26 Април 2024, 07:58 Днес (0) | Вчера (14)

”Водни облигации” ще финансират ВиК сектора

12 Май 2015 16:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2015, 14:37
Под лиценза на creativecommons

Обмисля се възможността от прилагане на нов механизъм за финансиране на ВиК сектора с така наречените водни бондове, който вече пилотно се прилага в Италия

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА. 

Министърът участва в конференция за ВиК сектора. Тя уточни, че и в Италия, както и в повечето страни, където секторът ВиК е недофинансиран, и европейските средства за него не са достатъчни, е разработен подобен инструмент в рамките на тези за финансов инженеринг, който включва в себе си издаването на водни бондове - облигации.

Става дума за няколко водни дружества - както в България има окрупняване на ниво област. Това може да са няколко области, които да се обединят на ниво дружество, и то да емитира такива бондове, които се пускат на борсата. По този начин се осигурява допълнителен финансов ресурс за инвестиции в пречиствателни станции, водопроводи и канализация, и в дългосрочен план те се откупуват. Министърът напомни, че досегашните инструменти за финансов инженеринг се реализираха с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

В Италия схемата с бондовете е направена от ЕИФ, отбеляза министърът и допълни, че страната ни ще разчита да проведе по темата преговори с представители на фонда и да получим предложение за съответните модели за реализация на идеята.

В отговор на въпрос дали новата схема няма да се превърне във вид общинска задлъжнялост, министърът уточни, че не става дума за общински дълг. Идеята е чрез Асоциацията на ВиК да се подкрепят водните дружества да издадат бондовете за сметка на активите, които ние им делегираме да управляват, срещу инвестициите и срещу подобряването на инфраструктурата и намаляването на загубите на вода, а не да задължим общините, коментира министър Павлова. 

Новият механизъм може да се въведе най-рано след структурирането на операторите с преостойностени активи, едва след това те ще могат да ги залагат и по тази причина според министър Павлова като инвестиция това не може да се случи преди 2018 г.

В отговор на въпрос министърът каза, че 2015 и 2016 г. ще са транзитни и новите бизнес планове във водния сектор ще започнат от 2017 г. и на този етап няма причина за увеличение на цената на водата. Може да "мърда" с 0,01 стотинка в рамките на сегашния механизъм, допълни министърът. 

Тя съобщи, че предстои да бъде направено предложение за намаляване на прага на поносимост от сегашните четири процента на 2,5 процента. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив