20 Април 2024, 08:21 Днес (0) | Вчера (10)

Викат 225 лекари на разпит за наркотици

10 Декември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Психично болни остават без медикаменти заради страха на джипитата от съд? Медиците ще обясняват защо им липсват рецепти за изписани лекарства с упойващо съдържание

Предписването на  медикаменти, които съдържат наркотични вещества, подлежи на контрол по силата на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. За това рецептите са в три екземпляра.

Джипитата се отчитат пред районните центрове за здравеопазване, където трябва да предоставят третия екземпляр. Отговорността да контролира изписването на медикаментите с възможна наркотична употреба услужливо е прехвърлена на РЦЗ-тата от бившия ресорен министър Божидар Финков. Преди това министерството е било контролния орган на този процес.

 
Факсимиле от броя на в. "Монитор" от 2 декември. Тогава вестникът пръв и единствен писа за задаващия се скандал със зелените рецепти.
 
Според закона, броят на отчетените рецепти трябва да отговаря на този на взетите, в случая, през 2001 г. Джипитата ще бъдат плашени с полиция по силата на специално писмо от главния секретар на здравното министерство Красимир Гигов. В него той задължава РЦЗ-тата да уведомяват полицията, ако сметките не излизат. Така медиците могат да бъдат дадени на прокурор и осъдени за продажба на наркотични вещества.

От общо 1200 лични лекари в София, 997 са взели през 2001 г. кочани със зелени рецепти, каза пред "Монитор" директорът на столичното РЦЗ д-р Михаил Христов. В сградата на центъра екип на "Монитор" попадна на среща между Христов и инспектори от ДНСП. По-късно стана ясно, че целта е била да се уточни каналния ред, по който лекарите ще бъдат привиквани в полицията.

Освен 225-те столични медици, на които не им излиза бройката, в РЦЗ-то очакват поне още 200, чиято документация няма да е в ред.

Има случай на 1100 взети рецепти, а отчетени ­ 546, каза д-р Христов. Друга групова практика пък взела 2040 рецепти, а отчела липси от 759.

563 джипита пък все още не са дошли, за да си отчетат рецептите отпреди две години.


Доктори и министерство на нож заради недомислици в закона

Лекари и министерство ще бъдат на нож заради поредица от недомислия и неясноти в закона, санкциониращ предписването на спорните медикаменти. Според него, след изписването на целия кочан от 30 броя, рецептите се пазят от лекарите една година. След изтичането є се отчитат пред РЦЗ. Така за рецептите, издавани през 2001 г., личните лекари се отчитат сега. Както "Монитор" вече писа обаче, Здравната каса изисква екземпляр от тези документи да се пази в досието на пациента. Ако обаче той си смени личния лекар, рецептата се губи и се получават липси. Така и Здравната каса, и РЦЗ-то де факто искат едни и същи документи от джипитата. Освен това, медиците твърдят, че никой не ги е предупредил да пазят екземпляр от зелените рецепти.

Другият парадокс в закона е, че глобата, предвидена за липсващи рецепти, независимо дали става въпрос за една или 500, е една и съща ­ 5000 лв. Заради налагането на тези глоби, се задава поредица от дела на РЦЗ-та срещу лекари и лекари срещу РЦЗ-та.

"Това ще ни накара изобщо да не взимаме нови рецепти от РЦЗ-тата, за да не ни хващат в нарушение, да ни викат в полицията и да ни съдят, коментира пред "Монитор" потърпевш медик, пожелал анонимност. ­ Така хората, които имат нужда от тези лекарства, няма да могат да си ги купят. Сред тях има и такива с психични разстройства или постоянни болки".
 


Медици: Шефът на РЦЗ ни нарече наркодилъри

Шефът на РЦЗ-София д-р Михаил Христов ни нарече престъпници и наркодилъри, оплакаха се пред "Монитор" столични джипита. Според тях скандалът станал, след като те отишли при Христов, за да разговарят заради проблема с рецептите. "Не ме интересува как ще си плащаш глобата, продай си къщата, ако искаш", казал Христов на лекаря. Медикът, който пожела анонимност заради притеснения за работата си, възнамерява да съди чиновника.

"Никога не бих си позволил да обвинявам лекар, че е продавал лекарства на наркомани. Който взима рецепти, е длъжен да знае и закона, щом се е разписал за тях, трябва да е наясно, че ще ги отчита", коментира пред "Монитор" д-р Христов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив