29 Юни 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (4)

България и Азербайджан ще си сътрудничат в областта на морското търговско корабоплаване

17 Февруари 2006 14:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството утвърди Спогодбата, сключена между двете страни през октомври 2004 г.

Създаване на предпостави за задълбочаване на двустранните взаимоотношения, разширяване на стокооборота между България и Азербайджан и подобряване на икономическите и експлоатационните условия за работа на корабите и корабоплавателните компании в пристанищата на договарящите се страни, предвижда утвърдената от правителството Спогодба за търговско корабоплаване.
Спогодбата отговаря на международните стандарти и създава благоприятни условия за развитие на търговското корабоплаване между пристанищата на двете страни. Това е важна предпоставка за задълбочаването на двустранните търговско-икономически взаимоотношения. Документът регламентира общите условия за превозите по море между България и Азербайджан. С предоставянето на същия режим на корабите по отношение на ползването на услуги, свързани с морското търговски корабоплаване, какъвто се предоставя на корабите, плаващи под национално знаме, се очаква подобряване на икономическите и експлоатационни условия за корабите при работа в пристанищата на двете страни. Взаимно ще се признават документите за националността на корабите, международните свидетелства на тонажа, международните свидетелства за самоличност и правоспособност на моряците, издадени от компетентните органи на България и Азербайджан.
Спогодбата регламентира още условията за престой на моряците в пристанищата, преминаването през територията на другата страна при смяна на екипажите, помощта, оказвана на бедстващи кораби. Чрез документа се предоставя правото за учредяване на представителства на корабоплавателните компании на територията на другата страна. 
Спогодбата между България и Азербайджан за търговско корабоплаване е подписана в Баку на 7 октомври 2004 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив