев, заместник-председател на ССИ, това ще доведе да поскъпване и на други стоки от първа необходимост, тъй като част от малките фурни за хляб, редица оранжерии, както и много от автомобилите са на газ. От друга страна, включването на пътната такса и екотаксата в акциза от 2004 г. означава, че ще плащат и тези, които ползват газ за битови нужди, посочи Дечев. По думите му след въвеждането на акциза себестойността на продукцията ще поскъпне с не по-малко от 18%.
Според трите организации подобно увеличение на акциза обслужва единствено една-две големи компании, крупни производители и дистрибутори на бензини и дизелово гориво на българския пазар.
Изчисление на Института за икономически анализи, експертизи и прогнози към УНСС, включено в становището до парламентарните групи, показва, че увеличението на цената на пропан-бутана с 8 ст. води до свиване на потреблението му с около 8%, а оттам и на приходите в бюджета от акцизи и ДДС с около 4%.
Според председателя на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи Спас Атанасов таксиметровите фирми не могат да си позволят увеличение на цената на услугата, тъй като пазарът не го позволява. Това може да доведе до фалирането на фирми, допълни той.
От трите браншови организации настояват ставката на акциза за пропан-бутан да не се увеличава и да се въведе акциз върху газ метан за задвижване на автомобили, както е в Европейския съюз.
"Ако не срещнем разбиране от страна на парламентарните групи, може да се стигне и до протестни действия", каза Дечев.

ПОЗИЦИЯ
Акцизът за пропан-бутана догодина ще се вдигне повече отколкото за бензина, за да не се нарушава структурата на потребление на горивата, обясниха от финансовото министерство. Ведомството е предложило налогът за бензина да скочи с 50 лв./т, а за газта - със 100 лв./т.
Сметките на министерството сочат, че догодина заради повишения акциз бензинът ще поскъпне с 3,9%, а пропан-бутанът - с 12,7%. Въпреки това пътуването на газ ще остане по-евтино. Изминаването на 100 км с бензин ще струва 10,80 лв. при среден разход на гориво 8 л, докато с пропан-бутан ще излиза 9,30 лв. при среден разход 11 л, обясниха хората на Милен Велчев. Според техните сметки, за да се премахне тази разлика, акцизът трябва да скочи от предвидените 360 на 502 лв./т.
Вдигането на акциза за газта било резултат от вътрешна политика, а не се правело заради влизането в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив