07 Октомври 2024, 17:28 Днес (1) | Вчера (0)

Варненска корабостроителница може да получи поръчка за около 42 млн. долара от германската FPL

07 Януари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Пламен Енев, Варна

В началото на следващата седмица представители на германската компания FPL ще посетят бившата Варненска корабостроителница, за да преговарят за построяване на серия кораби от типа булкериър в нея. Това съобщи директорът на дирекция "Корабостроене" в Параходство "Български морски флот" (БМФ) Георги Стойков. Той уточни, че става въпрос за шест 5700-тонни кораба, като има възможност впоследствие на корабостроителницата да бъде възложена поръчка за още четири кораба от същия вид. Приблизителната цена на един кораб е 7 млн. долара.


Според Стойков на 19 януари във Варна ще пристигнат и представители на канадска компания, която иска да й бъдат построени

шест 27 хил. тонни кораба, всеки от които струва около 20 млн. долара. Възможността корабостроителницата да получи тази поръчка стана известна, след като в края на 2003 година изпълнителният директор на БМФ Христо Донев се завърна от посещението си в Канада. Тогава той каза, че е поискал и получил съгласие от първокласната германска банка HSH Nordbank да финансира строителството.

Имаме капацитет да изпълняваме едновременно и двете поръчки, твърди Стойков.

Той каза още, че веднага след като бъде подписан договор с една от двете фирми ще започне възстановяването на нулевата линия, без която строителството на нови кораби не е възможно. Нулевата линия е съоръжение, на което се обработва ламарината, която впоследствие се използва за построяване на корпуса на кораба.

Докато тя не бъде възстановена, в корабостроителницата ще може да се извършва само кораборемонт. За възстановяването на линията ще са необходими 2.5 млн. долара. От "Булярд" изразяват готовност да вложат сумата веднага след като 75% от акциите на бъдещото дружество с активите на корабния завод му бъдат прехвърлени.

В края на 2003 г.

БМФ и консорциумът "Булярд" подписаха договор за създаване на смесено дружество. Според неговите клаузи БМФ ще апортира активите на Варненската корабостроителница в новото дружество и ще продаде 75% от акциите му на консорциума. "Булярд" ще плати изцяло цената към момента на прехвърлянето на акциите, което ще стане през този месец. Оптимистичният вариант за започване на строителство на нови кораби във Варна е юни-юли 2004 г.

Около 11 януари БМФ ще получи регистровите документи за новопостроения кораб "Българка", като веднага след това ще бъде усвоен вторият транш от кредита от немската Nordbank, с който ще започне строителството на "Трапезица", каза също Стойков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив