13 Май 2024, 06:54 Днес (0) | Вчера (0)

"Вива Венчърс" не e поискала третия GSM лиценз

10 Февруари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Виенската компания "Вива Венчърс", купувач на БТК, не е поискала официално от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) получаването на третия GSM лиценз.

Виенската компания "Вива Венчърс", купувач на БТК, не е поискала официално от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) получаването на третия GSM лиценз. Това съобщиха от регулаторната комисия в понеделник. Получаването на лиценз за CDMA от "Мобиком" не е елемент от сделката за продажбата на компанията, обясниха оттам.

В края на миналата седмица управляващият директор в "Адвент" Кристиян Мрук заяви в интервю за в. "Капитал", че купувачът на БТК "Вива Венчърс" иска и двата лиценза, но вероятно КРС няма да им позволи това. За издаването на третия GSM лиценз "Вива Венчърс" ще плати 54 млн. лв. За сравнение вторият GSM лиценз беше спечелен на търг от гръцката ОТЕ, която плати 135 млн. долара за него.

Според юристите на комисията решението за издаването на двата лиценза трябва да се вземе след анализ на телекомуникационния пазар.

Технологията СДМА е по-скъпа и позволява широколентов достъп и пренос на данни, докато GSM лицензът ще развие мобилната телефония и пазарният дял на новия оператор ще бъде незначителен. Комисията все още не е обсъждала двете възможности, но експертите й смятат, че решението трябва да вземе, след като и Комисията за защита на конкуренцията даде своето становище.

Съществува пречка в закона за далекосъобщенията, който забранява свързани лица да притежават индивидуални лицензи за една и съща дейност, коментираха експерти. Тълкуването на този текст от закона е спорно и не става дума за една и съща дейност, пазарът за операторите, които имат два лиценза, е различен, смятат от КРС. Регулаторната комисия заяви, че вече са освободени честоти, които в бъдеще ще използва третият GSM оператор.

"Като член на мениджърския екип на компанията не съм упълномощен да водя преговори за продажба на компанията, но смятам, че е нормално "Мобиком" да бъде потенциална цел за "Адвент" предвид ситуацията около сделката", заяви за "Дневник" управителят на компанията Тим Буйсере.

В дружеството БТК притежава 39%, като е съдружник с британската "Кейбъл енд уайърлес". Според него инфраструктурата на "Мобиком" може да се използва както за изграждане на CDMA мрежа, така и като основа на мрежата на евентуален трети GSM оператор. Технологичното време за завършване на двете мрежи е горе-долу едно и също. Изграждането на инфраструктурата може да бъде завършено в рамките на 6 и 9 месеца, заяви още Буйсере.

Управителят на "Мобиком" каза, че финансирането на проекта за изграждане на CDMA мрежа вече е осигурено, като за фактическото му започване се чака само финализирането на сделката за БТК. Стойността на проекта е около 80 млн. долара. Съдружниците на компанията на общото събрание на 16 февруари ще вземат решение дали да подкрепят проекта. Според ръководството на БТК използването на технологията е подходящо за трудно достъпните райони, където предоставянето на фиксирана услуга е неефективно.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив