07 Октомври 2024, 01:39 Днес (0) | Вчера (0)

"Вива Венчърс" даде 60-дневен ултиматум за БТК

12 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Австрийската компания" Вива Венчърс", собственост на американския фонд "Адвент", която е избрана за купувач на БТК, е завела иск

 Австрийската компания" Вива Венчърс", собственост на американския фонд "Адвент", която е избрана за купувач на БТК, е завела иск във Вашингтонския международен център за решаване на инвестиционни спорове срещу държавата заради отказа да се финализира сделката за телекома. Това съобщи за "Дневник" източник, близък до сделката. Стойността на иска е 300 млн. долара. Юристи обясниха, че процедурата дава срок два месеца на страните да подпишат споразумение за разбирателство.

Представители на "Вива Венчърс" и "Адвент" пристигат във вторник в България за срещи с ръководството на БТК и държавните ведомства.

Вчера електронното издание "Медиапул" обяви, че "Вива Венчърс" е изпратила писмо до премиера и финансовия министър, в което казва, че фондът възнамерява да заведе дело в международен съд. От финансовото министерство и Агенцията за приватизация отказаха коментар.

Досега на няколко пъти американският фонд е заявявал, че не са от хората, които ходят по съдилища. Компанията до момента има 13 съдебни решения в своя полза от Върховния административен съд. На няколко пъти са изпращани и писма за финализиране на сделката до Агенцията за приватизация. От два месеца обаче продажбата на БТК е във вакуум в чакане на политическо решение за излизане от казуса.

ДПС оказваше политически натиск за приключване на сделката с другия кандидат-купувач - турския консорциум "Коч холдинг" - "Тюрк телеком".

Според "Медиапул" Ахмед Доган вече е склонил да се продаде БТК на "Вива Венчърс", като решението е вследствие на компромиса между управляващите партии по бюджет 2004. След проведеното заседание в Министерския съвет председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев заяви, че взетото решение развързва ръцете на трима министри - Милен Велчев, Мехмед Дикме и Лидия Шулева, която е принципал на АП.

Ако се окажат верни предположенията, че премиерът е разпоредил да се пристъпи към финализиране на сделката, това може да стане най-рано до края на годината.

За бързо приключване на продажбата на телекома призоваха вчера и представителите на Световната банка и МВФ след среща с вицепремиера Николай Василев. Въпреки че ръководството на БТК работи по план за преструктуриране на дружеството, ако няма сделка, не съм загубил надежда тя да бъде финализирана до края на годината, каза вицепремиерът Николай Василев. Той припомни, че въпреки добрите финансови резултати за 2003 г. и увеличената печалба с 40 млн. лв. (за тази година тя е 240 млн. лв.) през следващите години финансовото състояние на БТК, ако остане държавна, няма да е блестящо.

Заради "висящото" положение на сделката Василев заяви преди време, че е спрял изпълнението на инвестиционната програма на дружеството за 300 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив