23 Април 2024, 09:58 Днес (1) | Вчера (13)

Велчев участва в дискусия в Давос

23 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Темата е: “Има ли светлина в края на тунела на Еврозоната”

В рамките на провеждащия се в Давос Световен икономически форум министърът на финансите Милен Велчев взе участие в дискусия на тема “Има ли светлина в края на тунела на Еврозоната”.
В дискусията са участвали също и президентът на Република Чехия Вацлав Клаус, Паул Ахлайтнер - член на борда на директорите на Алианц АГ, Мартин Бейли – старши сътрудник в Института по международна икономика, Гейл Фослър – вицепрезидент и главен икономист в борда на директорите на Световния икономически форум, Кристиян де Боасо, професор по икономика от Юниверсите Пари, Клаус-Петер Мюлер, председател на борда на директорите на Комерцбанк, Алферд Так – представител на канцлера на Германия в Г-8, Маркус Валенберг – президент и главен изпълнителен директор на Инвестор АБ и др.
Участниците в дискусията са обсъждали Пакта за стабилност и растеж и паричната политика на Еврозоната. Те са се обединили около мнението, че Пактът за стабилност и растеж не е формулиран удачно и не допринася за оптимизиране на фискалната политика на Еврозоната. От друга страна дискутиращите са подчертали, че при наличието на възприети вече правила, те трябва да се спазват, което през последните месеци не е станало факт по отношение на Франция и Германия.
Другата констатация е, че поради значителната разлика в подхода към фискалната и паричната политика, от една страна в САЩ, а от друга в ЕС, може да се очаква продължаващ спад на долара. Участници в дискусията са напомнили, че в периода от 1985 до 1995 г, например, доларът е загубил 60% от стойността си. Докато в последната година и половина американската валута е поевтиняла значително по-малко. Ако се повтори подобна девалвация, спокойно може да се очаква достигане на нива от 1,40 – 1,50 долара за евро, прогнозирали участниците.
Според тях с влизането на Източноевропейски страни в Еврозоната, може да се очаква повишаване на инфлацията, но тя нямало да повлияе сериозно върху паричната политика на Еврозоната.
По-късно министър Велчев се е срещнал с Алън Ларсън, заместник-държавен секретар по икономическите, финансовите и земеделските въпроси на САЩ. В разговорите двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения.
Министърът на финансите Милен Велчев е повдигнал въпроса за Иракския дълг към България и отново е изразил значимостта му за страната ни. Въпросът има изключително важно не само политическо, но и финансово значение за България, и ние държим той да бъде решен справедливо, посочил министър Велчев. Той подчертал още, че интересите на страна като нашата, трябва да се зачитат напълно, въпреки че проявяваме разбиране към необходимостта да се предприемат стъпки за намаляване на размера на Иракския дълг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив