02 Май 2024, 15:35 Днес (10) | Вчера (0)

В Министерството на финансите бе разгледан проектът на закон за безмитна търговия

11 Март 2005 18:12 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Такъв закон е необходим, защото след влизането в сила на новия Закон за акцизите, който вече е в Парламента, се отменя действащия в момента регламент за безмитна търговия

В Министерство на финансите се проведе работна среща между зам.-министъра на финансите Стамен Тасев, главния секретар на министерството Тенчо Попов, директора на Дирекция “Данъчна политика” Людмила Елкова и представители на Асоциацията на безмитните оператори /АБО/, на която беше обсъден проектът на закон за безмитна търговия. Постигнато е съгласие по всички основни параметри на проекта на закон, който се обсъжда между двете преговарящи страни от близо година, стана ясно след срещата. "Днес със задоволство можем да съобщим, че в резултат от конструктивния диалог през тази година постигнахме един вариант на законопроекта, който практически е напълно съгласуван с Асоциацията за безмитна търговия", заяви главният секретар на МФ Тенчо Попов. Такъв закон е необходим, защото след влизането в сила на новия Закон за акцизите, който вече е в Парламента, се отменя действащия в момента регламент за безмитна търговия. С оглед на нормализацията и създаването на ясни, точни правила в бизнеса Министерството на финансите разработи този законопроект, съгласуван с АБО, подчерта Попов. Той отчете това като сериозна стъпка напред в регламентирането на този бизнес, носещ съществени приходи за българската икономика. Според проектозакона, безмитните оператори трябва да имат уставен капитал от 1 млн. лв., вместо досегашните 250 000 лв. Режимът за търгуване на стоки е съобразен с факта, че акцизът и ДДС се обезпечават с паричен депозит, което е съществена промяна от сега действащите регламенти. Създават се точни условия за провеждане на конкурси за безмитни оператори след изтичане на съществуващите лицензи. Създава се и ясен регламент за отчитане на продажбите, което включва регистрация на клиентите на касовите бонове, което ще доведе до пълна яснота по въпросите кой на кого кога и в какви количества продава безмитни стоки. Представителите на АБО определиха тази стъпка като голям напредък в посока към легализацията на тази специфина търговия и недопускане на нормативни възможности за извършване на нарушения. Направен е и пробив по отношение на възможността за възстановяване на дейността по зареждане на дипломатическите мисии и представителства в България със стоки с гарантирани качество и произход без да се начисляват акцизи и ДДС по реда на проекта на закон.
Законопроектът предвижда безмитните оператори да бъдат облагани с 4% данък върху приходите и отпадане на таксите към Агенция “Митници”, останалите дейности на безмитните оператори ще се облагат по реда на ЗКПО. Председателят на Асоциацията за безмитна търговия Радостин Генов заяви, че счита закона за акт, в който държава и бизнес си партнират успешно в защита на своите интереси. Той отчете, че за първи път през последните 15 години настоящият екип на Министерство на финансите е положил сериозни усилия и е удържал на думата си да създаде рамка на закон, който да регламентира бизнеса им. Той отчете, че все още има известни различия в позициите на АБО и МФ, но проектът на закон представлява гаранция, че безмитната търговия намира в лицето на държавата сериозен партньор. Според него, основната цел на този закон, която е постигната, е да се създадат регламенти и мерки за контрол върху работата на безмитните търговци, с оглед да се пресекат всякакви спекулации за възможна нерегламентирана дейност.  Като много сериозно достойнство на проекта на закон беше изтъкнато наличието на сериозни и засилени мерки за контрол  на продажбите в сектора на безмитната търговия. Предвижда се изграждането на on-line връзка с митническите учреждения, въвеждане на камери за 24-часово наблюдение в търговските обекти и техните складове и допълнителна информация върху касовите бонове.  Беше изразена надежда, че Законът за безмитна търговия ще стане факт, ако не до края на настоящата парламентарна сесия, то в началото на следващата. След като бъде гласуван от парламента, законът ще влезе в сила от 1 януари 2006 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив