15 Май 2024, 09:22 Днес (1) | Вчера (11)

Владо Бучковски: Българският опит ще бъде изключително полезен за Македония

24 Март 2005 15:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Активният диалог, който се осъществява между България и Македония, може да води само към добри резултати, заяви министър-председателят Симеон Сакскобургготски след срещата си с премиера Владо Бучковски, който е на официално посещение у нас

Македонският правителствен ръководител изтъкна, че страната му желае да постигне целите, които България вече осъществява – членството в НАТО и Европейския съюз. В рамките на двустранните пленарни разговори, българската страна подчерта, че следва твърдо и последователно политиката на “отворени врати” на НАТО и бъдещото членство на Македония в Алианса. Премиерът Симеон Сакскобургготски заяви готовността ни да участваме в различни формати на подкрепа за кандидатурата на Македония. Той добави, че като пълноправен член на НАТО, този приоритет на външната ни политика се ползва с консенсус и от страна на българските държавните институции и общественост. За армията на Македония и Министерството на обраната ще бъде изключително полезен българският опит и всичко, което вие направихте, посочи Бучковски.
Премиерът Симеон Сакскобургготски увери македонския си колега, че и след подписването на Договора за присъединяване към ЕС на 25 април, страната ни ще продължи да оказва пълно съдействие за европейската перспектива на Македония. България приветства влизането в сила на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Македония с ЕС и официалното внасяне на кандидатура за й членство през март 2004 г.
Основна тема по време на пленарните разговори беше развитието на инфраструктурната мрежа, което е предпоставка за засилването на икономическите връзки между България и Македония. Като приоритетно беше определено изграждането на всички компоненти на мултимодалния Коридор № 8. Обсъдени бяха финансирането и ускореното изграждане на пътищата между София и Скопие – ж.п. линията и магистралата София – Скопие.
По време на разговорите беше актуализирана темата за осъществяването на проектите за разкриването на трите гранични ГКПП-та Берово – Сандански, Пехово – Симитли и Делчево – Невестино. Българската страна увери, че до 2006 г. ще завърши пътната връзка и граничния пункт Струмяни-Берово, който ще бъде пуснат в експлоатация от 2007 г. Разкриването на пунктовете ще спомогне и за улесняването на туристическия поток между двете страни.
Заинтересувани сме, когато България стане член на ЕС на 1 януари 2007 г., граничните ни градове като Берово, Пехчево и Делчево да бъдат по-близко до Европа, изтъкна премиерът Бучковски.
По време на разговорите България и Македония препотвърдиха ангажимента си към изграждането на нефтопровода АМБО, в който е включена и Албания. В края на миналата година министър-председателите на трите държави подписаха съвместна декларация за договореност и разбирателство за изграждане на транс-балкански петролопровод Бургас – Вльора.
Македония ще използва опита на България в приватизацията на Националната електрическа компания, заяви още премиерът Владо Бучковски.
Акцент в пленарните разговори беше обменът в областта на селското стопанство. В края на месеца ще се проведе среща на експерти в тази сфера, които ще определят окончателно квотите за селскостопанска продукция
Откриването на български културно-информационен център в Скопие и предстоящото откриване на македонски център в София беше оценено като изключително важно събитие в двустранните отношения. Спогодбата за създаването им бе подписана в рамките на официалното посещение на премиера Симеон Сакскобургготски в Македония през април 2003 г. Като друг общ приоритет бе откроен развитието на културния туризъм.
В отговор на въпрос от македонски журналист как българският премиер определя националността на живеещото в Македония население, Симеон Сакскобургготски отговори: "Бих искал да погледна малко по-напред, обикновено така се обръщам към по-чувствителните теми. След няколко години и за Македония и за България вече няма да има граници. Международно е прието всеки човек да се самоопределя за националност, или за това което ще избере като поданство, тъй че това е проблем, който е по-скоро от миналото, а не от настоящето и в никакъв случай на бъдещето".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив